Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szamárháton, Betlehembe

Várkonyi Balázs - 2015. december 20. 10:50

Lépjünk vissza az időben 2015 évet. A Római Birodalom távoli provinciáján vagyunk. Palesztina északi tartománya, Galilea egyik kis városában, Názáretben él József, az ács és felesége, Mária. Útra készülnek. Jó időre oda kell hagyniuk a megélhetést adó ácsműhelyt.

Menniük kell, mert így szól a parancs. Augusztus császár dekrétuma szerint menni köteles mindenki, aki nem a szülővárosában él. Haza kell térniük Józseféknek is oda, ahonnét származnak: ősi városukba, Betlehembe.

Azokban a napokban útra kelnek hát sokan. De miért ez a szigorú uralkodói rendelet?

Hét évszázada terjedt a nép körében egy különös prófécia: „Mert egy gyermek születik nékünk: fiú adatik nékünk, és az uralom az ő vállán lesz, és hívják nevét csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyjának, békesség fejedelmének”. A jövendölés szerint a gyermek épp abban az időben, Betlehemben születik majd meg. A császár, hogy kifürkéssze, ki lesz a számára veszélyt jelentő nagyobb hatalom, a titokzatos „békesség fejedelme”, népszámlálást rendel el, amelyen mindenkinek a saját városában kell megjelennie.

A názáreti vándorok már úton vannak. Elől ballag József, vezeti szamarát, amelynek hátán a várandós Mária ül. Nehéz tereppel kell megküzdeniük. Vagy száz mérföldre van a végcél, sok napig kell Galilea dombjai közt menniük, aztán Szamária, majd Júdea hegyeire fölkapaszkodniuk, mire elérnek a Jeruzsálemhez közeli Betlehem-Efratába. Éjszakánként ott húzzák meg magukat, ahol éppen tudják, sokan elutasítják majd őket, ahogy a legendabéli gazdag kovácsmester is, s csak annak lánya szánja meg a két utazót…

Mennek, mert így írja elő a császári parancs. Mária már Názáretben hírül vette Gábriel jelenéséből, hogy bár szeplőtelen, mégis, hamarosan fiat szül. Azt viszont nem tudja, hogy Mikeás próféta jövendölését kell beteljesíteni: „...te, Betlehem-Efrata, bár a legkisebb vagy Júdea nemzetségei között, mégis belőled születik majd nekem, aki uralkodni fog Izrael felett.” Éjszaka érkeznek majd a városba. Az utcák már kihaltak, az összeírásra jött emberek a szállásaikra húzódtak. Menedéket keresnek, de nekik már sehol se jut egy csöppnyi hely sem. Egy istállóbarlangra lelnek, ott húzzák meg magukat.

Eljön az éjfél. Mária érzi, készülnie kell, eljött a fájdalommal érkező öröm ideje. Vajúdik, aztán egyszer csak a birkák bégetését az újszülött hangja töri meg. A kisded életbe sírja magát. Mária magához öleli gyermekét, aki nyolc nap múlva majd a Názáreti Jézus nevet kapja. József bepólyálja, s a jászolba fekteti a csöppséget. Ekkor a környékbeli hegyek őrtüzei mellől pásztorok kelnek fel, s indulnak, mert jelet kaptak. Angyal hozta nekik a hírt a Megváltó születéséről, és mennek, hogy tiszteletüket tegyék Mária és gyermeke előtt. Messze onnét három férfiú is útra készül: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. A napkeleti bölcsek ők, akiket a betlehemi csillag vezet el Júdeába, a Gyermek köszöntésére.

Ezekben a napokban a hívő ember a várakozás idejét éli. Hamarosan itt lesz az az éjszaka, amikor egy hosszú, gyötrelmekkel teli vándorút véget ért. És amikor megkezdődött egy küzdelmes életút, ami ezer évek szellemiségét határozta meg.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.