Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Henyélőhétfőtől a hét koronájáig

Várkonyi Balázs - 2015. július 13. 7:20

A parasztvilág hagyományrendje szerint egykor a mindennapi teendőket egy egész sor (hol véresen komoly, hol inkább csak játékos) regula irányította, aszerint, hogy a hét adott napja szerencsét hozó, vagy inkább baljós üzenetű. ­Mini-sorozatunkban ennek járunk utána.

Hétfőn hevernek – így kezdődik az a gyermekmondóka, amelyet a nagyemlékű néprajzkutató és katolikus pap, Kálmány Lajos jegyzett föl egy jó évszázada Törökkanizsán. A hétfői nap e különös jellemzése nyilván arra utal, hogy a hétvégi kilazulás, korhelykedés után nehéz újra fölvenni az igát. Régi céhiratok is utalnak erre, azokban e nap titulusaként előfordul a henyélőhétfő, heverőhétfő, korhelyhétfő kifejezés. A céhhagyományok szerint az e napi lustaság megvetendő, mi több, büntetendő dolog volt.

Amúgy ez a nap a hét közül az egyik legígéretesebb: az ősi javallat szerint szerencsés dolog ekkor nagyobb munkába, aratásba, hordásba, cséplésbe fogni. A hét kezdőnapján házasodni a régiek szerint ugyancsak jót ígér. Úgy tartották az egykoriak, hogy a gügyünek, azaz a félnótásnak is ekkor kell keresnie lányt, jó esélye van, hogy e napon sikerrel jár. Napszámos fogadására, a tinó járomba fogására is hasznosnak tartották a hétfőt. A disznótartók is sokszor e napon vették a süldőt hizlalásba.

A hétfő – vagyis a hét „feje” – elnevezés csak nálunk ismeretes; a görögök a bibliai teremtéstörténethez igazodva „másodiknak” nevezik, míg sok nyelvben ez a „Hold napja”, s ez a római hagyományra utal, amely e naphoz a Holdat rendelte.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

2024. jún. 27.

Különleges filmélményt ígért a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) programja a napokban, derül ki a DSTV összeállításából. A vendégek a Másik Magyarország című dokumentumfilmet láthatták – majd Gyöngyössy Csaba beszélgetett Nagy Dénes rendezővel és dr. Martin Ferenc filmtörténésszel. Hangkép.

DSTV: fókuszban a papírkészítés

DSTV: fókuszban a papírkészítés

2024. jún. 26.

Több mint 60 éves, még működő papírkészítő gép is színesíti a Magyar Papírmúzeum állandó kiállításának kínálatát, derül ki a DSTV összegzéséből. A látogatók testközelből ismerkedhetnek a papírkészítés titkaival – még papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. Hangkép.

DSTV: inspiráló érzések az MMK-ban

DSTV: inspiráló érzések az MMK-ban

2024. jún. 23.

Új kiállítás csalogatja az érdeklődőket a Munkásművelődési Központba, derül ki a DSTV összegzéséből. A vendégek Dorogi József képeiből láthatnak válogatást Inspirációk címmel a közelmúltban nyílt tárlaton. Hangkép.

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

2024. jún. 21.

Remek repertoárral lepte meg, szép előadással varázsolta el a kórusmuzsika szerelmeseit a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az évadzáró hangversenynek az Intercisa Múzeum immár befedett kertje adott otthont múlt szombaton – a koncert megérdemelten aratott nagy tapsokat.

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

2024. jún. 21.

Három, egyaránt teltházas gálával búcsúzott a jubileumi tanévtől az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. A monstre műsoroknak a Bartók színházterme adott otthont múlt csütörtökön, pénteken és szombaton. Csodás élmény az emlékezetes év végén!

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

2024. jún. 21.

Komoly érdeklődés övezi a Mondbach-kúria kiállításait, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított épületegyüttes a közelmúltban különleges meglepetéssel várta a vendégeket – a Pentelei Molnár János műveiből válogatott tárlat új kincsekkel bővült. Hangkép.

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

2024. jún. 20.

Folytatódik a népszerű kulturális és közösségi sorozat, városunkban az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) készül különleges programokkal szombaton. Minden program nyitott és ingyenesen látogatható – mindenkit szeretettel várnak!