Dunaújváros Hetilap

Így adózunk jövőre

doszerk - 2015. december 14. 7:18

Csökken a személyi jövedelemadó, nő a családi adókedvezmény, egyszerűbb lesz az adóbevallás, kevesebbet kell fizetni a sertéshúsért, és könnyebb lesz ügyeket intézni – íme az adózást érintő legfontosabb változásokat, amelyek január 1-jével lépnek hatályba.

Több marad a zsebben 

A jövő év egyik legtöbb embert érintő változása a személyi jövedelemadó csökkenése. Az eddigi 16 százalékos kulcs 15 százalékra mérséklődik, vagyis egyre közelebb kerülünk az egy számjegyű szja-hoz. A módosítás csaknem 4,5 millió emberre terjed ki, átlagosan 30 ezer forinttal marad több pénz a tárcákban.

Akik jobban járnak

Emelkedik a kétgyermekes családok családi adókedvezménye, az eddigi 10 ezer forintról gyermekenként 12 ezer 500 forintra. Náluk így 60 ezer forinttal hagynak több pénzt jövőre, ráadásul az összeg folyamatosan nő, négy év alatt egészen 20 ezer forintig. Az egy- és a háromgyermekesek kedvezménye nem változik, előbbieké 10 ezer, utóbbiaké 33 ezer forint gyermekenként.

Az első házasok kedvezménye továbbra is 5000 forint, 2 éven keresztül. Feltétele, hogy a pár tagjai 40 év alattiak legyenek és legalább az egyikük az első házasságát kösse. Addig jár, amíg meg nem születik az első gyermek, és fel nem váltja a családi adókedvezmény. Ha viszont előbb születik meg a gyermek, és utána házasodnak csak össze, akkor mindkét kedvezmény egyszerre vehető igénybe, ami 15 ezer forint havonta – magyarázta a hirado.hu-nak Bozsik István Péter, az adótanácsadással és könyveléssel foglalkozó Rendszerviz+ szakértője.

Gyorsabb és olcsóbb lesz az ügyintézés?

Január 1-jétől számos eljárási díj csökken vagy megszűnik. A többi között ingyenes lesz az erkölcsi bizonyítvány és a diákigazolvány kiváltása, eltörlik az adóhatósági igazolás és a cégadatok kiállításának költségét. Ez is sok ezer forintnyi megtakarítás a magánszemélyeknek és a cégeknek egyaránt. Emellett jelentős mértékben rövidülnek az általános ügyintézési határidők.

Segít a NAV

A jövő évtől újabb lehetőséget kínál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyszerűbb adóbevalláshoz. Az úgynevezett bevallási nyilatkozattal azok élhetnek, akik megfelelnek a feltételeknek, a többi között kizárólag a munkáltatójuktól szerzik jövedelmüket és nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt. Bevallási nyilatkozatot a munkáltatónál vagy a NAV-nál tehet a munkavállaló. Az adóhivatal szerint csaknem másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segédkeznek jövőre.

Olcsóbb lesz a sertéshús 

Az adminisztrációs költségeken felül kevesebbet kell majd fizetni a disznóhúsért is, az eddigi 27 százalékról ugyanis 5 százalékra csökken a házi sertéshús áfája. Ez csak a tőkehúsra vonatkozik, vagyis az étteremben elfogyasztott sertéspörköltet a jövőben is 27 százalékos áfa terheli.

Támogatják a környezetkímélést 

2016-tól jobban megéri majd elektromos autót venni. A jövő évtől ugyanis nem kell az ilyen járművek után regisztrációs adót, vagyonszerzési illetéket, gépjárműadót és cégautóadót fizetni. Csak utóbbi 8 és 22 ezer forint között lehet havonta, ami egy nagyobb flotta esetén igen komoly megtakarítás – mutatott rá Bozsik István Péter.

A pálinkáért viszont fizetni kell

A rengeteg könnyítés mellett lesz néhány terület, ahol növekednek a terhek. A jövő évtől megszűnik a pálinkafőzés adómentessége. Évente 1000 forintos regisztrációs díjat kell fizetni, és literenként 700 forintos adójegyet kell vásárolni. Ebből minimum 5, maximum 86 darabot lehet venni, vagyis legalább 4500 forintot kell majd fizetnie annak, aki pálinkát szeretne otthon főzni. Kismértékben, de nő az egészségügyi szolgáltatási járulék díja is, az eddigi 6930 forintról 7050 forintra emelkedik. Ezt az összeget a biztosítottnak nem minősülő személyeknek havonta kell befizetniük, amennyiben a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatást szeretnének igénybe venni.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Most érdemes napelem rendszert telepíteni

Most érdemes napelem rendszert telepíteni

2021. aug. 04.

Egyre népszerűbbé válik napjaink fontos megújuló energiaforrása, a napelem rendszer. Összeállításunkban Vácz Ádám, az Innovatív Napelem Kft. ügyvezető igazgatója mesél az ügyfelek előtt kínálkozó lehetőségekről. (X)

Retró véradás is szerepel a kínálatban!

Retró véradás is szerepel a kínálatban!

2021. aug. 03.

A Dunaújváros 70 programsorozat keretében készülnek egy különleges közösségi kezdeményezésre a véradáshoz kapcsolódva: retró eseményt szervez az MMK-ban a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Vér, sör, virsli – mi kell még?

Táblapótlás a KRESZ-parkban

Táblapótlás a KRESZ-parkban

2021. júl. 31.

Sajnos nemcsak a gyerekek első közlekedési tudnivalói, de a rongálások is jellemzik a Béke városrészi KRESZ-parkot – az eltűnt, eltört közlekedési táblákat tegnap délután pótolták a mini útvonalon.

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

2021. júl. 30.

Fajsúlyos kérdések dőltek el a közelmúltban, így fontos tudnivalókról tájékoztatta a távhőszámlák kapcsán is a lakosságot a DVG Zrt. és az önkormányzat. Számlázás, adatszolgáltatás, munkavállalók, ügyfélszolgálat; hosszú, de fontos összegzés a hajtás után!

DSTV: javában tart már az aratás

DSTV: javában tart már az aratás

2021. júl. 30.

Eltolódott az aratási szezon, derül ki a DSTV összegzéséből. A hagyományos Péter-Pál időszak helyett később kezdődött a betakarítás, és a szélsőséges időjárás sajnos okozott meglepetést a földeken. Hangkép.

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

2021. júl. 29.

A hirtelen megemelkedett vízszint miatt az árhullám levonulásáig, illetve az ilyenkor esedékes takarítási és mérési munkálatok befejezéséig zárva a szabadstrand. A részletekről Mezei Zsolt alpolgármester, és Arnold Miklós, a DVG ágazatvezetője számolt be. 

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

2021. júl. 29.

A feltételekről és tudnivalókról részletes összegzés jelent meg a város hivatalos oldalán.