Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy különös vízkereszt-ünnep

Várkonyi Balázs - 2016. január 6. 12:42

1978. január 6-a majdnem olyan nap volt, mint a többi. Egy valamiben viszont az a vízkereszt-nap merőben különbözött a szokásostól: harminchárom év után akkor tért vissza magyar földre államiságunk és függetlenségünk jelképe, a Szent Korona.

1978. január 6-a majdnem olyan nap volt, mint a többi. A havas utcákon szél görgette a lecsupaszított, kidobott karácsonyfákat, a templomokban megemlékeztek a háromkirályok ünnepéről, lezajlott a vízszentelés szertartása, a görög katolikusok az ősi hagyományt követve kivonultak az élővizek partjára – már ahol a hatalom árnyékában ezt megtehették… Egy valamiben viszont az a vízkereszt-nap merőben különbözött a szokásostól: harminchárom év után akkor tért vissza magyar földre államiságunk és függetlenségünk jelképe, a Szent Korona.

1945. március 27-e: az őrzőhelyről, a kőszegi bunkerből a korona és a koronázási jelvények hosszú útra indulnak. A menekülő kormány egy 1928-as, „fenyegető veszély” estén alkalmazandó törvénycikkre hivatkozva viszi magával a nemzeti szimbólumot. A korona elhagyja Magyarország területét. Marizell, később a biztonságosabbnak tűnő Mattsee lesz a rejtekhelye. Április vége felé azonban közeledik a front. Ekkor, a 27-ére virradó éjszaka a koronaőrök felnyitják a díszes ládát, a bőrtokokkal védett ereklyéket egy fémhordóba rejtik, s egy mocsaras helyen lévő sziklafal tövében elássák.

A fogságba került koronaőröktől a 8. amerikai hadtest parancsnoka lefoglalja a koronaládát – ám annak három kulcsát csak a nyár derekán sikerül előkeríteni. A ládát felnyitva döbbenten látják: abban csak a királyi kard van. A vallatások során végül megtudják, hol van a relikviák rejtekhelye. A Szent Korona az Egyesült Államok őrizetébe kerül. Egy frankfurti banktrezorba viszik, később titokban Amerikába szállítják. Az egykori feljegyzések szerint a koronaláda védőburkolatára megtévesztésül a „sugárveszélyes repülő tárgy” feliratot rótták…

Magyarország évtizedekig hiába kezdeményezte nemzetközi fórumokon a korona visszaszerzését – az amerikaiak Kádár János regnálása idején a követelést nem akarták teljesíteni. Az enyhülés időszakában Carter elnök végül a visszaadásról döntött.

1978. január 5-én az őrzőhely, a Fort Knox katonai támaszpont betoncelláját felnyitották. Kivételes biztonsági intézkedések közepette az ereklyéket útnak indították Magyarországra. Másnap Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban ünnepélyes külsőségek között adta vissza a magyar nép függetlenségét jelképező relikviákat.

Vízkereszt ünnepe 1978 óta a Szent Korona hazatérésének kegyeleti napja is.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!