Kulcsszó: szokások

A temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött

A temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött

2019. november 02. (szombat)

Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

A karácsony eredete

A karácsony eredete

2017. december 25. (hétfő)

Elérkezett a várva várt december 24-e, amikor a családok együtt ünneplik a Szent estét. De vajon honnan ered a karácsony, milyen régi szokásokkal ünnepeltek az emberek több száz évvel ezelőtt? A kérdésekre Balogh Pál Géza, az Intercisa Múzeum néprajzos-muzeológusa, valamint Kovács István görög-katolikus parókus adott választ.

Nevezik Borszűrő Mihálynak is…

Nevezik Borszűrő Mihálynak is…

2017. szeptember 29. (péntek)

A Miskák napja van. Névadójuk az egész szeptemberre ráüti bélyegét: ez a hónap az őszelő hava elnevezést is őrzi, de még inkább közkeletű a másik titulus: Szent Mihály hava. A katolikusság megemlékezik ilyenkor az egyház oltalmazójáról, az utolsó ítélet főangyaláról, a Sátánt legyőző Mihályról.

Eltérő ünneplési szokások

Eltérő ünneplési szokások

2016. december 26. (hétfő)

Ánizsgyökér-saláta, boldog halárusok, pulyka és királyi beszéd, tizenhárom izlandi mikulás, tányérkitörlő, kanálnyalogató, szoknyalebbentgető manók - másként ünnepelnek Európa egyes országaiban.

Töklámpás – és hagyománytisztelet

Töklámpás – és hagyománytisztelet

2016. október 31. (hétfő)

Szombaton este a fővárosban, államiságunk egyik szimbolikus helyén töklámpások gyúltak. A Hősök tere különös rituálé színhelye lett; nem először.

Ma van vízkereszt napja

Ma van vízkereszt napja

2016. január 06. (szerda)

Vízkereszt ünnepéről, azaz január 6-áról mindenkinek elsőként az jut eszébe, hogy ilyenkor szedjük le a karácsonyfát. Ez az ünnep azonban ennél sokkal többről szól.

Szilveszteri, újévi hiedelmek, babonás szokások

Szilveszteri, újévi hiedelmek, babonás szokások

2015. december 31. (csütörtök)

Szilveszter az év utolsó napja, az óév búcsúztatásának ünnepe, számos szokás és babona szülőatyja, az eljövendő esztendő szerencséjét megalapozó nap. Felelevenítünk több, mára már feledésbe merült régi hagyományt, babonás szokást, melyeket akár ki is lehet próbálni.

Vasárnap, a hét koronája

Vasárnap, a hét koronája

2015. július 19. (vasárnap)

A népi hiedelemvilágnak a hét napjaira való ajánlásait taglaló sorozatunk ma az utolsó állomáshoz, a „hét koronájához” érkezett.

Szombat, a méltóságos

Szombat, a méltóságos

2015. július 18. (szombat)

Heti sorozatunk a parasztvilág hagyományrendjéből a nap szerint való teendőket, az egykor az egyes napokhoz kötődött szokásokat veszi számba. Hatodik nap: kisvasárnap.

Henyélőhétfőtől a hét koronájáig

Henyélőhétfőtől a hét koronájáig

2015. július 13. (hétfő)

A parasztvilág hagyományrendje szerint egykor a mindennapi teendőket egy egész sor (hol véresen komoly, hol inkább csak játékos) regula irányította, aszerint, hogy a hét adott napja szerencsét hozó, vagy inkább baljós üzenetű. ­Mini-sorozatunkban ennek járunk utána.

Pünkösdi népszokások

Pünkösdi népszokások

2015. május 24. (vasárnap)

Számos szokás kapcsolódik pünkösdhöz. Ezek többsége azonban kikopott. A legismertebb, még fennmaradó hagyomány a pünkösdi király- és királynéválasztás, valamint a csíksomlyói búcsú, amelynek első írásos emléke a 15. századból származik.