Dunaújváros Hetilap

Elismerték a város esélyegyenlőségi munkáját

Molnár Emese - 2016. április 17. 16:01

Hat önkormányzat, köztük városunk önkormányzata kapta idén a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa elismerését, a Befogadó Magyar Település díját. Az elismerést Kövér László házelnök és Földesi Erzsébet, a Tanács elnöke adta át az Országházban Vargáné dr. Sürü Renátának, városunk jegyzőjének.

Ez a díj a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezményben megfogalmazott szemlélet erkölcsi jutalmazása. Az ünnepségen Ságiné Schilling Judit esélyegyenlőségi referens ismertette az önkormányzatunk elmúlt öt évben tett intézkedéseit, fejlesztéseit, amelyekkel jelenleg is segítik és megkönnyítik a városban élő fogyatékos, illetve hátrányos helyzetű emberek életét.

Ságiné Schilling Judit személyügyi ügyintézőként dolgozott a hivatalban. Jópár éve elvégezte az esélyegyenlőségi és kisebbségvédelmi igazgatási szakértő szakot a Corvinus Egyetemen.

- Amikor beléptünk az Unióba éreztem, láttam, hogy ezen a területen tenni kell. 2012-től van az önkormányzatnak esélyegyenlőségi referense. Először napi négy órában, de idén már nyolc órában végzem az esélyegyenlőséggel kapcsolatos ügyeket. Napi kapcsolatban vagyok a szervezetekkel  igénylik, kérik is a segítséget- mondta lapunknak Ságiné Schilling Judit.

Arról is beszélt, hogy a közgyűlés 2013-ban fogadta el a város öt évre szóló Esélyegyenlőségi Programját. Kormányrendelet alapján öt hátrányos helyzetű célcsoportot határozott meg benne. A program első két évében a fogyatékkal élők, valamint a romák és mélyszegénységben élők megsegítésére fordítottak kiemelt figyelmet. A segítség pedig szerteágazó, a pályázatok figyelésétől, megírásától kezdve, a társadalmi elfogadást célzó programokon, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásán, az általános iskolásoknak szervezett esélyórákon át, bármiféle ügyintézésig bezáróan igyekeztek megkönnyíteni a szervezetek működését, munkáját, erősíteni az elfogadást.

- Fontos szempont, hogy a fogyatékkal élők is részt vehessenek a város életében. A közgyűlés  bizottságaiban három fogyatékossággal élő szervezet képviselője is részt vesz, akik állandó megbízottként segítik a bizottság munkáját. A célunk az előítéletek csökkentése, a tolerancia növelése, a sajnálat helyett az elfogadás és a felelősség tudatosítása- mondta a referens.

Ezt a célt szolgálta például az is, amikor tavaly arra kérték a civil szervezeteket, regisztrálják magukat az önkormányzatnál. Negyvenkilenc szervezet jelentkezett be, amelyek részére például folyamatosan figyeli az aktuális pályázatokat Ságiné Schilling Judit. Az önkormányzat civil rendeletet is létrehozott, emellett támogatási pályázatot is kiírt részükre (ahogy a helyi sport- és kulturális szervezetek, egyesületek részére is).

A program másik három célcsoportja, akikre az elkövetkezendő időszakban kiemelt figyelmet fordítanak, a gyermekek, a nők és az idősek segítése. A referens elmondta, mindenkihez szeretnének eljutni. Az önkormányzat alapfeladatai közé tartozik a gyermekvédelmi- és szociális ellátó rendszer jogszabály által nevesített feladatainak működtetése. Ezek ellátására több intézmény működik városunkban, bölcsőde, óvoda, idősek otthona, hajléktalanellátó központ, Útkeresés Segítő Szolgálat, Pedagógiai Szakszolgálat, Nevelési Tanácsadó, Jószolgálati Otthon, Móra Ferenc Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény. De a most elnyert pályázat is azt a plusz munkát ismeri el, amellyel az alapfeladatok ellátásán túl segítik az esélyegyenlőség fenntartását, fejlesztését. Ilyen például az, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a városban működő mind a négy polgárőr szervezettel akik járőröznek, ellenőrzik a külterületeket, ahol egyedül élőket, az idősek. A polgárőr szervezetek egy-egy személyt delegálhattak a bizottságokba, ahol beszámolnak a tapasztalatokról, javaslatokat tehetnek.

- Mióta ebben a munkakörben dolgozom nem volt olyan, hogy az önkormányzat akár polgármesteri, akár közgyűlési határozattal, ne támogatta volna a kérelmezőket. Bárki hozzánk fordult, segítséget kapott az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten. Nagyon büszke vagyok erre a mostani elismerésre is. Ezt az utat szeretnénk folytatni a továbbiakban is- hangsúlyozta Ságiné Schilling Judit.

Nem ez volt az önkormányzat első elismerése az esélyegyenlőségért tett intézkedéseiért. 2014 decemberében a „Jobb velünk a világ” elnevezéssel a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából a Nemzeti Színházban megrendezett gálaműsoron vehettek át elismerést a fogyatékos, sérült emberek élethelyzetének javítása érdekében végzett munkáért. Az önkormányzat segített a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat pályázatának megírásában is, amiért 2015-ben a  „Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program” első helyezését érdemelték ki, és megkapták az Innovációs Díjat is. Most pedig 2016-ban elnyerték az 50.000 fő alatti lélekszámú település kategóriában a Befogadó Magyar Település díjat.

Az Önkormányzat vezetése minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesüljön.

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.