Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ma van vízkereszt napja

Vass Ádám - 2016. január 6. 9:07

Vízkereszt ünnepéről, azaz január 6-áról mindenkinek elsőként az jut eszébe, hogy ilyenkor szedjük le a karácsonyfát. Ez az ünnep azonban ennél sokkal többről szól.

Honnan ered? Kiktől eredeztetjük? Mit jelent maga az ünnep? Vámos Gabriellával, az Intercisa Múzeum néprajzos – muzeológusával beszélgettünk vízkereszt ünnepéről.

-Háromkirályok napjának is nevezik magát a vízkeresztet, és ez a karácsonyi ünnepkörnek a zárónapja (ezért is kell ezen a napon leszedni a karácsonyfát), illetve a farsangi időszaknak a kezdete. Ez zárja le a karácsonyi ünnepkört, aminek az volt a lényege, hogy ez legyen az elcsendesedés időszaka. Ez fordul meg farsang idején, amikor egy feje tetejére állított világgal találkozunk majd. Vízkereszthez igazán világi programok nem kapcsolódnak, sokkal fontosabb az ünnep vallási tartalma, világiasabb szokások inkább a farsanghoz kapcsolódnak. A vízkereszt a keleti egyházban Jézus születésének napja, viszont a nyugati egyházban több szokás is kapcsolódik hozzá. A legfontosabb a római katolikus hagyományban a vízszentelés (vagy házszentelés). Ez történhetett úgy, hogy a pap, a kántor, vagy a ministránsok házról házra jártak és megszentelték a házat, vagy úgy, hogy a templomban megszentelt vizet a hívek hazavitték és egy kitüntetett helyre, például a bejárati ajtó mellé tették. Ez végig is kísérte az embereket a bölcsőtől egészen a halálig, hiszen megöntözték vele az újszülött gyereket, a gyermekágyas asszonyt, az éppen esketésre váró menyasszonyt és vőlegényt, vagy éppen a haldoklót, hogy könnyítsenek a szenvedésein. A legfontosabb a víz gyógyító erejébe vetett hit, ami az ünnep nevében is megjelenik -meséli a DO-nak a hagyományos szokásokat Vámos Gabriella

De nem maradhat el az ünnep hagyományos népszokások nélkül. Ezek, mint elmondta, valójában ugyanolyan dramatikus népszokások, mint amiket már megismertünk akár a betlehemezés alatt, akár más adománygyűjtő szokásoknál.

"A népi kultúrában a háromkirály-járás szokása kapcsolódik ehhez a naphoz. Ez jellegét tekintve valójában a betlehemi hagyományból, a betlehemezésből szakadt ki és vált önállóvá. Ilyenkor lány- és fiúgyermekek öltöztek be akár még püspöknek is, és jártak házról házra és adtak elő egy rövid előadást. Ennek is volt egy adománygyűjtő funkciója. " - Az ezt követő időszak ugyanis már a farsangi időszak része.

Természetesen vízkereszthez is tartoznak időjárás jóslatok. Például ha vízkereszt napján csurog az eresz, vagy süt a nap, akkor hosszú lesz a tél, de ha hideg idő lesz akkor hamar jön a tavasz.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.