Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Saul fia - A független Oscar is megvan

Vass Ádám - 2016. február 28. 8:15

Huszonhét éve nem jelöltek magyar nagyjátékfilmet a díjra, nyerni pedig az 1981-ben bemutatott Mephisto óta nem tudtunk. Ma éjszaka kiderül, hogy a Saul fia miután tegnap megnyerte a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards díjat, elhozza-e az igazi Oscart is.

Nemes Jeles László, Saul fia című holokauszt-drámája tavaly a Cannes-i filmfesztiválról a második legnívósabb díjjal, a Zsűri Nagydíjával távozott, azóta is sorra gyűjti be a rangosabbnál rangosabb elismeréseket. Magyarországon tavaly júniusi bemutatója óta több, mint százötvenezer nézőt gyűjtött össze, ezzel hosszú évek óta a legnézettebb magyar filmmé vált, de még most is sok helyen vetítik, egy esetleges Oscar-díj után ez a szám még sokat nőhet. Az Egyesült Államokban limitált számban vetítik egyelőre, de így is több, mint egymillió dollárt hozott a mozipénztáraknál, és ezzel övé a legnézettebb magyar film címe is Amerikában. Jókora meglepetés lenne, ha nem a magyar film győzne, ugyanis a legnagyobb fogadóirodáknál a kategória legesélyesebbe a Saul fia, mindössze átlagosan 1,07 a szorzója, így akár tízezer forintot is kockára kell tennünk, ha szeretnénk megnyerni egy hamburger árát.

A filma az Independent Spirit Awards díjat is elnyerte a legjobb külföldi film kategóriában

A rangos díjat magyar film most kapta meg először, esélyesei között is utoljára 1990-ben jegyeztek magyar vonatkozású alkotást: Szabó István Hanussen című filmje került az öt jelölt közé a legjobb külföldi film mezőnyében. Ebben a kategóriában idén a Saul fia mellett a Csajkor című francia, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című svéd, a Mustang című török, valamint A kígyó ölelése című kolumbiai alkotás versengett - emlékeztetett a szervezők által kiadott közlemény. Utóbbi kettő Nemes Jeles László holokausztfilmjéhez hasonlóan a vasárnap kiosztandó Oscar-díjra is esélyes a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.   

A hagyományosan az Oscar-díjak előtt - szombaton - kiosztott Independent Spirit Awards független filmes díjakat idén 31. alkalommal adták át Los Angelesben.

Ezek alapján egyértelműnek tűnhet még Leonardo DiCaprio régóta várt győzelme a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, az Agymanók abszolút megérdemelt győzelme az animációs filmek mezőnyében, valamint Brie Larson díja, mint Legjobb női főszereplő, A szoba című filmben nyújtott alakításáért. A legizgalmasabb verseny azonban épp a legjobb filmért járó elismerésért alakulhat ki, A visszatérő, a Spotlight - Egy nyomozás részletei és A nagy dobás éppúgy több rangos díjjal is rendelkezik már.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka kiderül, a gálát pedig a Duna TV élőben közvetíti majd. A műsorvezető Chris Rock lesz, aki nem a lassú, könnyen követhető monológjairól híres, de angolul nem tudóknak jó hír, hogy a csatorna szinkrontolmáccsal közvetíti a díjátadót. Annak azonban, aki eredeti nyelven követné a közvetítést és erre alkalmas mádiabox-szal is rendelkezik, lehetősége lesz az eredeti hangsávot választani. Aki pedig nincs televízió közelében, és online követné a gálát, a közmédia oldalán, a Médiaklikk-en megteheti ezt. A közvetítés 00:20 perckor kezdődik egy stúdióbeszélgetéssel, majd 01:00-kor kapcsolnak Hollywoodba, a Dolby Theatre előtti vörösszőnyeges felvonulás kezdetére, ahol elsősorban a jókedvű interjúkon és a csodálatos, méregdrága ruhákon van a hangsúly. A díjátadó várhatóan 02:30-kor kezdődik és nagyjából reggel hat óráig tart majd. A szinkrontolmács mellett Kraszkó Zita műsorvezető, Dudás Viktor, az MTVA főtanácsadója és a VOX Mozimagazin korábbi főszerkesztője, valamint Szöllőskei Gábor, filmes újságíró, a VOX Mozimagazin főszerkesztő-helyettese működik közre.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!