Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A zeneiskola újévi koncertje

Vass Ádám - 2016. január 9. 12:46

Megtartotta a hagyományos újévi gálakoncertjét a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt működű Szonáta Zeneművészeti Alapítvány a Bartók Kamaraszínház nagytermében. Az est fővédnöke Cserna Gábor polgármester volt.

Cserna Gábor polgármester, az est fővédnöke beszédében kiemelte, az elmúlt években az újesztendőt köszöntő koncertek reneszánszát éljük ország- és világszerte, és így van ez Dunaújvárosban is.

-A Szonáta Zeneművészeti Alapítvány idén már hatodik alkalommal szervezte meg Újévi Gálakoncertjét, szép ajándékot, feledhetetlen élményt nyújtva városunk zenét szerető és értő közönségének. Moravecz Attila, a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke számos eseményt hívott életre, amelyek mára hagyománnyá nemesedtek. Az Újévi Gálakoncertek mellett meg kell említenem az Adventi Hangversenyeket, a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapját, a Nemzeti Összefogás Napján tartott megemlékezéseket, a Sándor Frigyes Díj megálmodását és életre hívását. A színvonalas újévi koncertek elismerést hoznak a fellépőknek, a szervezőknek, és jó hírét viszik városunknak. Példát mutatnak a felnövekvő generációk számára, értéket közvetítenek mindannyiunk felé. Önkormányzatunk támogatja az Újévi Gálakoncertet, hiszen a minőség mindig, minden időkben elismerésre és támogatásra érdemes- méltatta a zeneiskola munkásságát Cserna Gábor.

A főleg komolyzenei repertoárt vastapssal jutalmazták a nézők, a fellépők mind kitettek magukért, rendkívül nívós előadásokat hallhattak azok, akik ellátogattak a koncertre. Bemutatták tudásukat a vonósok, majd következtek a harmonikások, utánuk egy zongora négykezest is hallhattunk. De a komolyabb zenei művek közé éppen megfelelő időközönként egy-egy játékos, könnyedebb darab is befért, mint a fafúvós kvintett előadásában megszólaló Don't Worry, Be Happy című dal feldolgozása. A rézfúvósok polkát, és lakodalmas dalokat is játszottak, a két részes előadás alatt sok klasszikus és modern feldolgozás is terítékre került. Egy változás volt az eredeti programhoz képest: az előzetesen meghirdetett Myrtill és a Swinguistique helyett a Váczi Eszter Quartett lépett fel. A színpadon pillanatokon belül cserélődtek két előadás között a székek, a hangszerek, az állványok és minden, amire szükség volt, így nem törte meg az előadások ívét semmi. Bakizásról, melléütésről vagy rossz hang lefogásáról pedig szó sem volt az este alatt. A több száz oldalnyi kotta, ami a színpadon megfordult pedig jóformán csak dísznek, esetleg mankónak voltak jók, az előadók mind magabiztosan és pontosan adták elő a darabokat.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!