Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy különös vízkereszt-ünnep

Várkonyi Balázs - 2016. január 6. 12:42

1978. január 6-a majdnem olyan nap volt, mint a többi. Egy valamiben viszont az a vízkereszt-nap merőben különbözött a szokásostól: harminchárom év után akkor tért vissza magyar földre államiságunk és függetlenségünk jelképe, a Szent Korona.

1978. január 6-a majdnem olyan nap volt, mint a többi. A havas utcákon szél görgette a lecsupaszított, kidobott karácsonyfákat, a templomokban megemlékeztek a háromkirályok ünnepéről, lezajlott a vízszentelés szertartása, a görög katolikusok az ősi hagyományt követve kivonultak az élővizek partjára – már ahol a hatalom árnyékában ezt megtehették… Egy valamiben viszont az a vízkereszt-nap merőben különbözött a szokásostól: harminchárom év után akkor tért vissza magyar földre államiságunk és függetlenségünk jelképe, a Szent Korona.

1945. március 27-e: az őrzőhelyről, a kőszegi bunkerből a korona és a koronázási jelvények hosszú útra indulnak. A menekülő kormány egy 1928-as, „fenyegető veszély” estén alkalmazandó törvénycikkre hivatkozva viszi magával a nemzeti szimbólumot. A korona elhagyja Magyarország területét. Marizell, később a biztonságosabbnak tűnő Mattsee lesz a rejtekhelye. Április vége felé azonban közeledik a front. Ekkor, a 27-ére virradó éjszaka a koronaőrök felnyitják a díszes ládát, a bőrtokokkal védett ereklyéket egy fémhordóba rejtik, s egy mocsaras helyen lévő sziklafal tövében elássák.

A fogságba került koronaőröktől a 8. amerikai hadtest parancsnoka lefoglalja a koronaládát – ám annak három kulcsát csak a nyár derekán sikerül előkeríteni. A ládát felnyitva döbbenten látják: abban csak a királyi kard van. A vallatások során végül megtudják, hol van a relikviák rejtekhelye. A Szent Korona az Egyesült Államok őrizetébe kerül. Egy frankfurti banktrezorba viszik, később titokban Amerikába szállítják. Az egykori feljegyzések szerint a koronaláda védőburkolatára megtévesztésül a „sugárveszélyes repülő tárgy” feliratot rótták…

Magyarország évtizedekig hiába kezdeményezte nemzetközi fórumokon a korona visszaszerzését – az amerikaiak Kádár János regnálása idején a követelést nem akarták teljesíteni. Az enyhülés időszakában Carter elnök végül a visszaadásról döntött.

1978. január 5-én az őrzőhely, a Fort Knox katonai támaszpont betoncelláját felnyitották. Kivételes biztonsági intézkedések közepette az ereklyéket útnak indították Magyarországra. Másnap Cyrus Vance külügyminiszter az Országházban ünnepélyes külsőségek között adta vissza a magyar nép függetlenségét jelképező relikviákat.

Vízkereszt ünnepe 1978 óta a Szent Korona hazatérésének kegyeleti napja is.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.