Gyilkossági ügy - Sajtótájékoztatón számolt be a rendőrség a részletekről

Molnár Emese - 2016. február 16. 13:05

Jelen állás szerint további letartóztatások is várhatók még abban az ügyben, amelyben egy dunaföldvári vállalkozó megölésével gyanúsítanak három dunaújvárosi férfit. Az üggyel kapcsolatban ma délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Tolna Megyei Rendőrkapitányság Szekszárdon.

Jelen állás szerint további letartóztatások is várhatók még abban az ügyben, amelyben egy dunaföldvári vállalkozó megölésével gyanúsítanak három dunaújvárosi férfit. A Tolna Megyei Rendőrkapitányság mai sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozták, az ügynek semmilyen vonatkozásban nincs köze a Fejér megyei Rendőrkapitányág bármely munkatársához, sőt, ők is segítettek a sikeres felderítésben- ezzel cáfolva meg azt a híresztelést, miszerint a korábbi dunaújvárosi rendőrkapitány emiatt távozott volna posztjáról.

Molnár Gábor ezredes, a Tolna megyei Rendőrkapitányság helyettese kronologikusan vázolta fel a körülményeket a 2013. május 1-jén elkövetett emberölés kapcsán.

Az ezredes a sajtótájékoztató elején tisztázta, hogy azért a Tolnai megyei kapitányág nyomoz az ügyben, mert a kapitányság illetékességi területén történt az eset. A felderítés során együttműködtek más szervezetekkel, munkájukat a Fejér megyei Rendőrkapitányság is támogatta, segítette.

2013. május 4-én, a paksi kapitányságon tett bejelentést egy dunaföldvári vállalkozó eltűnéséről a testvére. Ekkor közigazgatási eljárást indított a kapitányság. Ahogy azt Molnár Gábor hangsúlyozta, a paksi kollégák alapos munkát végeztek, feltárták az akkor még eltűnt személyként kezelt áldozat kapcsolatrendszerét, konfliktusait, rekonstruálták az utolsó napját. Ekkor még semmi bizonyíték nem volt arra vonatkozóan, hogy gyilkosság áldozatává vált, s ezzel büntetőeljárást indítsanak, ám egyre inkább gyanús eltűnés miatt folyt az eljárás. 2014-ben már a bűnügyi osztály munkatársai is bekapcsolódtak a felderítésbe, de még mindig nem volt elég bizonyíték. Aztán 2016. január 5-én már összegyűlt annyi bizonyíték, hogy elrendelték a nyomozást. Az események felgyorsultak. Január 29-én SZ.J.-t  (32) gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték. Ekkor még mindig nem tudta a rendőrség, hol lehet a holttest. Február 9-én éjjel 11-12 óra között őrizetbe vettek még egy gyanúsítottat, G.R.-t (40), akit a lakásán fogtak el.

Több helyen volt házkutatás, több lehetséges helyszínt véltek a nyomozók arra vonatkozóan, hol lehet a holttest. Ezek közül az egyik a Petőfi utcai ingatlan volt, ahol a házkutatás már helyszíni szemlébe ment át. Ahogy azt mi is megírtuk, szerdán nagy erőkkel vonultak a rendőrök a Petőfi utcai ingatlanhoz, innentől már a nyilvánosság is felfigyelt a nyomozásra. Tetemkereső kutyákat is bevontak, akik meg is erősítették a rendőröket abban, hogy jó irányban végzik a feltárást a telken lévő pincében. Molnár Gábor elmondta, speciális helyzetbe kerültek, hiszen 2013 után a pincére egy épületrészt húztak fel, így mélyépítő szakemberek segítségét is bevonták. A keresés február 14-én, vasárnap 11-12 óra között véget ért, megtalálták a holttestet. A helyszíni orvosszakértői vélemény és a tegnapi boncolás eredménye alapján Molnár Gábor azt mondta, szinte biztos, hogy a 2013-ban eltűnt vállalkozó holttestét találták meg. Száz százalékosan csak a szükséges szakértői vizsgálat után lehet kimondani. Ezzel egy időben a Liszt Ferenc Repülőtéren őrizetbe vették G.A.-t (44), aki Ausztráliából érkezett Magyarországra.

