Dunaújváros Hetilap

A család az első!

doszerk - 2016. február 12. 9:04

Közel két évtizede indult Angliából az a kezdeményezés, amikor is egy héten át a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban 2008 óta rendezik meg ezt az eseménysorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan település együttműködésével.

Az ünnepi hét kapcsán Kis Zsuzsannát, a hivatal egyik anyakönyvvezetőjével a helyi esküvői statisztikákról beszélgettünk.

Mint mondta, városunkban a házasulandó fiatalok száma folyamatosan nő, míg 2013-ban 202 pár mondta ki a boldogító igent, addig 2015-ben már 248-an kötöttek házasságot Dunaújvárosban. Áprilistól október elejéig tart általában az esküvői szezon, ekkor házasodnak a legtöbben, ebből az időintervallumból is kiugranak a nyári hónapok, ilyenkor nem ritka a napi nyolc-tíz esküvő sem. Természetszerűleg a szombati napok a legkelendőbbek, de ma már nem ritka az sem, hogy kisebb létszámú esküvők esetében a házasulandók hétköznapokat választanak. Természetesen erre is megvan a lehetőség, a hivatal ügyfélfogadási rendjének megfelelően.

A házasságkötés szándékát már a szertartás napja előtt egy évvel lehet jelezni, ehhez érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat szükséges, illetve a bejelentés, melyet jegyzőkönyvbe vesznek. Esküvő szervezésekor célszerű először az anyakönyvi hivatalban időpontot egyeztetni és csak utána elkezdeni szervezni magát a lakodalmat, így nem érheti meglepetés az ifjú párt, hogy az általuk kiválasztott és már megszervezett napra nincs időpont az anyakönyvvezetőnél. Ma már lehetőség nyílik arra is, hogy az anyakönyvvezető menjen a lakodalom helyszínére, de ez egy napra csak egyszer kérhető és mindig az adott napon lévő szertartások sorában az utolsó időpontra, hogy más aznapi szertartások menetét ne befolyásolja. A külső helyszínek esetében mindig két tervvel, két helyszínnel kell készülni, figyelembe véve az időjárás változékonyságát.

Érdekesség, hogy nem csak dunaújvárosiak választják a helyi anyakönyvi hivatalt és rendezik meg itt a házassági ceremóniát – erre egyébként bárkinek törvény adta joga van, a házasságkötés nem lakóhelyhez kötött - hanem vidékről, más településről is érkeznek párok, hogy itt mondják ki a boldogító igent.

Ötéves házasok

Hegyi Ádám és Hegyi-Józsa Tímea idén ünnepelhetik az ötödik házassági évfordulójukat.

A megismerkedésük után néhány hónappal úgy döntöttek, összeköltöznek. Lakva ismerszik meg a társ- vallották nagy egyetértésben. Öt év együttélés után Ádám már szeretett volna közös gyermeket. Timi pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a baba születése előtt mindenképpen házasodjanak össze, alapítsák meg „hivatalosan” is a családjukat. 2011. június 18-án mondták ki a boldogító igent, és utána kilenc hónapra már meg is született a kis Villő.

Ádám szerint a boldog házasság titka az, hogy tudjanak kompromisszumot kötni egymással, Timi pedig fontosnak tartja, hogy egy kis önállóság, a barátokkal való találkozás megmaradjon a házasság során is. Voltak nehéz időszakok is életükben, főként a távolság miatt, ugyanis Ádám jégkorongozó, a nyolc hónapos szezon során hetente háromszor tud általában hazajönni. Persze, amikor itthon van, minden percet kihasználnak a közös programokra. Az eddigi legszebb dolognak pedig a kis Villő érkezését, és az első, hármasban eltöltött nyaralásukat tartják házasságukban.

-Molnár Emese/Brousil Csaba-

A rovat további hírei: Közélet

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

Megkezdődtek az időszakos munkálatok

2022. jan. 22.

Három helyszínen is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt időszakban a város közterein – a DVG szakemberei az Erste Bank mögötti területen és a Gagarin téren metszettek és takarítottak, míg a volt ADU iskola melletti térségben megkezdődött a 70 autó elhelyezését biztosító parkoló kialakítása.

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

Fontos tudnivalók a 2022-es választás előtt

2022. jan. 21.

Választási értesítő, névjegyzék, ajánlásgyűjtés, kampányidőszak – választási kisokost állítottunk össze a 2022-es országgyűlési választás előtt, a határidők dzsungelében kalauzunk dr. Molnár Attila jegyző, a helyi választási iroda vezetője volt.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

2022. jan. 21.

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a "CseppetSem!" program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése. 

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

A választási bizottságról is döntött a közgyűlés

2022. jan. 20.

Összesen 28 tétel szerepelt a közgyűlés előtt az önkormányzat nyílt, majd zárt ülésén a Városháza közgyűlési termében csütörtökön – fajsúlyos tételek egész soráról döntöttek a képviselők.

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

"... közös célunk a város és a térség felemelkedése!"

2022. jan. 20.

Megválasztása óta az itt élők hangja kíván lenni a parlamenti patkóban, meghatározó évnek tekinti az ideit az ország, és benne térségünk életében is Kálló Gergely országgyűlési képviselő. Feltett szándéka, hogy érvelő, derűs, a sárdobálást kerülő kampány legyen a választásokig. Interjú.

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

Közgyűlés – összesen 25 napirenddel

2022. jan. 19.

A nyílt ülésen 23, majd zárt ajtók mögött további 2 tételről dönthetnek a képviselők a Városházán csütörtökön délelőtt.

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

Április 3-án lesz "sorsunk irányításának ünnepe"

2022. jan. 19.

Az országgyűlési választás kapcsán jelent meg Pintér Tamás polgármester összegzése a város hivatalos oldalán. Mutatom!