Így adózunk jövőre

2015. december 14. (hétfő) 7:18 - doszerk

Csökken a személyi jövedelemadó, nő a családi adókedvezmény, egyszerűbb lesz az adóbevallás, kevesebbet kell fizetni a sertéshúsért, és könnyebb lesz ügyeket intézni – íme az adózást érintő legfontosabb változásokat, amelyek január 1-jével lépnek hatályba.

Több marad a zsebben 

A jövő év egyik legtöbb embert érintő változása a személyi jövedelemadó csökkenése. Az eddigi 16 százalékos kulcs 15 százalékra mérséklődik, vagyis egyre közelebb kerülünk az egy számjegyű szja-hoz. A módosítás csaknem 4,5 millió emberre terjed ki, átlagosan 30 ezer forinttal marad több pénz a tárcákban.

Akik jobban járnak

Emelkedik a kétgyermekes családok családi adókedvezménye, az eddigi 10 ezer forintról gyermekenként 12 ezer 500 forintra. Náluk így 60 ezer forinttal hagynak több pénzt jövőre, ráadásul az összeg folyamatosan nő, négy év alatt egészen 20 ezer forintig. Az egy- és a háromgyermekesek kedvezménye nem változik, előbbieké 10 ezer, utóbbiaké 33 ezer forint gyermekenként.

Az első házasok kedvezménye továbbra is 5000 forint, 2 éven keresztül. Feltétele, hogy a pár tagjai 40 év alattiak legyenek és legalább az egyikük az első házasságát kösse. Addig jár, amíg meg nem születik az első gyermek, és fel nem váltja a családi adókedvezmény. Ha viszont előbb születik meg a gyermek, és utána házasodnak csak össze, akkor mindkét kedvezmény egyszerre vehető igénybe, ami 15 ezer forint havonta – magyarázta a hirado.hu-nak Bozsik István Péter, az adótanácsadással és könyveléssel foglalkozó Rendszerviz+ szakértője.

Gyorsabb és olcsóbb lesz az ügyintézés?

Január 1-jétől számos eljárási díj csökken vagy megszűnik. A többi között ingyenes lesz az erkölcsi bizonyítvány és a diákigazolvány kiváltása, eltörlik az adóhatósági igazolás és a cégadatok kiállításának költségét. Ez is sok ezer forintnyi megtakarítás a magánszemélyeknek és a cégeknek egyaránt. Emellett jelentős mértékben rövidülnek az általános ügyintézési határidők.

Segít a NAV

A jövő évtől újabb lehetőséget kínál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az egyszerűbb adóbevalláshoz. Az úgynevezett bevallási nyilatkozattal azok élhetnek, akik megfelelnek a feltételeknek, a többi között kizárólag a munkáltatójuktól szerzik jövedelmüket és nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt. Bevallási nyilatkozatot a munkáltatónál vagy a NAV-nál tehet a munkavállaló. Az adóhivatal szerint csaknem másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segédkeznek jövőre.

Olcsóbb lesz a sertéshús 

Az adminisztrációs költségeken felül kevesebbet kell majd fizetni a disznóhúsért is, az eddigi 27 százalékról ugyanis 5 százalékra csökken a házi sertéshús áfája. Ez csak a tőkehúsra vonatkozik, vagyis az étteremben elfogyasztott sertéspörköltet a jövőben is 27 százalékos áfa terheli.

Támogatják a környezetkímélést 

2016-tól jobban megéri majd elektromos autót venni. A jövő évtől ugyanis nem kell az ilyen járművek után regisztrációs adót, vagyonszerzési illetéket, gépjárműadót és cégautóadót fizetni. Csak utóbbi 8 és 22 ezer forint között lehet havonta, ami egy nagyobb flotta esetén igen komoly megtakarítás – mutatott rá Bozsik István Péter.

A pálinkáért viszont fizetni kell

A rengeteg könnyítés mellett lesz néhány terület, ahol növekednek a terhek. A jövő évtől megszűnik a pálinkafőzés adómentessége. Évente 1000 forintos regisztrációs díjat kell fizetni, és literenként 700 forintos adójegyet kell vásárolni. Ebből minimum 5, maximum 86 darabot lehet venni, vagyis legalább 4500 forintot kell majd fizetnie annak, aki pálinkát szeretne otthon főzni. Kismértékben, de nő az egészségügyi szolgáltatási járulék díja is, az eddigi 6930 forintról 7050 forintra emelkedik. Ezt az összeget a biztosítottnak nem minősülő személyeknek havonta kell befizetniük, amennyiben a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatást szeretnének igénybe venni.

-OPH-

A rovat további hírei: Politika

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

2019. december 09. (hétfő)

Tíz megyei jogú város, köztük Dunaújváros polgármestere kötött "stratégiai" szövetséget –  idézi Botka László szegedi polgármester mai facebook-posztját a Mérce.hu. A tét nem kicsi – katt a részletekért!

Közbeszerzésekről is döntöttek

Közbeszerzésekről is döntöttek

2019. december 05. (csütörtök)

Összesen tíz napirendi pontról döntött Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a december 5-i rendkívüli ülésen.

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

Várhelyi Olivér megkapta az EP illetékes bizottságának jóváhagyását

2019. november 18. (hétfő)

Megkapta Várhelyi Olivér hétfőn az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságának jóváhagyását, miután a frakciók koordinátorai kielégítőnek találták az írásbeli pótkérdésekre adott válaszait.

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek meg a Paks II. projekt keretében

2019. november 07. (csütörtök)

A Paks II. projekt keretében a legkorszerűbb blokkok épülnek meg, nemzetközi együttműködésben - mondta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszterrel kedden, a Roszatom vezérigazggatójával tartott közös sajtótájékoztatón Pakson, miután áttekintették a projekt előrehaladását.

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

EP-választás - Közzétették a végleges eredményeket

2019. október 29. (kedd)

Közzétették a május végi európai parlamenti (EP-) választás végleges eredményeit kedden Brüsszelben, amelyek szerint az átlagos részvételi arány 50,66 százalékos volt a közösségben.

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

2019. október 23. (szerda)

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

2019. október 21. (hétfő)

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén.