Elhunyt Andriska Vilmos

Szárszó Lajos - 2015. december 23. 10:48

Gyászol a város. Hosszan tartó, súlyos betegség után - melyet méltóságteljesen viselt - elhunyt Andriska Vilmos, Dunaújváros egykori, legendás labdarúgója és edzője, mindannyiunk Vili bácsija. Az önkormányzat saját halottjának tekinti és osztozik családja fájdalmában.

Hosszú ideje tudtuk, hogy Vili bácsi nagyon beteg, mégis megdöbbentett a hír, hogy mától nincs köztünk. Fiával, Gáborral szombaton beszéltünk arról, hogy bár kórházban van, egyre gyengébb, de lehet, hogy egy napra, karácsonyra hazaengedik családjához. Most már tudjuk, hogy ez nem lehetséges.

Akik igazán ismerték Andriska Vilmost tudják, milyen nagyszerű sportember, kitűnő családapa, nagypapa volt. Gyakran beszélgettem vele úgy, hogy fia és unokái körében volt. Mindig sugárzott belőle a magabiztosság, a szeretet, a labdarúgás iránti alázat. Nagyon sokan tisztelték, akikkel egy-egy szó erejéig mindig megállt beszélgetni, sőt, ha kérdezték, a piaci bevásárlásoknál is tanácsot adott, ahová szinte naponta járt, hogy melyik kofánál érdemes vásárolni. Mindenki szerette, tisztelte.

Elképzelhetetlen űrt hagy maga mögött.

Andriska Vilmos 1936-ban született Budapesten. Játszott Újpesten, aztán Vácon, majd 1960 szeptemberében költözött városunkba és a Dunaújvárosi Kohász labdarúgó csapatában folytatta pályafutását. Első bajnoki találkozóját Lenner Ferenc irányítása alatt piros-fehér szerelésben 1961. június 30-án a Sopron ellen 3500 néző előtt játszotta, mely összecsapáson megszerezte első gólját. Aktív játékosként tíz évet töltött a Kohásznál. Az 1966-os esztendő egy fontos állomás volt az életében, hiszen Jávor Pál vezetőedző irányításával ekkor szerezte meg a csapat az NB/I B bajnoki címét és jutott fel az első osztályba. Többek között olyan játékostársakkal játszott, mint Sági, Ligeti, Csepecz, Magasházi, Sulija, Cziegler, Jagodics, Korona, Takács, Török, Nagy, Mihály vagy Für. Andriska Vilmos a futball mellett a Dunai Vasmű mechanikai üzemében dolgozott. 1970-ben fejezte be aktív labdarúgó pályafutását, de nem szakadt el szeretett sportágától, hiszen edzőként, a pálya mellől segítette, irányította a dunaújvárosi labdarúgást. Dolgozott utánpótlás edzőként és pályaedzőként olyan trénerek mellett, mint Palicskó Tibor, Novák Dezső, Kovács András és Jakab Elek. Több alkalommal volt a csapat vezetőedzője is. Olyan meghatározó játékosokat nevelt, mint Szepesi László, Tímár Dezső, Boldóczki Sándor, Lengyel Ferenc. Teljes munkássága alatt több száz játékost nevelt, tanított a labdarúgás szeretetére.

Eredményes pályafutása során mindvégig hűséges maradt a dunaújvárosi futballhoz és a városához. Dunaújváros Megyei Jogú város 2007-ben Dunaújváros Díszpolgára címet adományozott Andriska Vilmosnak. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Andriska Vilmost saját halottjának tekinti.

Osztozunk a család gyászában. Isten nyugtasson Vili bácsi!

A rovat további hírei: Sport

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.