Dunaújváros Hetilap

Az egyszerűség híve a dísztárgykészítő

doszerk - 2016. április 25. 7:26

Jelenleg gyesen van második kislányával Csákné Simon Anett, aki a gyermeknevelés mellett háztartást vezet, díszkertet épít és kézműveskedik. Ez utóbbi munkája kapcsán beszélgettünk vele.

- Pétervásárán nőttem fel, ott végeztem az általános iskolai tanulmányaimat is. A kreativitás már ott megérintett, hiszen édesanyám óvónő, majd tanítónő volt, és mint tudjuk, a pedagógusok igen kreatívak. Középiskolába Egerben jártam, felszolgálóként végeztem. Ezt követően pár évig külföldön, három- és négycsillagos hotelekben dolgoztam a hegyekben. Majd hazajöttünk Budapestre, de még ott sem volt lehetőségem kiélni ezt a szenvedélyemet, mert roppant kicsi lakásban éltünk. Öt évet töltöttünk a fővárosban, majd Dunaújvárosba költöztünk. Itt már több dolgot készítettem magunknak, de helyhiány miatt nem mertem nagyobb tárgyakat kreálni. Aki „kreatívkodik”, annak ugyanis helyre van szüksége, és azt a család nem támogatja egy idő után. Dunaújvárosban egy virágboltban dolgoztam, ahol sikerült a virágkötészetet elsajátítanom. Az egyik egykori kolléganőm a barátnőm lett, Riebl Andi, vele cserélünk gyakran eszmét még ma is, és ő mentorál. Sokat segít, tanácsot ad, legyen szó akár csomagolástechnikáról, akár virágkötészetről. Az esküvői díszítésekről, ajándékcsomagolási technikákról nem is beszélve.

Anett és férje, Olivér, külföldön ismerkedett meg. A párja szakácsként dolgozott, míg ő felszolgálóként egy osztrák hotelben.

- Megismerkedésünket követően gyorsan összekovácsolódtunk. Utána Svájcban és egy bajor négycsillagos hotelben dolgoztunk együtt felszolgálóként. Amikor hazajöttünk, akkor tudatosan vállaltunk gyermeket, de ez a városban töltött időszakra tevődött, mert Budapesten nem szerettünk volna gyermeket nevelni.

A dunaújvárosi évek alatt aztán a helyi főiskolán Kommunikáció és médiatudomány szakon, üzleti kommunikáció szakirányon végzett Anett. Német nyelvből nyelvvizsgát tett, és a szülés előtt a Body Fashion Magyarország Kft. helyi üzemében dolgozott adminisztrátorként és német nyelvű varrodai szaktolmácsként.

Anettnak és párjának két lánya van. Csák Laura kilenc éves, a Móricz iskola másodikos diákja, míg Csák Léna márciusban volt egy éves.

- Jelenleg a második gyermekemmel vagyok gyesen. Immáron Kisapostagon lakunk és most sikerült időt szakítanom arra, hogy tudok a családunk és a barátaink számára ajándékokat készíteni. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nem vásárolok ajándékot, de sokkal jobban szeretem, ha önmagam készítem el. Egyrészt, mert leköt és élvezem ezt a munkát, másrészt, mert személyesebb így. Ráadásul ezeknek az ajándékoknak az ajándékozottak is örülnek, mert személyre szabott és hasznos a számukra. A játékokon kívül foglalkozom kisebb volumenű bútorok felújításával is. Ezek olyan bútorok, melyek családi örökségből származnak és erős az érzelmi kötődésem hozzájuk. A hobbim még a kertészkedés is. Van egy szép díszkertünk, amit évek óta gondozunk, nevelünk. Mostanában sok időm jut kreatívkodásra, dísztárgyak készítésére, pláne esténként. Ez inkább kikapcsol, mintsem fárasztana. Nagyon szeretem.

Kérdéseimre Anett elárulja, hogy az alapanyagait többnyire az interneten vásárolja, illetve kreatív szaküzletekben. A felhasznált faanyagok kizárólag magyar termékek, mert mint vallja, itthon is tudnak remek dolgokat készíteni, és ezzel is támogatja a magyar kisiparosokat. Hevesi lány révén ezeket az alapanyagokat, tárgyakat a Mátra és a Bükk környékén élő termelőktől, faiparosoktól vásárolja. Aztán máris a különböző stílusirányzatokról beszélgetünk.

- A nagy szerelmem a vintage stílus lett. Azért szeretek ebben a stílusban dolgozni, mert nem nagyon bonyolult elkészíteni az egyes tárgyakat, ellenben ezek mutatósak és a köztudatban is fokozatosan válik egyre népszerűbbé. Ezt a stílust önmagam, autodidakta módon tanultam meg. Sokat olvastam róla és több hónapig teszteltem a festékeket, az alapanyagokat.

Aztán ráterelődik a beszélgetésünk a jövőre. A nagy kérdés hamarosan időszerűvé válhat, és eldőlhet, hogy mindez csak hobbi marad, vagy kinövi magát vállalkozássá.

- Sokat gondolkodom azon, hogy merre tovább. A kézműves tárgyaimmal, termékeimmel több célom is van. Gondoltam arra is, hogyha több embert megérintene ez a stílus, akkor hivatalos formába terelném a tevékenységem. Jó lenne minél több emberrel megismertetni, megkedveltetni ezt a foglalatosságot. Szívesen hívnék életre work shopokat is. Természetesen modern stílusban is készítek különböző tárgyakat, feliratos, illetve képekkel ellátott gyertyákat, faliórákat, idényjellegű dolgokat egyaránt. Készítek nyári, őszi, téli, tavaszi kopogtatókat, selyem- illetve száraz virágokkal díszítve. A munkáimban az egyszerűségre törekszem, mert nem szeretem a csicsás dolgokat. A tárgyak bármilyen mintával mindenféle színben elkészíthetők. Tervezem, hogy lesz honlapom is a közeljövőben. Jelenleg a házunk melletti kis házban, a saját kis kuckómban dolgozom.

Anették igazán sportos családnak számítanak.

- Szívesen sportolok, sokat biciklizünk, kirándulunk. Ha a gyermekeink nagyobbak lesznek, nagy hegyi túrákra indulunk majd. A velencei biciklitúrán mindig részt vettünk, de tervezzük, hogy a mezőfalvi kerékpártúrán is elindulunk az idén.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.