Torna: Világkupa után újabb versenyek

Szárszó Lajos - 2016. március 30. 7:05

Zsúfolt program vár Kovács Zsófiára, a Dunaferr SE tornászára, aki ez elmúlt héten élete első felnőtt Világkupa versenyén vett részt, most hétvégén pedig újabb nemzetközi mezőnyben mutatja be legerősebb gyakorlatait..

A szemünk láttára vált felnőtté Kovács Zsófia, a Dunaferr SE tornásza, aki az utóbbi hetekben sorra szállítja a kiváló eredményeket. Gondoljunk csak a Linzben elért eredményére, majd a legutóbbi, dohai világkupára, ahol talajon a harmadik, míg további három számban, ugrásban, felemás korláton és ugrásban egyaránt a negyedik helyen végzett. Ez a megmérettetés egy újabb állomása volt tornászunknak az áprilisi riói olimpiai kvalifikációs verseny előtt, melyet edzőjével, Trenka Jánossal elemeztünk.

- Bizonyára hatalmas öröm számotokra, hogy a felnőttek között ismét van olyan versenyzője Dunaújvárosnak, aki nemzetközi eredmények elérése képes.

- Ez így igaz. Fontos eredmény, egyben hatalmas mérföldkő volt tornászunk és a mi életünkben a dohai világkupán elért szép eredmény. Horváth Enikő személyében volt már női felnőtt versenyzőnk, viszont Zsófi most olyan, aki eredményeket is hoz. Ez mindenképpen dicséretes! Ezekre az eredményekre nem csupán a csapat összeállításáért felelős szövetségi kapitány, hanem már a tornaszövetség elnöksége is felfigyel. Zsófi ezeknek az eredményeknek köszönhetően a szemünk láttára vált igazi felnőtt tornásszá.

- Az eddigi eredmények figyelembe vételével hogyan alakul a további munkátok?

- A hétvégén Kiskunfélegyházán, nemzetközi mezőnyben szerepelünk, ahol a célunk, hogy azokat a gyakorlatokat mutassuk be, melyeket a legutóbbi versenyeken. Ezt követően, egészen a riói kiutazásig Tatán készülünk tovább, majd több versennyel folytatódik a program, hogy – amennyiben sikerül olimpiai kvótát szerezni -, minél magabiztosabbá váljanak a gyakorlatok. A legutóbbi verseny döntőjéről készült felvételeket sikerült megnéznünk, melyet kielemezve azt szűrtük le, hogy néhány olyan hiba csúszott be, melyeket Zsófi nem szokott elkövetni. Most legfontosabb feladatunk a meglévő gyakorlatok kitisztázása annak érdekében, hogy azok kiviteli értéke még magasabb legyen. Mindezek mellett kiegészítő edzések keretében olyan gyakorlat részekkel készülünk, amelyektől még erősebb lesz a bemutatandó program.

A riói olimpiai kvalifikációs versenyre készülő Kovács Zsófia fiatal kora ellenére is helyén kezeli a felnőttként elért eredményeit:
- Az eredmények miatt nagyon boldog vagyok, de igazából hozzá kell szoknom a felnőttek világához. Furcsa érzés, hogy olyanok ellen versenyzek, akik számos nemzetközi megmérettetésen, így olimpián is részt vettek már. Így volt ez Dohában is, ahol én voltam a legfiatalabb. Én azonban erre kevésbé fordítok energiát, hiszen számomra az a legfontosabb, hogy a saját feladatomra, a gyakorlatomra koncentráljak, hogy azt a lehető legjobban mutassam be. A versenyek előtt természetesen egy kicsit izgulok, de ez azonnal elmúlik, ha elkezdem a gyakorlatomat. Nagyon jól esett, hogy sokan személyesen, vagy a közösségi oldalon gratuláltak. Több újságíró is megkeresett. Ez nekem most még furcsa. Számomra hatalmas dolog, hogy az első felnőtt világkupámon ilyen jól szerepeltem. A hétvégén a legfontosabb, hogy egy számomra nem ismert nemzetközi mezőnyben a lehető legjobb, pontos, letisztult programot mutassak be, hiszen most nem csak egyéniben, hanem csapatban is szerepelek.

- A Rudas iskola tanulójaként a tanulást hogyan tudod összeegyeztetni ezzel a sűrű menetrenddel?

- Igazából a második fél évben keveset voltam az iskolában, így ezen a héten erre is figyelnem kell. Nagyon sokat segítenek tanáraim, akikkel most egyeztetek arról, hogy melyik tárgyból mit kell pótolnom, és azokból mikor kell beszámolnom.

- A jövő héten már Tatán készültök a riói kvalifikációra. Gondolkodtál már erről a versenyről, ami az olimpia helyszínén lesz?

- Még nem, hiszen eddig a hétvégén lezárult dohai verseny foglalkoztatott. De így, hogy egyre közeledik a kiutazás időpontja, biztos többször fogok gondolni rá. Magától az úttól nem izgulok, de a versenyt nagyon várom.

Főoldali kép forrása: Takahashi Katsumi

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.