Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Isten hozott, 2016!

Várkonyi Balázs - 2016. január 1. 2:39

Túl volnánk a télkiverés régi szokásán – ha őriznének még egyáltalán ilyen hagyományt valahol. Ám az ősi tradíció szerint rendben megtörtént az óév kiharangozása, a templomokban az óéváldó mise. Az eredendően gonoszűző célzatú lármázás aztán eltartott éjszaka, s itt-ott eltart még egy ideig…

Beléptünk hát az újévbe. Nem túl jó kilátásokkal. A népi hiedelem szerint ugyanis a pénteki évkezdet szűkös esztendőt ígér. De ne legyünk borúlátóak, higgyünk a szerencsés új jövetelében. Azt viszont szögezzük le: nemigen lehet homlokegyenest új életet kezdeni! Nem véletlenül nevezik az évindító hónapot januárnak. A XV. századi nagy humanista püspök, Csezmiczei János, akit költői nevén Janus Pannoniusként ismerünk, így szól A hónapok vetélkedése című versében: „Janusnak kettős ajkán / megzendül a szó most, / Ő újítja korunk / váltakozó menetét.” A „kettős ajkán” szópár a névadó kétarcúságára utal – az ókoriak Janus istene ugyanis hátra is, előre is néz. Persze, hiszen ő a kezdet és a vég istene. Hiába köszöntünk hát januárral egy új esztendőt, a régit is hordozzuk.

1968 óta, VI. Pál pápa kezdeményezésére január elseje a béke világnapja. Nos, ha 2015-öt idézzük vissza, a világbéke nyomát se leljük. A kérdésre, hogy az elmúlt esztendőben jobb lett-e köröttünk az élhető földgolyó, aligha van biztató válasz. Akkor hát mit cipeljünk magunkkal 2016-ra?

A privát életünkben kell keresnünk azt, amit magunkkal vinni érdemes. A hétköznapok legjobb pillanatait kell átörökítenünk. Nekem a karácsony hozott el egy ilyet. Az ünnepen töredelmesen megvallottam gyermekeimnek: azt a pénzt, amit az ő ajándékaikra szántam, megcsapoltam. Mindenki részéből egy-egy összeget arányosan levágva elküldtem S. faluba. Ott három gyermek maradt árván a télelőn. Nekik juttattam el a pénzt – amivel jóvátenni persze semmit nem lehet, de a túlélést segíteni tán igen. Sosem felejtem el azt a pillanatot; gyermekeim arcán láttam a hatást. A legkisebb, Örzse szólalt meg legelőbb: de Apa, az egészet kellett volna! És a nagyobbak, Soma meg Dorka egyetértően helyeseltek.

Ezt a pillanatot viszem át 2016-ra. Az érzést, hogy beérett a vetés. Nem tudom, ezzel a tapasztalattal könnyebb lesz-e az új esztendő, de hogy számomra megélni érdemesebb, az biztos.

Boldog, sikeres, szerencsés 2016-ot mindenkinek!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!