Szaloncukor - A fondanttól a hungarikumig

doszerk - 2015. december 25. 12:58

Akár aggatunk a fára, akár nem, a karácsony elképzelhetetlen szaloncukor nélkül. Az édesség elődjét, a fondant cukrot a franciák kezdték készíteni a 14. században.

Franciaországból a 19. század elején német közvetítéssel jutott el hazánkba, és rendkívüli népszerűségre tett szert. Ma már számtalan ízben kapható, ám a favorit napjainkban is a zselés ízesítésű – mondta Benke Anna, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.

A franciák által készített fondant cukor, felhevített és visszakeményített cukorpaszta volt. Magyarországra a 19. század első harmadában került, s ekkor még kizárólag kézzel készült, ugyanis az első fondant készítő gépek csak a század végén jelentek meg. Addigra az édesség már szélesebb körben elterjedt és a fondant cukor mellett más ízek is megjelentek. 1891-ben Hegyesi József magyar-francia szakács A legújabb házi czukrászat című kézikönyve már tizenhétféle szaloncukrot említett. Így tartalmazta például a szalon-ananász, a szalon-krémbonbon, vagy a szalon-pisztác cukorka receptjét - írja az OrientPress Hírügynökség (OPH).


Fotó:MTI

A desszert Erdélybe és a Felvidékre magyar közvetítéssel került és rendkívül népszerűvé vált. A szaloncukrot igen nagy becsben tartották, gyakran meg sem ették, hanem évekig őrizgették.

A cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered, amely Jókai Mórnál már szalonczukkedliként szerepelt – ismertette Benke Anna. Elmondta, a szaloncukrot selyempapírba, majd később fényes sztaniolpapírba burkolták. Rojtos csomagolását sokáig kézzel készítették, később már azonban az úgynevezett ricselő géppel gyártották, melynek működtetése a cukrászdákban az inasok feladata volt.

Az első és a második világháború idején visszaszorult a gyári szaloncukor termelés. Az ötvenes években azonban a korábbinál még nagyobb tömegben jelent meg ismét a halványsárga vagy rózsaszín belű konzum, később pedig a zselés ízesítésű cukorka.

Évről-évre javul a szaloncukrok minősége, ma már a zselés cukrok egy részét is valódi gyümölcslével ízesítik – ismertette Benke Anna. Napjainkban rengetegféle ízzel találkozhatunk. Sok fogy a mákos, a citromos-bazsalikomos, túrós, különböző alkoholos krémmel töltött, vagy cappuccinós különlegességekből is, ám legnagyobb mennyiségben változatlanul a zselés szaloncukrot vásároljuk. Hozzátette a többi hagyományosnak nevezhető íz, mint a kókuszos, vajkaramellás, marcipános, rumos-kakaós szintén nagyon népszerű. Mint a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára kiemelte, a gyártók minden évben előrukkolnak valamilyen újítással, az idei év különlegessége, hogy már gluténmentes illetve cukormentes változatokat is készítenek.

Benke Anna úgy fogalmazott, külföldi gyökerei ellenére a szaloncukor tulajdonképpen hagyományos magyar édességnek, egyfajta hungarikumnak is tekinthető. Habár hasonló desszert bombonok ugyan mindenütt vannak, ezeket karácsonyfa díszítésre csak Magyarországon használják. Nem is csupán egy egyszerű édességről van szó, hanem olyan kiegészítőről, amely szerves része a magyar karácsonyi szokásoknak.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)