Dunaújváros Hetilap

A család az első!

2016. február 12. (péntek) 9:04 - doszerk

Közel két évtizede indult Angliából az a kezdeményezés, amikor is egy héten át a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban 2008 óta rendezik meg ezt az eseménysorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan település együttműködésével.

Az ünnepi hét kapcsán Kis Zsuzsannát, a hivatal egyik anyakönyvvezetőjével a helyi esküvői statisztikákról beszélgettünk.

Mint mondta, városunkban a házasulandó fiatalok száma folyamatosan nő, míg 2013-ban 202 pár mondta ki a boldogító igent, addig 2015-ben már 248-an kötöttek házasságot Dunaújvárosban. Áprilistól október elejéig tart általában az esküvői szezon, ekkor házasodnak a legtöbben, ebből az időintervallumból is kiugranak a nyári hónapok, ilyenkor nem ritka a napi nyolc-tíz esküvő sem. Természetszerűleg a szombati napok a legkelendőbbek, de ma már nem ritka az sem, hogy kisebb létszámú esküvők esetében a házasulandók hétköznapokat választanak. Természetesen erre is megvan a lehetőség, a hivatal ügyfélfogadási rendjének megfelelően.

A házasságkötés szándékát már a szertartás napja előtt egy évvel lehet jelezni, ehhez érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat szükséges, illetve a bejelentés, melyet jegyzőkönyvbe vesznek. Esküvő szervezésekor célszerű először az anyakönyvi hivatalban időpontot egyeztetni és csak utána elkezdeni szervezni magát a lakodalmat, így nem érheti meglepetés az ifjú párt, hogy az általuk kiválasztott és már megszervezett napra nincs időpont az anyakönyvvezetőnél. Ma már lehetőség nyílik arra is, hogy az anyakönyvvezető menjen a lakodalom helyszínére, de ez egy napra csak egyszer kérhető és mindig az adott napon lévő szertartások sorában az utolsó időpontra, hogy más aznapi szertartások menetét ne befolyásolja. A külső helyszínek esetében mindig két tervvel, két helyszínnel kell készülni, figyelembe véve az időjárás változékonyságát.

Érdekesség, hogy nem csak dunaújvárosiak választják a helyi anyakönyvi hivatalt és rendezik meg itt a házassági ceremóniát – erre egyébként bárkinek törvény adta joga van, a házasságkötés nem lakóhelyhez kötött - hanem vidékről, más településről is érkeznek párok, hogy itt mondják ki a boldogító igent.

Ötéves házasok

Hegyi Ádám és Hegyi-Józsa Tímea idén ünnepelhetik az ötödik házassági évfordulójukat.

A megismerkedésük után néhány hónappal úgy döntöttek, összeköltöznek. Lakva ismerszik meg a társ- vallották nagy egyetértésben. Öt év együttélés után Ádám már szeretett volna közös gyermeket. Timi pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a baba születése előtt mindenképpen házasodjanak össze, alapítsák meg „hivatalosan” is a családjukat. 2011. június 18-án mondták ki a boldogító igent, és utána kilenc hónapra már meg is született a kis Villő.

Ádám szerint a boldog házasság titka az, hogy tudjanak kompromisszumot kötni egymással, Timi pedig fontosnak tartja, hogy egy kis önállóság, a barátokkal való találkozás megmaradjon a házasság során is. Voltak nehéz időszakok is életükben, főként a távolság miatt, ugyanis Ádám jégkorongozó, a nyolc hónapos szezon során hetente háromszor tud általában hazajönni. Persze, amikor itthon van, minden percet kihasználnak a közös programokra. Az eddigi legszebb dolognak pedig a kis Villő érkezését, és az első, hármasban eltöltött nyaralásukat tartják házasságukban.

-Molnár Emese/Brousil Csaba-

A rovat további hírei: Közélet

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

Hallgatói Önkormányzat: "Cipősdoboz Akció" – várják az adományokat!

2019. december 06. (péntek)

Jelenleg is tart a Dunaújvárosi Egyetemen a Hallgatói Önkormámnyzat (HÖK) által kezdeményezett karácsonyi karitatív megmozdulás: "Cipősdoboz Akció" adománygyűjtése során egészedecember 16-ig várják a gyerekeknek szánt ajándékokat, játékokat!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

2019. december 06. (péntek)

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Két utat is felújítanak!

Két utat is felújítanak!

2019. december 05. (csütörtök)

A dunaújvárosi utak felújítását célzó program részeként a Ruhagyári út és a Rév út 2x1 forgalmi sáv kialakítású útjainak fejlesztését és megújítását tervezi városunk önkormányzata.

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

Fogyatékkal élők napja: fontos lépés az élhetőbb város felé

2019. december 04. (szerda)

Egyeztető fórum létrehozását javasolja Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere, amely az önkormányzat és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek közötti párbeszédet, a közös munkát hivatott elősegíteni.

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

Foglakoztatási paktum: eredményes évet zártak

2019. december 03. (kedd)

"Tekintsük kihívásnak a jelenlegi, nem túl fényes mutatókat!" – javasolta Pintér Tamás polgármester a DUNA-MUNKA-TOP Projekt Foglalkoztatási Fórum és Paktum ülésén; az évzáró tanácskozásnak a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme adott otthont ma délelőtt.

Önkormányzat: ünnepi szociális támogatás a nyugdíjasoknak  – ha valaki nem kapja meg, kérelmeznie kell!

Önkormányzat: ünnepi szociális támogatás a nyugdíjasoknak – ha valaki nem kapja meg, kérelmeznie kell!

2019. december 02. (hétfő)

A közgyűlés döntése nyomán idén is 5 ezer forintos pénzbeli, szociális támogatást nyújt az önkormányzat a város nyugdíjasainak az ünnepek előtt. A feltételekről, valamint az esetleges kérelmek benyújtásának lehetőségéről szól az a közlemény, ami nemrég landolt a DO postaládájában.

Előtérben a háttér, avagy hogyan tovább, DO?

Előtérben a háttér, avagy hogyan tovább, DO?

2019. december 02. (hétfő)

Propaganda helyett (hír)értékelvű, független, közszolgálati feladatokat ellátó, mélyen olvasóbarát, vállaltan a helyi közösségek és teljesítmények iránt elkötelezett tartalmat kívánunk szolgáltatni – drága böngészők és aranyos mindenki, visszatértem harmadik gyermekemhez, mától újra a DO kötelékében ügyködöm! Beköszöntő  felütés a hajtás után!