A rendőrség szerint, a jelenlegi információk alapján, a három előzetes letartóztatásban lévő, dunaújvárosi személy 2013. május elsején a vállalkozót a dunaföldvári lakásában bántalmazta, aki ennek következtében elhunyt. A gyanúsítottak Dunaújvárosba szállították a holttestet és elrejtették. A holttest eltüntetéséhez két-három köbméter építési hulladékot és betont használtak fel. Erre pedig még egy épületrészt is felhúztak.

Sok személyi és tárgyi bizonyítékkal rendelkeznek a rendőrök. Ezek egy részét feltárták a gyanúsítottak előtt, de a nyomozás érdekében még nem mindent. Az újságírói kérdések előtt Molnár Gábor azt mondta, pontosan tudják, hogy kik és hogyan követték el a bűncselekményt, de még minden kérdésre nem tudnak választ adni a nyomozás érdekében.

A személyiségi jogok védelme miatt nem válaszolt arra, hogy vajon a három gyanúsított között van-e rokoni kapcsolat vagy, hogy kié volt az ingatlan. Annyi lehet tudni, hogy a gyanúsítottak korábbról ismerik egymást.

Egyelőre még azt sem lehetett megtudni, mi lehetett az indíték, mi vezethetett a gyilkossághoz.

Kérdésre válaszolva az is elhangzott, hogy jelen állás szerint várható még további letartóztatás is az ügyben.

A bűncselekményt hárman követték el, az áldozat a bántalmazásban halt meg, de a halál pontos okát az orvosszakértő fogja megállapítani.

Még folyamatosan vizsgálják a körülményeket, további adatokat gyűjtenek.

Molnár Gábor azt is hangsúlyozta, az ügynek semmilyen vonatkozásban nincs köze a Fejér megyei Rendőrkapitányág bármely munkatársához, sőt, ők is segítettek a sikeres felderítésben- ezzel cáfolva meg azt a híresztelést, miszerint a korábbi dunaújvárosi rendőrkapitány emiatt távozott volna posztjáról.

A helyszínen készült rendőrségi képek:

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

Eltűnt, keresik Takács Andrást (FRISSÍTVE)

2024. máj. 07.

A dunaújvárosi rendőrök a lakosság segítségét kérik a 60 éves férfi eltűnése ügyében. Látta? Tud róla? Jelentkezzen máris! De már egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. máj. 03.

Hamarosan itt a Bringatúra (nemsoká jövünk a tételes programmal), így igencsak aktuális a DSTV összeállítása. A KRESZ szabályai a kétkerekűsökre is érvényesek, már csak azért is, mert a közlekedők védtelenebb csoportját alkotják a kerékpárosok. Hangkép.

Vádemelés az ámokfutó ellen

Vádemelés az ámokfutó ellen

2024. ápr. 29.

Hol másutt, Dunaújvárosban eresztette el a gyeplőt, 10 kilométeren át menekült az őt üldöző rendőrök elől. És közben lényegében az összes közlekedési szabályt megszegte. Börtön várhat rá, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

Eltűnés miatt keresik Lakatos Piroskát

2024. ápr. 26.

A tizenhét esztendős fiatal lány még április tizedikén tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök most a lakosság segítségét kérik megtalálásához. Egy megosztás is segíthet!

Elfogták a pincefeltörőt

Elfogták a pincefeltörőt

2024. ápr. 24.

A dunaújvárosi rendőrök hallgatták ki gyanúsítottként a 41 éves férfit. Egy Római körúti helyiséget tört fel, több százezer forintos kárt okozott, értesült a DO. Sokra nem vitte a zsákmánnyal.

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

Újra életet mentett a szénmonoxid-érzékelő a városban

2024. ápr. 22.

Társasházi lakásban támadt a "néma gyilkos", ráadásul egy gyermek életét fenyegette – szerencsére az érzékelő időben jelzett, nem történt személyi sérülés.

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

Táblákkal hívják fel a figyelmet a kutyákra leselkedő veszélyre!

2024. ápr. 21.

Nagy felháborodást keltett városunkban a közelmúltban az a hír, hogy a felső Duna-parton mérgező kutyaeledeleket találtak, olyanokat, amelyekbe szúrós eszközöket rejtettek el.