Dunaújváros Hetilap

A tej áfáját is csökkentik?

doszerk - 2016. február 4. 14:32

Pénteki ülésén foglalkozik a kormány a tejpiaci válságot kezelni kívánó javaslatcsommaggal, amelynek egyik pontja a tejágazatot érintő áfacsökkentés kérdése – jelentette ki Czerván György szerdán Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a sertéstartók szakmai rendezvényén több ágazatot érintve is kitért az áfacsökkentés kérdésére.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által beadott javaslat a folyadéktejek áfáját csökkentené 18-ról 5 százalékra. Mint az államtitkár elmondta, a korábban közbülső termékekre kiterjedő, az élő sertést, fél sertést érintő forgalmiadó-csökkentés áttörést ért el, amikor január 1-jével végtermékekre, vagyis a sertéstőkehúsokra is érvényessé vált. A kormány szándéka egyértelműen az volt, hogy az áfacsökkentés kedvező hatása érezhető árcsökkenésként jelentkezzen a vásárlóknál. „Az elmúlt egy hónap adatait értékelve ma már látszik: ez az elvárás megvalósult, a fogyasztóknál megjelent az intézkedés hatása” – jelentette ki az államtitkár.

Czerván György elismerte: „Nagy nyomás van rajtunk, a sertés- után a tej-, a hal- és a baromfiágazat is áfacsökkenést szeretne.” Hozzátette: a kormány alapvető adófilozófiája szerint a bevételek nagy részének a forgalmi típusú adókból kell származnia, míg a foglalkoztatás érdekében a munkát terhelő adókat alacsonyan kell tartani, és lehetőség szerint tovább kell csökkenteni. „Ebből a szempontból az áfacsökkentés kakukktojás” – fogalmazott Czerván, aki szerint ráadásul megoszlanak az elemzői vélemények abban a tekintetben, hogy a kedvező hatások mikor és milyen mértékben valósulnak meg. Bár a sertéstőkehúsok áfacsökkentése a jelek szerint kedvező hatásokkal járt, az államtitkár szerint legalább félévnyi tapasztalat kell ahhoz, hogy a kormány más ágazatokat is „elővegyen”.

A sertéshús áfacsökkentésének gyors és látványos eredményeit látva valóban több más ágazat is lobbizni kezdett az elmúlt hetekben. A halágazat esetében a lépés mintegy 2,5 milliárd forintba kerülne, a haltermelők szerint ráadásul tevékenységük alultámogatottsága is indokolná a csökkentést. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése pedig 12 milliárd forint kiesést eredményezne a költségvetés számára. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.