Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Jóhírhozó március

Várkonyi Balázs - 2016. március 13. 8:14

Lehet, hogy a tél rúg még egy utolsót? Csak nem…! Tavaszelő, kikelet hava - ahogy a régiek nevezték - a biztatás hónapja. A népi megfigyelés szerint 12-e, Gergely napja a fordulópont. Nemsokára Sándor jön a melegével. Utána József, akinek a gyermekmondóka szerint „kezessége jó év kedvessége”.

És 21-én itt a tavaszi napfordulat, négy nap után pedig Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, amikor már minden visszafordíthatatlan. Amikor – Dsida Jenő versbe foglalt szavaival – a nap az ablakon benéz, és „Sugarat önt be, langyosan zuhogva, / dohos, homályos és hideg zugokba. / Meleg nyalábja sárga, mint a méz.”

Most azonban az olykor előbukkanó napsugár még nem sok meleget ad. Persze, régi tapasztalat, hogy nemzeti ünnepünk tájékán gyakran vacogunk. Így volt ez sok esztendőben, így volt tavaly, meg tavalyelőtt is. És még inkább azon a nevezetes márciuson. 1848-ban.

Jó lenne Pentele 168 évvel ezelőtti tavaszhónapjába látni… jó lenne tudni, hogy akkor milyen érzésekkel várta a hajdani gazda a munkáknak kedvező idő „kinyílását”, a mezőn a fölpezsdülő életet; és peresze a húsvétünnepet. Vajon miféle remények éltették akkor a falu jó időt és jobb sorsot váró népét? Hogyan teltek abban a márciusi hónapban a Jovánovicsok, a Téglásiak, a Matlagok, a Précsényiek és mások napjai? Nem tudni. Ám hogy a késő-tavaszban miként – azt tudjuk. A nemzetért fogtak fegyvert.

Pillantsunk 1848 márciusába. A pesti forradalomról ide is megérkező hír föllármázza a falu népét: ez reménysugár az utolsó rendi országgyűlés bíztató törvényei, de a kisemberek hite szerint mégsem kellő eredményei után. A nemzetőrség felállításáról szóló rendelet nyomán földművesek, kereskedők iparosok tömegesen jelentkeznek szolgálatra. Jószerével minden hadra fogható férfi feliratkozik, mi több, asszonyok is! 237 önkéntessel alakul meg a nemzeti őrsereg. Fegyverzetük csak az, ami épp jut: egyik-másiknak elöltöltős puska vagy kard, a harmadiknak betyárfokos, és van, akinek csak a rég bevált harci szerszám, a kiegyenesített kasza. Közpolgárok, nincstelenek, módos gazdák, kézművesek, értelmiségiek, földbirokosok – igen, az úri kaszt is – tagja lesz a Jovánovics Tódor bolttulajdonos parancsnokolta csapatnak. Önkéntes lesz, aki bírja erővel. A hátramaradottak meg lovat patkolnak, fegyvert kovácsolnak, csizmát szabnak, nyerget készítenek – kinek mire van tehetsége.

A község tekintélyes nemesei is Kossuth katonájának állnak. A messze földről ide szakadt és megtelepedett birtokosok, a Janitsáryak több tagja is fegyvert fog: Döme nemzetőr lesz, Sándor huszártiszt, Mihály lovaskapitány, és a legismertebb, a falu egyik szellemi vezetője, Szilárd is felölti a tiszti kardot. Ahogy a másik nemes ifjú, Barkóczi Rosty Pál is. Tizennyolc éves sincs, de műveltségével kitűnik környezetéből. Bátorságával kivívja mindenki elismerését. A Károlyi-huszárezredben válik nagy harcossá.

Görbe Mihály, Szórád Márton, Kosaras Péter, Nyispli János, a Petrovics-fivérek és sokan mások – rájuk, a pentelei ’48-asokra emlékezik a város az ünnepen.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!