Dunaújváros Hetilap

A család az első!

2016. február 12. (péntek) 9:04 - doszerk

Közel két évtizede indult Angliából az a kezdeményezés, amikor is egy héten át a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban 2008 óta rendezik meg ezt az eseménysorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan település együttműködésével.

Az ünnepi hét kapcsán Kis Zsuzsannát, a hivatal egyik anyakönyvvezetőjével a helyi esküvői statisztikákról beszélgettünk.

Mint mondta, városunkban a házasulandó fiatalok száma folyamatosan nő, míg 2013-ban 202 pár mondta ki a boldogító igent, addig 2015-ben már 248-an kötöttek házasságot Dunaújvárosban. Áprilistól október elejéig tart általában az esküvői szezon, ekkor házasodnak a legtöbben, ebből az időintervallumból is kiugranak a nyári hónapok, ilyenkor nem ritka a napi nyolc-tíz esküvő sem. Természetszerűleg a szombati napok a legkelendőbbek, de ma már nem ritka az sem, hogy kisebb létszámú esküvők esetében a házasulandók hétköznapokat választanak. Természetesen erre is megvan a lehetőség, a hivatal ügyfélfogadási rendjének megfelelően.

A házasságkötés szándékát már a szertartás napja előtt egy évvel lehet jelezni, ehhez érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat szükséges, illetve a bejelentés, melyet jegyzőkönyvbe vesznek. Esküvő szervezésekor célszerű először az anyakönyvi hivatalban időpontot egyeztetni és csak utána elkezdeni szervezni magát a lakodalmat, így nem érheti meglepetés az ifjú párt, hogy az általuk kiválasztott és már megszervezett napra nincs időpont az anyakönyvvezetőnél. Ma már lehetőség nyílik arra is, hogy az anyakönyvvezető menjen a lakodalom helyszínére, de ez egy napra csak egyszer kérhető és mindig az adott napon lévő szertartások sorában az utolsó időpontra, hogy más aznapi szertartások menetét ne befolyásolja. A külső helyszínek esetében mindig két tervvel, két helyszínnel kell készülni, figyelembe véve az időjárás változékonyságát.

Érdekesség, hogy nem csak dunaújvárosiak választják a helyi anyakönyvi hivatalt és rendezik meg itt a házassági ceremóniát – erre egyébként bárkinek törvény adta joga van, a házasságkötés nem lakóhelyhez kötött - hanem vidékről, más településről is érkeznek párok, hogy itt mondják ki a boldogító igent.

Ötéves házasok

Hegyi Ádám és Hegyi-Józsa Tímea idén ünnepelhetik az ötödik házassági évfordulójukat.

A megismerkedésük után néhány hónappal úgy döntöttek, összeköltöznek. Lakva ismerszik meg a társ- vallották nagy egyetértésben. Öt év együttélés után Ádám már szeretett volna közös gyermeket. Timi pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a baba születése előtt mindenképpen házasodjanak össze, alapítsák meg „hivatalosan” is a családjukat. 2011. június 18-án mondták ki a boldogító igent, és utána kilenc hónapra már meg is született a kis Villő.

Ádám szerint a boldog házasság titka az, hogy tudjanak kompromisszumot kötni egymással, Timi pedig fontosnak tartja, hogy egy kis önállóság, a barátokkal való találkozás megmaradjon a házasság során is. Voltak nehéz időszakok is életükben, főként a távolság miatt, ugyanis Ádám jégkorongozó, a nyolc hónapos szezon során hetente háromszor tud általában hazajönni. Persze, amikor itthon van, minden percet kihasználnak a közös programokra. Az eddigi legszebb dolognak pedig a kis Villő érkezését, és az első, hármasban eltöltött nyaralásukat tartják házasságukban.

-Molnár Emese/Brousil Csaba-

A rovat további hírei: Közélet

Felszabadító műveletek

Felszabadító műveletek

2020. július 07. (kedd)

A szűkös parkolóhelyeket kihasználatlanul foglaló roncsokat folyamatosan tüntetik el a városból!

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

2020. július 06. (hétfő)

Több százezer forintból cserélték ki a Petőfi ligetben lévő padokat a DVG Zrt. szakemberei. Az ülőalkalmatosságok új faburkolatot kaptak.  Szabó Zsolt, a körzet képviselője elmondta: több más helyszínen is végeznek felújítási munkálatokat, hogy a kijárási korlátozások után szebb környezet fogadja a lakókat, adta hírül a város hivatalos oldala. 

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

2020. július 04. (szombat)

Töretlen lelkesedéssel kapcsolódtak be a Hankook dolgozói a cégcsoport önkéntes programjába – az abroncsgyár idén 37 közösségépítő projektelem támogatásáról döntött.

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

2020. július 02. (csütörtök)

Folytatták az elmúlt évek hagyományát, a köztisztviselők napjára időzítve adták át a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat – a város rangos elismerését Mészárosné Virág Éva és Tóth Péter Pál vehette át Pintér Tamás polgármestertől a Városházán rendezett csütörtöki ünnepségen.

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

2020. július 02. (csütörtök)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezte meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet ma délután.

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

2020. július 02. (csütörtök)

Az eddigi két óra helyett a jövő héttől már napi négy órát használhatják az úszni vágyók a Fabó Éva Sportuszoda belső medencéit.

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

2020. július 01. (szerda)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezi meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet; az eseményre csütörtökön kora délután várják a vendégeket.