Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Hogy a disznók ne unatkozzanak az ólban"

Pálinkás István - 2015. december 21. 19:32

A Kortárs Művészeti Intézet legutóbbi író-olvasó találkozójának vendége Fehér Béla volt. „Verset soha nem írtam, meg sem próbáltam. Írásaimban az életszagúra törekedtem mindig, és nem a politikai kinyilatkoztatásokra” – kezdte a találkozót az író.

A csodás alaphang egyébként végigkísérte az egész estet, ami a Hamis gulyástól a Kossuthkifli munkáin a napokban boltokba kerülő Tengeralattjáró Révfülöpön címet viselő könyvig vezetett. És bár elkötelezettje a gasztronómiának, imád olvasva kutatni történeti tényekben:

-Most éppen a Magyar Korona foglalkoztat, ami egyébként nagyon szerencsétlen életrajzzal rendelkezik. Ki tudja hányadszor ásták már el, meg hogy attól ferdült el rajta a kereszt. Amikor Kossuth emigrál, akkor erről az elásásról a kormányzó nem tud. Titokban történik, tehát krimi. Elásták valahol, megjegyezték a helyet, és ezt három-négy évig titokban tudták tartani. Az izgat, hogy mi történhetett itt percről percre. Szimbolikusan tekinthetünk rá úgy, hogy akkor, ott a nemzeti identitásunkat rejtették el. És miközben minden szétesik, senki nem tudja, mi lesz.

Szóba került az esten az értékorientáltság, értékvesztés. Kutatói munkája során tapasztalja ezt?

-Minden mindennel összefügg, ahogy ez a globalizációval is. Abból a szempontból érdekes világ (számomra inkább elkeserítő, mint érdekes), hogy mindennek van egy elfogadható jó oldala és van egy groteszk, nevetséges oldala. Mint az EU-nak is, ami megpróbál csinálni valamit, amit nem tudok megítélni, hogy jó-e vagy rossz. De az, hogy a disznók ne unatkozzanak az ólban, s ezzel emberek foglalkoznak egy irodában, ezt nem tudom feldolgozni valójában. És összeesküvés-elméleteket félretéve e mögött a tőke áll, hogy minden értéktelent (is) eladjon. És persze, a magam eszközeivel, ahogyan eddig is, az értékek mellett teszem a dolgomat.                                                                           

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.