Vince nap ígérete

2018. január 22. (hétfő) 15:02 - Várkonyi Balázs

Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna – tarja a népi szólás. A világ és a borkedvelők szerencséjére olyan még soha nem volt, hogy ne legyen legalább „egy kis bor” annak, aki arra szomjazik.

A szőlőt és a bort szentek vigyázzák: György is, Márton is, na és Vince – akinek ma van emléknapja – mind a boros gazdák védőszentjei. S ha ennyien ügyelnek a termésre és a bor minőségére, akkor a többi már tényleg csak az emberen múlik. De azért az időjáráson is…

Vajon mire számíthatnak a bortermelők az idén, legalábbis a Vince-napi jövendölés szerint? Csupa jóra! Mert a népi bölcsesség azt ígéri: „Ha megcsordul Vince, megtelik a pince”. Mármost megcsordult ma az eresz? Sok helyütt igen. Azt is mondja egy másik szólás, hogy „Ha fénylik Vince, megtelik a pince”, márpedig fényes napsütésből is jutott ma nekünk. Így hát nem lehet alaptalan a vincellérek reménysége. Már ha hisznek a népi regulában.

Szent Vincét, a hispániai vértanút a legenda szerint a természet erői halálában is óvták, nevének jelentése ezért is lett a „győzedelmes”. Erejét jelképezi a régi mondóka: „Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre” – vagyis legyőzi a fagyot. Ez ma napközben a legtöbb helyen sikerült is neki. És hogy mit ígér a közeljövőre, azt a meteorológusoktól tudjuk: enyhe napok jönnek.

Végül egy jó hír a borkedvelőknek: elődeink, akik az e napi hagyományos pincejárást és szomszédolást mindig megejtették, úgy tartották: ma szorgalmasan kell koccintgatni, mert az is a jó termést szolgálja.

A rovat további hírei: Napraszóló

A bunyós masiniszta

A bunyós masiniszta

2019. január 19. (szombat)

Szörnyű hibát vétett azon a régi januári estén Tóth Gyula fékező: vacsora után a szálláshelyen a saját lábára húzta Klenner mozdonyvezető becses lábbelijét, a szőrcsizmáját. A masiniszta, hogy megnevelje a vétkest, a szőrcsizmával agyba-főbe verte.

Csak a feketerigó…

Csak a feketerigó…

2019. január 12. (szombat)

Apa, mozdulj! Menj ki, süt a nap, ha nem mozdulsz, nem érnek új impulzusok. Kell a fenének új impulzus ebben a hidegben, mondom, és mutatom neki, hogy innét, a meleg szobából is szép a hó, és jó látni a napsütésben köröző feketerigót… Na, nem épp csak erre gondoltam – zárja le fiam a rövidre szabott párbeszédet.

A semmiből lett színház

A semmiből lett színház

2018. december 31. (hétfő)

1953. december 31-e: az egykori krónikákban ez a dátum úgy szerepel, mint a város kultúrájának fordulónapja. Átadták ugyanis a Bartók Béla Kerületi Kultúrotthont. Azt, amely hamarosan igazi alkotóműhellyé, szellemi központtá lett. A később létrejött kisebb művelődési közösségek mind belőle sarjadtak ki.

Téli táj emberrel, szamárral

Téli táj emberrel, szamárral

2018. december 23. (vasárnap)

Vonulnak, egy sorban. Egykedvűen ballag a hátán keresztet viselő hét jószág. Nekiindultak a pusztának, nem tudni, hová, csak mennek, makacs kitartással.

Pentele hideg decemberei

Pentele hideg decemberei

2018. december 16. (vasárnap)

A krónikák szerint dermesztő hónappal zárult az 1945-ös év. Vad szelek kergették a porhavat, csonttá fagyott minden, de volt valami, ami még inkább zorddá tette azt a decembert: a félelem.

A „pentelei persely”

A „pentelei persely”

2018. december 09. (vasárnap)

Disznótorba invitál egy kedves ismerős. Gyere - mondja - semmit nem kell tenned, csak nézelődsz, meg eszel, iszol. Ha dolgozni se kell, minek menjek? Egyek igyak, szégyenkezve, hogy a férfiak meg az asszonyok egy léhűtő körül szorgoskodnak? Hát nem. De köszönöm a meghívást. 

A legszebb karácsonyi ajándék

A legszebb karácsonyi ajándék

2018. december 02. (vasárnap)

A férfi régi adventi élményeit rendezgeti a fejében: a gyermekei feszült várakozását, a cinkosságot, ahogy a maminak szánt ajándék titkára szövetkeztek, a listázást, hogy mit kapjanak majd a haverok, s a találgatást, hogy ők vajon mire számíthatnak. Felidézi, milyen izgalomba jöttek egyszer a kicsik, amikor a szentestére várva a szürkületben meglátták: egy madár telepedett a párkányra.