Dunaújváros Hetilap

A család az első!

doszerk - 2016. február 12. 9:04

Közel két évtizede indult Angliából az a kezdeményezés, amikor is egy héten át a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Hazánkban 2008 óta rendezik meg ezt az eseménysorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan település együttműködésével.

Az ünnepi hét kapcsán Kis Zsuzsannát, a hivatal egyik anyakönyvvezetőjével a helyi esküvői statisztikákról beszélgettünk.

Mint mondta, városunkban a házasulandó fiatalok száma folyamatosan nő, míg 2013-ban 202 pár mondta ki a boldogító igent, addig 2015-ben már 248-an kötöttek házasságot Dunaújvárosban. Áprilistól október elejéig tart általában az esküvői szezon, ekkor házasodnak a legtöbben, ebből az időintervallumból is kiugranak a nyári hónapok, ilyenkor nem ritka a napi nyolc-tíz esküvő sem. Természetszerűleg a szombati napok a legkelendőbbek, de ma már nem ritka az sem, hogy kisebb létszámú esküvők esetében a házasulandók hétköznapokat választanak. Természetesen erre is megvan a lehetőség, a hivatal ügyfélfogadási rendjének megfelelően.

A házasságkötés szándékát már a szertartás napja előtt egy évvel lehet jelezni, ehhez érvényes személyazonosító okmány és lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat szükséges, illetve a bejelentés, melyet jegyzőkönyvbe vesznek. Esküvő szervezésekor célszerű először az anyakönyvi hivatalban időpontot egyeztetni és csak utána elkezdeni szervezni magát a lakodalmat, így nem érheti meglepetés az ifjú párt, hogy az általuk kiválasztott és már megszervezett napra nincs időpont az anyakönyvvezetőnél. Ma már lehetőség nyílik arra is, hogy az anyakönyvvezető menjen a lakodalom helyszínére, de ez egy napra csak egyszer kérhető és mindig az adott napon lévő szertartások sorában az utolsó időpontra, hogy más aznapi szertartások menetét ne befolyásolja. A külső helyszínek esetében mindig két tervvel, két helyszínnel kell készülni, figyelembe véve az időjárás változékonyságát.

Érdekesség, hogy nem csak dunaújvárosiak választják a helyi anyakönyvi hivatalt és rendezik meg itt a házassági ceremóniát – erre egyébként bárkinek törvény adta joga van, a házasságkötés nem lakóhelyhez kötött - hanem vidékről, más településről is érkeznek párok, hogy itt mondják ki a boldogító igent.

Ötéves házasok

Hegyi Ádám és Hegyi-Józsa Tímea idén ünnepelhetik az ötödik házassági évfordulójukat.

A megismerkedésük után néhány hónappal úgy döntöttek, összeköltöznek. Lakva ismerszik meg a társ- vallották nagy egyetértésben. Öt év együttélés után Ádám már szeretett volna közös gyermeket. Timi pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a baba születése előtt mindenképpen házasodjanak össze, alapítsák meg „hivatalosan” is a családjukat. 2011. június 18-án mondták ki a boldogító igent, és utána kilenc hónapra már meg is született a kis Villő.

Ádám szerint a boldog házasság titka az, hogy tudjanak kompromisszumot kötni egymással, Timi pedig fontosnak tartja, hogy egy kis önállóság, a barátokkal való találkozás megmaradjon a házasság során is. Voltak nehéz időszakok is életükben, főként a távolság miatt, ugyanis Ádám jégkorongozó, a nyolc hónapos szezon során hetente háromszor tud általában hazajönni. Persze, amikor itthon van, minden percet kihasználnak a közös programokra. Az eddigi legszebb dolognak pedig a kis Villő érkezését, és az első, hármasban eltöltött nyaralásukat tartják házasságukban.

-Molnár Emese/Brousil Csaba-

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.