hagyomány

DSTV: hagyományőrzők az Intercisa Múzeumban

DSTV: hagyományőrzők az Intercisa Múzeumban

2022. szep. 23.

Nagy sikert aratott az intézmény kezdeményezése, derül ki DSTV összeállításából. A múzeum udvarában és folyosóin középkori időutazásra invitálták a vendégeket – ráadásul az eszközök jó részét ki is próbálhatták a történelem szerelmesei. Hangkép.
 

DSTV: a legvidámabb ünnep

DSTV: a legvidámabb ünnep

2022. feb. 08.

A farsang hagyományáról és szerepéről szól a DSTV összeállítása. Az alakoskodással, mulatságokkal körített, a közösség megerősítését is célzó télűző tradícióról Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója mesél. Hangkép.
 

DSTV: a lappföldi Mikulás

DSTV: a lappföldi Mikulás

2021. dec. 05.

A lappföldi Mikulás történetét ismertette a DSTV stábjának Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója. A hagyomány szerint a gyerekek levélben írják meg a finnül Joulupukki néven ismert ajándékhozónak kívánságaikat. Hangkép.

Húsvéti népszokások

Húsvéti népszokások

2019. ápr. 21.

A húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák. A feltámadás keresztény gondolatköre és a népi hagyományok tavaszváró jelentései összefonódnak ezekben.

A farkas nem ordít be…

A farkas nem ordít be…

2019. feb. 03.

Éjszakai csönd volt. A kisfiú az ablak előtt állt, kifelé nézett, közben meztelen talpát néha fölemelte és a másik lábához dörgölte. Fázott zokni nélkül. Anyja csodálkozva figyelt, majd, hogy nem történt semmi, megszólalt: Mit csinálsz te itt? A fiúcska majdnem összeesett az ijedségtől. Azt motyogta, hogy nem tudott aludni. Anyja gyorsan ágyba dugta.

A karácsony a család és a közösség ünnepe is

A karácsony a család és a közösség ünnepe is

2018. dec. 25.

A karácsony a család és a közösség ünnepe is; 24-én jártak a betlehemesek, a kántálók, az ostyahordók, az éjféli misére is megmozdult mindenki. December 25. azonban kizárólag a családé volt, a teljes nyugalom és békesség napja, amikor otthon maradtak - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán.

Két köszöntés egy napon

Két köszöntés egy napon

2018. máj. 28.

Ketten is beléptek a szépkorúak kilencvenes táborába. Mindkettőjüket Nagy Zoltánné képviselő köszöntötte az önkormányzat nevében.

Hogy lehet ingyen inni a kocsmában?

Hogy lehet ingyen inni a kocsmában?

2018. máj. 21.

Na, hogy? Kezdjük a legrosszabbal: sehogy. Ma már, legalábbis. Pedig a daliás időkben mennyire másképp volt! Az ingyen iváshoz csak el kellett nyerni a pünkösdikirály-címet. Ez persze nem volt könnyű.

Amikor Ferenc József nem lett „pünkösdi király”

Amikor Ferenc József nem lett „pünkösdi király”

2018. máj. 21.

1867. március 30-a: az országgyűlés elfogadja a Habsburg-uralkodóházzal kötött úgynevezett kiegyezési törvényt. Ez az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság közötti politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat volt hivatva rendezni. Szentesítéséhez azonban szükség volt I. Ferenc József császár jóváhagyására.

Vince nap ígérete

Vince nap ígérete

2018. jan. 22.

Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna – tarja a népi szólás. A világ és a borkedvelők szerencséjére olyan még soha nem volt, hogy ne legyen legalább „egy kis bor” annak, aki arra szomjazik.

Vízkereszt ünnepe - Szentháromság a Jordán folyó partján

Vízkereszt ünnepe - Szentháromság a Jordán folyó partján

2018. jan. 05.

Vízkereszt ünnepéhez sok szokás tartozik, de ezek jórészét ma már egyre kevesebben ismerik. Sőt, talán már azt sem tartják be sokan, hogy ezen a napon szedjék le a karácsonyfát, pedig másnap már a farsangi ünnepkör kerül előtérbe. A görög-katolikus egyházban hagyománya van annak, hogy ilyenkor vizet szentelnek, amely az emberi élet egyik alkotóeleme.

Újévi szokások

Újévi szokások

2018. jan. 01.

Az újévhez kötődő népszokások célja, hogy segítsék a következő évi bőség megteremtését, ennek megfelelően étkeztek és cselekedtek az emberek - mondta Tátrai Zsuzsanna, a Magyar Tudományos Akadémia néprajztudományi intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán.