Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Láttatok már zenét? - Ma este a Bartókban

Pálinkás István - 2016. március 17. 15:35

Különös estre számíthatnak az érdeklődők csütörtök este hét órakor a Bartók Kamaraszínházban. Szentpéteri Csilla a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett diplomát, ahol később öt évig tanított is.

Az ezredfordulótól a komolyzenei világot ötvözi könnyűzenei alapokkal, s egy olyan látványvilággal a színpadon, ami valóban kortalanná és egyben kortárssá avatja hazai, külföldi fellépéseit egyaránt:

-Az ezredfordulón gondolt merészséggel, a komolyzene kezelésének szabályait megreformálva sikerült új stílust teremteni a magyar zenei palettán. Azzal a gondolattal játszottam, ha ma időgéppel utaznának a századok nagy zeneszerzői, akkor milyen stílusok hatnának rájuk, s milyen stílusban komponálnának. Ez volt a kiindulópont. Úgy éreztem magam a sok komolyzenei koncerten akkoriban, mintha nem is ebben a században élnék. Kivonom magam, ugyanakkor a technikai vívmányok engem is elértek, zenei programokat használok. A régi értékeket (Vivaldi, Mozart, Paganini, Beethoven, Liszt…) szerettem volna a mai, modern hangzásvilággal örvözni, s erre tettem fel az életemet az elmúlt tizenhat évben. Felnőttektől a gyerekekig átívelően kívánok megszólaltatni mindenkit. Ez volt a cél! A befogadókban is ezt kívántam elérni zenei világommal és a látványelemekkel összhangban. Kitűnő zenésztársak közreműködésével tudunk eljutni a klasszikusoktól a latin zenéig, vagy a melodikus rock elementáris energiáihoz, ami egyébként komoly szakadékot képez zenészek között is. A zenét nem érteni, hanem élvezni, érezni kell, ilyen értelemben csak egyetemes zenei élet létezik. Azt szoktam mondani egyébként, zenélni mindenki tud, ám jó anyának lenni feladat. A fiamra vagyok a legbüszkébb. Én hatéves korom óta muzsikálok, a fiam tizenhét évesen is azt gondolja, hogy a világ legjobb anyukája vagyok, ami nagy kitüntetés.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

DSTV: a másik Magyarország szomorú meséje

2024. jún. 27.

Különleges filmélményt ígért a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) programja a napokban, derül ki a DSTV összeállításából. A vendégek a Másik Magyarország című dokumentumfilmet láthatták – majd Gyöngyössy Csaba beszélgetett Nagy Dénes rendezővel és dr. Martin Ferenc filmtörténésszel. Hangkép.

DSTV: fókuszban a papírkészítés

DSTV: fókuszban a papírkészítés

2024. jún. 26.

Több mint 60 éves, még működő papírkészítő gép is színesíti a Magyar Papírmúzeum állandó kiállításának kínálatát, derül ki a DSTV összegzéséből. A látogatók testközelből ismerkedhetnek a papírkészítés titkaival – még papírmerítő foglalkozáson is részt vehetnek. Hangkép.

DSTV: inspiráló érzések az MMK-ban

DSTV: inspiráló érzések az MMK-ban

2024. jún. 23.

Új kiállítás csalogatja az érdeklődőket a Munkásművelődési Központba, derül ki a DSTV összegzéséből. A vendégek Dorogi József képeiből láthatnak válogatást Inspirációk címmel a közelmúltban nyílt tárlaton. Hangkép.

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

2024. jún. 21.

Remek repertoárral lepte meg, szép előadással varázsolta el a kórusmuzsika szerelmeseit a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az évadzáró hangversenynek az Intercisa Múzeum immár befedett kertje adott otthont múlt szombaton – a koncert megérdemelten aratott nagy tapsokat.

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

2024. jún. 21.

Három, egyaránt teltházas gálával búcsúzott a jubileumi tanévtől az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. A monstre műsoroknak a Bartók színházterme adott otthont múlt csütörtökön, pénteken és szombaton. Csodás élmény az emlékezetes év végén!

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

2024. jún. 21.

Komoly érdeklődés övezi a Mondbach-kúria kiállításait, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított épületegyüttes a közelmúltban különleges meglepetéssel várta a vendégeket – a Pentelei Molnár János műveiből válogatott tárlat új kincsekkel bővült. Hangkép.

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

2024. jún. 20.

Folytatódik a népszerű kulturális és közösségi sorozat, városunkban az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) készül különleges programokkal szombaton. Minden program nyitott és ingyenesen látogatható – mindenkit szeretettel várnak!