Vince nap ígérete

2018. január 22. (hétfő) 15:02 - Várkonyi Balázs

Ez a világ mi vóna, ha egy kis bor nem vóna – tarja a népi szólás. A világ és a borkedvelők szerencséjére olyan még soha nem volt, hogy ne legyen legalább „egy kis bor” annak, aki arra szomjazik.

A szőlőt és a bort szentek vigyázzák: György is, Márton is, na és Vince – akinek ma van emléknapja – mind a boros gazdák védőszentjei. S ha ennyien ügyelnek a termésre és a bor minőségére, akkor a többi már tényleg csak az emberen múlik. De azért az időjáráson is…

Vajon mire számíthatnak a bortermelők az idén, legalábbis a Vince-napi jövendölés szerint? Csupa jóra! Mert a népi bölcsesség azt ígéri: „Ha megcsordul Vince, megtelik a pince”. Mármost megcsordult ma az eresz? Sok helyütt igen. Azt is mondja egy másik szólás, hogy „Ha fénylik Vince, megtelik a pince”, márpedig fényes napsütésből is jutott ma nekünk. Így hát nem lehet alaptalan a vincellérek reménysége. Már ha hisznek a népi regulában.

Szent Vincét, a hispániai vértanút a legenda szerint a természet erői halálában is óvták, nevének jelentése ezért is lett a „győzedelmes”. Erejét jelképezi a régi mondóka: „Vince, ki a borok szentje: a telet tanítja rendre” – vagyis legyőzi a fagyot. Ez ma napközben a legtöbb helyen sikerült is neki. És hogy mit ígér a közeljövőre, azt a meteorológusoktól tudjuk: enyhe napok jönnek.

Végül egy jó hír a borkedvelőknek: elődeink, akik az e napi hagyományos pincejárást és szomszédolást mindig megejtették, úgy tartották: ma szorgalmasan kell koccintgatni, mert az is a jó termést szolgálja.

A rovat további hírei: Napraszóló

Hogy lehet ingyen inni a kocsmában?

Hogy lehet ingyen inni a kocsmában?

2018. május 21. (hétfő)

Na, hogy? Kezdjük a legrosszabbal: sehogy. Ma már, legalábbis. Pedig a daliás időkben mennyire másképp volt! Az ingyen iváshoz csak el kellett nyerni a pünkösdikirály-címet. Ez persze nem volt könnyű.

Amikor Ferenc József nem lett „pünkösdi király”

Amikor Ferenc József nem lett „pünkösdi király”

2018. május 21. (hétfő)

1867. március 30-a: az országgyűlés elfogadja a Habsburg-uralkodóházzal kötött úgynevezett kiegyezési törvényt. Ez az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság közötti politikai, jogi és gazdasági kapcsolatokat volt hivatva rendezni. Szentesítéséhez azonban szükség volt I. Ferenc József császár jóváhagyására.

Zúgó szélnek zendülése…

Zúgó szélnek zendülése…

2018. május 21. (hétfő)

Ígéret hava. A régiek szavával ez – május. A hónap, amely leggyakrabban magába foglalja a „vándorünnepet”, pünkösdöt, a megújulás ígéretét. Azt, amikor – a népdal mondja – „Piros pünkösd napján mindenek újulnak”. És rá is fér ez a „mindenekre”. Ránk is. Meg az időjárásra.

… és hol vannak a birtokaitok?

… és hol vannak a birtokaitok?

2018. május 13. (vasárnap)

Két hatvanasforma asszony közeledik az utcán. A nyitott ablakon át hallom: „És képzeld, semmije sincs, de könyve, az van, bőségesen. – Ne mondd! – De. És tudnád, hogy mennyi!” Gyermekkorom jut eszembe. Jószerével semmink se volt, de könyv igen. Tán nem „bőségesen”, de szellemi útravalóként éppen elegendő.

Láng, gyöngy, anya…

Láng, gyöngy, anya…

2018. május 06. (vasárnap)

Szabadkán vagyunk. A Kertváros csendes utcájának utolsó házába idegen tér be. Később ezt írja: „Mindenfelé szőlők és gyümölcsösök látszanak, melyek közül csak itt-ott meredeznek elő többnyire vakolatlan falaikkal az új házak. A csend és a nyugalom féltve őrzött szigete ez. … A gyermekkori emlékek gyűjteménye a ház egyszerű falai között ma is frissen megtalálható.

Emlékek tárházából…

Emlékek tárházából…

2018. május 01. (kedd)

Az 1952-es május elseje Újvárosban szinte előrehozott gyermeknap volt: akkor nyílt meg a Vidám Park. Azonnal népszerű lett.

Kettős kötésben

Kettős kötésben

2018. május 01. (kedd)

Munkásünnep, egyben néphagyományőrző nap: e kettősség adja május elseje patináját. A néphagyomány gazdagabb – de hát örök igazság: életélményeink meghatározzák emlékezetünket. Márpedig a felvonulások jelentik a történelmi közelmúlt újvárosi valóságát.