Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Köszönni egymásnak

Várkonyi Balázs - 2016. március 19. 8:46

Ak-ci-ó! – mondja Balla úr, megnyomva minden szótagot – én meg nézek rá bután. Ő a vastag ujjaival a mellem böködve jó nagy hangerővel megismétli, föl is kapják fejüket a kofák. Hogy nekem épp most, és épp a piacon kell összefutnom a sokszavú bádogosmesterrel!

Bő szókészletének szapora virágaival szokott föltartani, ha nem sietek, nem bánom, de most iparkodnék. Minden találkozásunk emlékezetes. Rendre meglep valamivel. Noha tudnék alkalmasabb időt a Balla úr akciózásához, de beletörődöm. Tudakolom, hogy miféle dolgot eszelt ki már megint. A válasz igencsak meghökkent. – Köszönni fogok – mondja.

Hát ez hihetetlen! Micsoda találmány! Próbálom elrejteni a mosolyt, de nem sikerül, ám nem sértődős fajta. Mondja tovább. – Mindenkinek köszönni fogok! – avat be titka részleteibe. És elmondja, honnét az ötlet. Két nappal előtte, 15-én az ünnepségre tartva elhatározta, hogy minden kokárdás embernek köszönni fog. És így tett. A kísérlet nem várt eredményt hozott, boldog volt, mondja, mert mindenki fogadta a köszönését. Megtalálta a közöst a vadidegenekkel…

Nem akartam elvenni a kedvét a nyolcvan felé ballagó derék mesternek, ilyen idős korában mindenki abban leli meg az örömét, amiben akarja. Arra persze kíváncsi lettem volna, hogy ha kokárdátlanokkal kísérletezik, azok hogy fogadták volna gesztusát, s akkor csalódott volna-e az emberiségben, de magamba fojtottam a gondolatot. Sok sikert kívántam neki az elszánáshoz, hogy elindítja a mindenkinek köszönök akciót. Egy kisvárosban egy csöndes napon akár még sikert is hozhat egy ilyen próba.

A napi rohanás után, este olvasnivalót pótolok: az ünnepi hétvégén félbehagytam egy emlékezést a Nemzeti Színház 1848-as márciusáról. Befejezem.

15-én a Nemzetiben egy francia színmű lett volna soron, de a direktor a nagy nap történéseit látván változást rendelt el. A Bánk bánt tűzette műsorra, rendhagyó módon: „A nézőhely teljes kivilágításával!” Micsoda ötlet! A forradalmi nap estéjén így kell színházi népünnepélyt szervezni… És az lett. Igaz, a Bánk bán épp csak elkezdődött, de nem ért véget. A Pesti Hírlap így tudósított:

A sajtó-szabadság kivívásából és Stancsics kiszabadításából megérkezett nép betódul, minden padok megtelnek, a fulladásig nyomott népnek a páholy-tulajdonosok nyújtanak le kezet s emelik fel magukhoz. Kiáltások hangzanak: „Halljuk a Rákóczi indulót!” Egressy Gábor Petur bán maszkjában kiáll a közönség elé és megkérdi: „Folytassuk a Bánk bánt, vagy énekeljünk a Hunyadi Lászlóból?” Újabb kiáltások: „Halljuk a Hunyadit, a Marseillaiset, a Rákóczit, a Himnuszt...!” Majd a kiáltások elhallgatnak, a várakozás csendje üli meg a termet. Erkel beinti a „Meghalt a cselszövő”-t, a tömeg Metternichet átkozza. Aztán a Himnusz következik, majd a Rákóczi és a Marseillaise… ki tudja hányszor, szinte a végkimerülésig...”

Kár, hogy ezt délelőtt nem idézhettem Balla úrnak. Ott, a Nemzetiben azon az estén mindenki köszöntött mindenkit. Még tán a merániak szellemi örökösei is, ha ott voltak egyáltalán. Bár kétlem.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.