Dunaújváros Hetilap

A tej áfáját is csökkentik?

doszerk - 2016. február 4. 14:32

Pénteki ülésén foglalkozik a kormány a tejpiaci válságot kezelni kívánó javaslatcsommaggal, amelynek egyik pontja a tejágazatot érintő áfacsökkentés kérdése – jelentette ki Czerván György szerdán Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a sertéstartók szakmai rendezvényén több ágazatot érintve is kitért az áfacsökkentés kérdésére.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által beadott javaslat a folyadéktejek áfáját csökkentené 18-ról 5 százalékra. Mint az államtitkár elmondta, a korábban közbülső termékekre kiterjedő, az élő sertést, fél sertést érintő forgalmiadó-csökkentés áttörést ért el, amikor január 1-jével végtermékekre, vagyis a sertéstőkehúsokra is érvényessé vált. A kormány szándéka egyértelműen az volt, hogy az áfacsökkentés kedvező hatása érezhető árcsökkenésként jelentkezzen a vásárlóknál. „Az elmúlt egy hónap adatait értékelve ma már látszik: ez az elvárás megvalósult, a fogyasztóknál megjelent az intézkedés hatása” – jelentette ki az államtitkár.

Czerván György elismerte: „Nagy nyomás van rajtunk, a sertés- után a tej-, a hal- és a baromfiágazat is áfacsökkenést szeretne.” Hozzátette: a kormány alapvető adófilozófiája szerint a bevételek nagy részének a forgalmi típusú adókból kell származnia, míg a foglalkoztatás érdekében a munkát terhelő adókat alacsonyan kell tartani, és lehetőség szerint tovább kell csökkenteni. „Ebből a szempontból az áfacsökkentés kakukktojás” – fogalmazott Czerván, aki szerint ráadásul megoszlanak az elemzői vélemények abban a tekintetben, hogy a kedvező hatások mikor és milyen mértékben valósulnak meg. Bár a sertéstőkehúsok áfacsökkentése a jelek szerint kedvező hatásokkal járt, az államtitkár szerint legalább félévnyi tapasztalat kell ahhoz, hogy a kormány más ágazatokat is „elővegyen”.

A sertéshús áfacsökkentésének gyors és látványos eredményeit látva valóban több más ágazat is lobbizni kezdett az elmúlt hetekben. A halágazat esetében a lépés mintegy 2,5 milliárd forintba kerülne, a haltermelők szerint ráadásul tevékenységük alultámogatottsága is indokolná a csökkentést. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése pedig 12 milliárd forint kiesést eredményezne a költségvetés számára. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.