Dunaújváros Hetilap

Orbán: "Rendkívül lehangoló ezt látni"

doszerk - 2015. november 17. 13:35

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, eddig is 'ezen a vonalon haladt', nem kell megváltoztatnia gondolkodását - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott interjújában.

A miniszterelnök a pénteki párizsi merényletekkel kapcsolatban kijelentette: a kormánynak folytatnia kell, meg kell erősítenie az eddigi politikáját, de az irány, valamint az együttműködés a kormányzat, a politika és a szakmai szervezetek között eddig is rendben volt.

Orbán Viktor elmondta: amikor a biztonságért felelős szakmai szervezetektől megérkeztek a jelzések a kormányhoz, 'a mi fejünkben rögtön megszólalt egy vészcsengő, máshol ez nem így történt'. Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind Európa, az európai polgárok védelmében is mindent megtett, ami lehetséges, sőt még valamivel többet is, mert még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket - emlékeztetett.

A kormányfő kifejtette: az ország terrorfenyegetettségét illetően 'újabb információra nincsen szükség, mert a valóságos élet minden várakozásunkat fölül- vagy alulmúlta'. Az Európába tartó migrációs hullámmal kapcsolatban kifejtette: beszállítottak Európába több százezer olyan embert, akiről nem tudjuk, hogy kicsoda, nem tudjuk pontosan honnan jött, mit akar, és nyilvánvalóan közülük néhányan 'arra használják ezt a hatalmas migránsáradatot, hogy terroristaként jussanak be Európába', ezért a veszély folyamatos és közvetlen.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyar biztonsági szervezetek hónapok óta folyamatosan jelezték a kormánynak: annak, hogy 'ellenőrizetlenül és információk nélkül áramolnak be tömegek olyan országokból, amelyekkel vagy amelyek területén az Európai Unió háborúban áll', a biztonságra - így Magyarország biztonságára - nézve súlyos következményei lesznek.

A kerítésépítés mellett is fontos biztonsági érvek szóltak - hangsúlyozta. Hozzátette: megpróbálta folyamatosan beépíteni a magyar politikába a magyar titkosszolgálatok, terrorelhárítás és rendőri szakemberek tudását, de ez nem mindenhol történt így Európában.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva azt mondta, 'törvényekhez érdemes hozzányúlni', mert adatkezelési problémák vannak, de ezekről most még korai beszélni, 'hagyjuk, hogy szerdán a kormány megoldja ezeket a problémákat'.

Közölte: nem először fordul elő Európában, hogy egy gondolat hatalmába keríti a politikai döntéshozókat, és a biztonság, a bűnözés szempontjai, a veszélyek 'valahogy kiiktatódnak'. 'Most is egy téves ösvényen járunk', még mindig az a meghatározó vélemény Brüsszelben és néhány nagy EU-tagállamban, hogy a bevándorlás összességében jó, és amit most tesz Európa, az helyes és hasznos - fogalmazott. Hozzátette: holott nyilvánvaló, például a magyaroknak, hogy ez nem így van.

Fotó:MTI

A kormányfő kifejtette: most többen megpróbálják meggyőzni az embereket, hogy semmilyen összefüggés nincs a bevándorlás és a terrorizmus között, és 'rendkívül lehangoló ezt látni'. Az egész európai politikai vezetésnek fordulatot kell végrehajtania - jegyezte meg.

Arra is kitért, hogy ahol sok a bevándorló, megnövekszik a bűncselekmények száma, a közbiztonság romlik, az élet egyre nehezebben élhető. Erről az európai elit nem hajlandó beszélni, pedig kell beszélni erről a társadalmi jelenségről - emelte ki.

Orbán Viktor azt mondta, az uniós intézmények vezetői a párizsi merényletek óta eltelt napokban megpróbálták meggyőzni az európaiakat, hogy ami történt, nem ok arra, hogy megváltoztassuk a bevándorlás-politikánkat, holott 'az egész európai politikát újra kell gondolni', meg kell védeni a határokat, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket. Az, hogy az események hatására egyértelmű és világos váltás lesz a politikai irányvonalban, ma még nem látszik - vélekedett.

Kifejtette: az EU-nak ki kell kényszerítenie, hogy Görögország megvédje a határait, ahogyan azt a schengeni szerződés aláírásával vállalta. Ha Görögország erre nem képes, ki kell jelölni 'egy második védelmi vonalat', ahol ellenőrzik a belépőket - fűzte hozzá.

A miniszterelnök szerint a dublini szerződés 'halott', de a schengeni megállapodást nem rostálná ki, azt meg kell tartani és védeni, e nélkül ugyanis nincs szabad mozgás és munkavállalás Európában. Viszont csak azok lehetnek részesei e szerződésnek, akik be is tartják - jelentette ki.

Úgy vélte, 'elviselhetetlenül megnőtt a távolság' az európaiak elvárásai, gondolkodásmódja és az európai vezetők politikája között, senki nem hatalmazta fel őket arra, hogy ellenőrizetlenül beengedjenek százezreket. Idő kérdése, és az emberek 'magukhoz fogják hajlítani Európa választott vezetőit' - mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem akar passzív szereplője és szemlélője lenni az európai politikának, folyamatosan tesz javaslatokat. A visegrádi országokkal nagyon intenzív egyeztetések zajlanak, Közép-Európa 'egészséges, jó életösztönök alapján működő' régió, alakul egy közép-európai politikai kultúra és az azt megtestesítő rendszeres közös fellépés Európában - mondta. A kulcsállam e kérdésben Németország, amely egyetlen mondattal véget vethetne a menekültáradatnak - hangsúlyozta.

A kormány kvótarendszer elleni álláspontjáról elmondta: az nem lehet, hogy a magyarok 'terrorveszélyt vállaljanak át' más országokból azzal, hogy azonosítatlan embereket beengedjenek Magyarországra.

A kormányfő közölte: egyelőre nincs új időpontja az elmaradt Fidesz-kongresszusnak, de kedden-szerdán már lesz.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt.