Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban - A tenger szívében

Vass Ádám - 2015. december 11. 15:16

Az igaz történet alapján íródott Moby Dick legendájának eredeti változatát láthatjuk, vagyis azt az igaz történetet, ami Melville-t inspirálta, hogy megírja a nagy amerikai eposzt.

Az 1800-as évek közepén járunk, egy fiatal író, Herman Melville (Ben Whishaw) következő regényéhez gyűjt anyagot. A tengeri kalandok nagy szerelmese felkeresi a hajdani Essex bálnavadász hajó utolsó túlélőjét, Tom Nickersont (Brendan Gleeson), hogy mesélje el élete első hajóútjának történetét. A történet két fiatalember története. Az első tiszt Owen Chase (Chris Hemsworth), aki tiszti zubbonyát cserélné le végre kapitányi egyenruhára, de származása és neve miatt folytan akadályokba ütközik, hiába a legjobb a szakmájában. George Pollard kapitány (Benjamin Walker) pedig ugyan még nem szerzett tapasztalatot, de a Pollard név helyette is utat tör a ranglétrán. Kettejük ellentéte sok gondot okozott a küldetésnek, de félre kell tenniük a nézeteltéréseiket, amikor hónapokkal indulásuk után megjelenik egy iszonyatos szörnyeteg és elsüllyeszti az Essex-et.

A hasonló filmeket megéri moziban látni. Hiába van valakinek otthon bitang jó házimozi rendszere, ugyanazt a hatást nem tudja kiváltani. Nem lesz egy kihagyhatatlan klasszikus A tenger szívében, de amikor egy vitorláshajó méretű bálna borítja fel a bálnavadászokat azt bizony érdemes tökéletes képpel, nagy vásznon, jó erős hanggal megnézni. Ezek a jelenetek bizony karfaszorítóan izgalmasra és látványosra sikeredtek. Az ember néha csak szájtátva nézi milyen iszonyatos ereje is van a természetnek, és a filmben akad jó pár ilyen jelenet, akár egy vihar, akár egy bosszúszomjas rettentő méretű bálna személyében.

 

A tengerészélet bemutatása sem volt soha ilyen mocskos és kemény, egy évekig is elhúzódó küldetést a bálnaolajért nem tudom hányan bírtuk volna ki mi, a mai kor szülöttei. Az Oscar-díjas Ron Howard kétségtelenül nagyon ért a filmezéshez, itt azonban a film második felére mégis kicsit elfogyott a lendület. Chris Hemsworth feladata lenne, hogy eleinte csapzottan és sármosan, keményen, de igazságosan vezesse a legénységet, majd pedig a hajótörés után elnyerje a néző szimpátiáját és könnyes szemmel drukkoljunk neki az életben maradásért. Az egyik sikerült is, nem nehéz kitalálni, hogy melyik. Persze nem katasztrófa, hozza a kötelezőt, éppen csak már bizonyította, hogy képes ennél többre is. Nálunk hozzáértőbb emberek döntenek a korhatár besorolásról, és nehéz megmondani, hol a határ a tizenkét, illetve a tizenhat éven aluliaknak számára nem ajánlott jelenetek közt, de az biztos, hogy a bálnaolaj beszerzése nem szép látvány, és a hetek óta a tengeren hánykolódó legénység túlélésének embertelen részletei sem nevezhetők tündérmesének. 

Ha valaki szereti a tengeren játszódó kalandfilmeket az nagy valószínűség szerint nem fog csalódni, de mások sem, ha nem túl magas elvárásokkal ülnek be rá, ugyanis ez inkább csak egy tisztességes, de a világot nem megváltó film.

Értékelésünk: 10/6

A tenger szívében (Heart of the Sea) [12]

színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm

Bemutató: 2015. december 10.

Hossz: 122 perc

Szereplők: Chris Hemsworth (Owen Chase), Benjamin Walker (George Pollard), Cillian Murphy (Matthew Joy), Brendan Gleeson (Tom Nickerson), Ben Whishaw (Herman Melville)

Rendező: Ron Howard

Zene: Roque Baños

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.