Dunaújváros Hetilap

Tipptár a háziállatok szilveszteri védelmére

Ónodi Zoltán - 2015. december 31. 13:06

Cikkünkben egy kis iránymutatást nyújtunk azoknak, akik háziállatot tartanak otthonukban, hogyan készüljenek fel a mai, szilveszteri tűzijátékozásra, petárdázásra és hogyan óvják házi kedvenceiket.

December 31-én este mindenki megünnepli az eltelt évet és bizalommal kortyol egyet a pezsgőből az Újévre. Sokan viszont nem csak koccintással, hanem petárdával, tűzijátékkal üdvözlik a 2016-os évet. Háziállataink a tűzijáték és a bulik ideje alatt pánikolhatnak sőt ijedtükben akár világgá is szaladhatnak a nagy hangzavarban.

Több módszerrel is megkönnyíthetjük házi kedvenceik életét az év utolsó napján. Próbáljunk meg már korábban nagyobb sétákat beiktatni, akár naponta többször minimum 1 órát, az 5-10 perces villámséták helyett. Mindig más útvonalat válasszunk, mert így kedvencünk megismeri a lakóhelyet és környékét – ha megszökne nagyobb eséllyel talál haza és az energiafeleslegét is kiadja magából. Csak megbízható nyakörvben és pórázon sétáltassuk – ha van rá mód elérhetőségünkkel ellátott bilétát is akasszunk a nyakába. Szilveszter napján sötétedés után már ne menjünk le velük, próbáljuk lemozgatni őket napközben.


 

Az udvaron tartott állatainkat ha lehetőségünk van rá engedjük be a lakásba vagy egy biztonságos helyiségbe, ahonnan nem tudnak kiszokni. Ügyelni kell a szoktatásra, időben "mutassuk be" neki azt a helyet, ahova szilveszter éjjelén beengedjük. Ha egy mód van rá a lakásban és a háznál tartott állatainkat se hagyjuk egyedül szilveszter éjjelén.

Más módszer is létezik arra, hogy megkönnyebbítsük a petárdamizéria estéjét. Valamilyen szinten hozzá is lehet szoktatni az ebeket a zajokhoz. Különböző időszakokban, más-más erősségű hanghatással próbálkozzunk, melyekhez idővel hozzászoknak és a nagy lárma nem éri őket negatív behatásként.

Még néhány tipp: tartsuk magunkat a napi rutinhoz, a séta alkalmával mindig viselkedjünk vezetőként, a pórázt fűzzük a csuklónkra és ne használjunk automata pórázt. Ha közömbösek maradunk a zajok iránt kutyánk is nyugodtabban viselkedik. 

Fotók: Állategészségügyi Szolgálat - FÖRI

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.