Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vízkereszt ünnepe - Szentháromság a Jordán folyó partján

Vass Ádám - 2018. január 5. 10:19

Vízkereszt ünnepéhez sok szokás tartozik, de ezek jórészét ma már egyre kevesebben ismerik. Sőt, talán már azt sem tartják be sokan, hogy ezen a napon szedjék le a karácsonyfát, pedig másnap már a farsangi ünnepkör kerül előtérbe. A görög-katolikus egyházban hagyománya van annak, hogy ilyenkor vizet szentelnek, amely az emberi élet egyik alkotóeleme.

Ma már egyre kevésbé számít jelentős napnak január 6-a, vagyis a vízkereszt, pedig világszerte ünneplik, akár vallási, akár a különféle népszokások tükrében. Kovács István, városunk görög-katolikus parókusa elmondta, ezt a napot szoktuk úgy is hívni, hogy Epifánia, ami Úrjelenést jelent, vagyis azt, hogy Krisztus megjelenik a Jordán folyónál.

- A másik, ami sokkal fontosabb és sokkal nagyobb jelentőséget ad az ünnepnek, az a Teofánia, ami az Istenjelenést jelenti. Azért, mert a Szentháromság jelenik meg a Jordán folyó partján, ahol Krisztus megkeresztelkedik. Jézus, mint a Fiú, a galamb, aki a Szentlélek képében leszáll rá, miközben az Atya szózata hangzik. Utóbbi lehet igazán jelentős a mai emberek számára, és az, hogy mit mondott az Atya. "Ez az én szeretett fiam, akiben nekem kedvem telik, őt hallgassátok!"  Ma ez azért fontos, mert mindig keresünk valamit, amihez kapcsolhatjuk az életünket, és ha az életünket hozzákapcsoljuk ehhez az evangéliumi mondatban rejlő tanácshoz, akkor látjuk, hogy az élet nem csak itt a földi létben, hanem a földön túl, tehát a halál utáni életben is fontos dolog lesz az ember számára, ezért kell hát küzdenünk, hogy Jézus szavához igazítsuk életünket.

A görög-katolikus egyházban hagyománya van annak, hogy ilyenkor vizet szentelnek, a víz pedig az emberi élet egyik alkotóeleme.

- Ilyenkor nem csak a templomokban szentelünk vizet. Itt, Dunaújvárosban mi kimegyünk a Duna partjára, és megszenteljük a folyót minden évben. Idén január 7-én, vasárnap, a 11 órás szentmise után fél 1 körül kezdődik a szertartás a kompkikötőnél. Olyan hagyományunk is van, hogy a vízszentelés után elmegyünk minden házhoz és megszenteljük a házakat, ahol igénylik az emberek, ők pedig addig nem szedik le a karácsonyfát sem.  

Mindezek mellett továbbra is folytatják az ételosztást a rászorulók és a hajléktalanok számára, legközelebb január 18-án, csütörtökön 13 órakor főznek a mozi előtti téren.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.