Vasutasokat képez az egyetem

Molnár Emese - 2016. január 17. 13:53

Négy szakmacsoportban indít duális képzést a Dunaújvárosi Egyetem a MÁV-csoport együttműködésével, mely arra ad lehetőséget, hogy a hallgatók vállalatspecifikus ismereteket kapjanak. Már a képzési idő alatt megismerhetik a vállalaton belüli munkafolyamatokat, a kollégákat és sok más fontos tényezőt is.

Az erről szóló együttműködési megállapodást még tavaly november írta alá Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Bihari Lajos, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. beszerzési és logisztikai üzletágvezetője, valamint dr. András István, az egyetem rektora és Mészáros Virág, az egyetem kancellárja.

Az egyetem és a MÁV-csoport közötti szakmai kapcsolat hosszú múltra tekint vissza. Kiss Mária, a vállalat HR projektek vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, kezdetben különféle fejlesztő programokat, tréningeket, e-learning nyelvi képzést és Excel oktatást biztosított a főiskola a cégcsoportnak.

-Már akkor is fontos kérdésként kezeltük azt, hogyan biztosítsuk a jövő szakembereit, a munkaerő utánpótlást a vállalat számára. Tíz éve szervezünk gyakornoki programot friss diplomás, a vállalatainknál elhelyezkedő pályakezdők részére. Továbbá minden évben fogadunk nyári gyakorlatra a felsőoktatásból hallgatókat.  A közelmúltban megkötött együttműködési megállapodás ennél jóval többet kínál – kezdte Kiss Mária.

A duális képzés arra ad lehetőséget, hogy a hallgatók vállalatspecifikus ismereteket kapjanak. Már a képzési idő alatt megismerhetik a vállalaton belüli munkafolyamatokat, a kollégákat és sok más fontos tényezőt, amelyekkel így a képzés elvégzése után nem ismeretlenként kerülnek a MÁV-csoport vállalataihoz.

-Az egyetemnek már sok tapasztalata van a duális képzés területén, sőt, egy kooperatív duális képzési modellt is kialakítottak. Fontosnak tartottuk, hogy olyan legyen az első partnerünk, aki már jártas ezen a területen - hangsúlyozta Kiss Mária.

A duális képzés keretében az egyetemi képzés elvégzése után lényegében egyenes út vezet a vasúttársasághoz. A duális képzés felvételi eljárásának része egy kiválasztási folyamat, amelyet a MÁV-csoport humán szakemberei végeznek. Ennek célja, hogy egymásra találjanak a MÁV-csoport iránt érdeklődő diákok és a vállalatok, illetve a munkaadók személyesen is megismerhessék, kik azok, akik jövőbeli dolgozóik lehetnek.

Négy képzési területen hirdették meg a szakmai képzést a vasúttársaság együttműködésével: gépészmérnök, mérnökinformatikus, műszaki menedzser és műszaki szakoktató. Ezekre a szeptemberben induló képzésekre már jelentkezhetnek a leendő hallgatók a február 15-i felvételi határidőig, a kiválasztás pedig tavasszal lesz. Az elkövetkezendő időszakban a MÁV-csoport és az egyetem kidolgozza a képzési program, a tematika (vállalati ismertek, speciális tantárgyak) részleteit, amelynek keretében a MÁV szakemberei is előadásokat tartanak majd a hallgatóknak.

Nem említettük még azt a fontos momentumot, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok mellett szakképzett munkavállalókra is szüksége van a cégcsoportnak. Ehhez pedig kitűnő, kölcsönösen hasznos lehetőséget biztosít a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája, amely már az egyetem egyik épületében székel. Sok szakmai, oktatási területen tudnak együttműködni, amelynek részeként szeptembertől olyan, a MÁV-hoz kapcsolódó szakképzést indítanak el, mint a dízelmotoros vasúti járműszerelő vagy a vasúti villamos járműszerelő.

A képzés iránt érdeklődők részletes információt találnak a jelentkezés feltételiről a MÁV-csoport honlapján: http://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/dualiskepzes

A rovat további hírei: Oktatás

Lomtalanítással összekötött állatvédelmi családi napot tartottak a Petőfiben

Lomtalanítással összekötött állatvédelmi családi napot tartottak a Petőfiben

2024. okt. 17.

Idén is megrendezte családi napját a Petőfi Sándor Általános Iskola közössége – az eseménysor az állatvédelem és a környezetvédelem jegyében zajlott a közelmúltban. 

Danube Education Alapítvány: népszerű a tehetséggondozó, felzárkóztató program

Danube Education Alapítvány: népszerű a tehetséggondozó, felzárkóztató program

2024. okt. 10.

A kínálatról egy felhívás erejéig beszámoltunk már lapunkban, most a második tanév kezdőpontjához ért a kezdeményezés – mint az alábbiakban is kiderül, egyre többen aspiráltak a Danube Education Alapítvány segítségével megvalósuló ingyenes magánórákra.

DSTV: sportos programözön az Arany János iskolában

DSTV: sportos programözön az Arany János iskolában

2024. okt. 09.

Több városi iskola is csatlakozott a magyar diáksport napja kezdeményezéséhez, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Arany János Általános Iskola sportágválasztóval ünnepelt a közelmúltban, az esemény szó szerint megmozgatta a diáksereget. Hangkép.
 

Programözönt ígér a Vasvári hét kavalkádja

Programözönt ígér a Vasvári hét kavalkádja

2024. szep. 29.

Az évi rendes eseménysorozat már pénteken megkezdődött, de igazán hétfőtől pörög föl a gépezet a Vasvári iskolában. Minden napra jut a kínálatból, a csúcspontnak a csütörtöki zöld-sárga sokadalom ígérkezik.

DSTV: tripla jubileum a Rosti iskolában

DSTV: tripla jubileum a Rosti iskolában

2024. szep. 28.

Gazdag programmal készül egyszerre három évfordulóra a Rosti, derül ki a DSTV összegzéséből. A 60 éves alapított jogelőd három évtizede vette föl a jeles tudós-fotográfus nevét – ráadásul Rosti Pál halála alkalmából éppen emlékév is tart. Hangkép.

"Minden gyermek megérdemel egy esélyt"

"Minden gyermek megérdemel egy esélyt"

2024. szep. 23.

A felzárkóztatást, a fejlesztést és a tehetséggondozást a zászlajára tűzve működik városunkban a Danube Education Alapítvány. A közösség koncepciója is csodás – ráadásul történetük éppen aktuális: hamarosan lejár a rászoruló diákoknak hirdetett ingyenes magánórák pályázata.

Szemenyei István maradt a Rudas középiskola igazgatója

Szemenyei István maradt a Rudas középiskola igazgatója

2024. szep. 16.

Néhány hete vált biztossá, hogy a következő 5 éves ciklusban is Szemenyei István lesz a DSZC Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója. A tapasztalt szakember számára nem volt kérdés, hogy folytatni szeretné munkát az intézményben.