Torna - Vannak még nyitott kérdések

Szárszó Lajos - 2016. április 19. 7:27

Hiába szerepelt az utóbbi időszakban remekül a riói előolimpián olimpiai indulási jogot szerző Dunaferr SE tornásza, Kovács Zsófia, egyáltalán nem biztos, hogy ő képviseli Magyarországot a nyári játékokon, hiszen a szövetség több szempontot is mérlegelve hozza majd meg a döntését.

Az elmúlt fél évben robbant be a felnőtt tornászok világába Kovács Zsófia, a Dunaferr SE tornásza, aki ebben az időszakban sikert sikerre halmozott. Eredményei jogosították fel arra, hogy a Magyar Torna Szövetség őt és a békéscsabai Makra Noémit jelölték a legutóbbi, Rio de Janeiróban rendezett kvalifikációs versenyre, ahogy az újvárosi tornász összetettben a 14. helyen végzett, és összesített pontszámával olimpiai indulási jogot szerzett. Versenyzőtársa összesített pontszáma alapján szintén jogosult az olimpiai indulásra, aki végül ezen a versenyen a 49. helyen végzett. Trenka János, a Dunaferr SE torna szakosztályának vezetőedzője méltán büszke tanítványa sikerére, akivel Zsófi olimpiai indulási reményeivel kapcsolatban beszélgettem.

Kép forrása: Takahashi Katsumi

- Végignézve a Rióban elért szerenkénti pontszámokat, több kérdés merült fel bennem. Az első, hogy van még min javítanunk, hiszen Zsófi olyan összesített pontszámot szerzett, aminél ő jobbra képes. Korláton volt egy nagyobb rontása, ami több, mint egy pont levonással járt. Az ugrásába jól beleállt, így az ezért kapott pontszám még a szövetségi kapitány véleménye szerint is alacsonynak tűnik. A talajon és gerendán bemutatott gyakorlatokról nincs információm, így azokról nem tudok véleményt mondani. Van még min csiszolni, melyeket a gyermekkel hazaérkezése után fogunk megbeszélni. A másik kérdés a pontszámmal kapcsolatban, hogy talán a pontozók, mivel Zsófi és Noémi a négy kör közül az elsőben szerepelt, ami hátrány is lehet, biztosan nem tudták, milyen gyakorlatok várnak még rájuk. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy a bírók még nem tudtak mihez viszonyítani, de ők az elején biztosan nem szórták a magas pontszámokat. A harmadik, hogy mivel Zsófinak ez az első idénye a felnőtt versenyzők között, még igazából nem ismerik őt. Most azonban bizonyított, hiszen az első kört megnyerte, majd a több, mint kilencven induló közül az összetettben a 14. helyet érte el úgy, hogy volt egy rontott gyakorlata. Ezzel együtt, mint azt Zsófinak telefonon is elmondtam, nagyon örülök teljesítményének, hiszen kvótát szerzett. Büszkék lehetünk mindannyian a gyermekre. Hátradőlni azonban nem fogunk, mivel ettől mi még többre vagyunk képesek.

Kép: DO-archív

- A nyitott kérdés azonban még mindig az, hogy kettejük közül melyik versenyző utazhat az olimpiára. Ez milyen döntés után születhet meg?

- Sok kérdésre várjuk a választ a szövetség részéről. Ezek közül az egyik, hogy az összetett, vagy a szerenként elért pontszámok alapján fogják döntésüket meghozni. Az összetett alapján az idén Zsófinak voltak jobb eredményei, viszont azt tudni kell, hogy Makra Noémi térsérüléssel tornázta végig ezt az időszakot. Így talajon, ugrásban és gerendán jobb eredményeket ért el a mi sportolónk, míg felemáskorláton Noéminak van egy tizeddel többet érő gyakorlata. A döntéshozók azt is mérlegre tehetik, hogy valamelyik tornásznak van-e esélye bejutni az egyéni olimpiai döntőbe. Így, amennyiben szerintük igen, akkor az utazás szempontjából az a lány élvezhet előnyt.
Zsófi szempontjából az is döntő lehet, hogy míg talajon és gerendán hasonló gyakorlatra képes Noémivel, neki egy, magas pontszámból induló ugrása van, viszont a második hiányzik még, aminek megtanulására az olimpiáig nem lesz idő. Ezek alapján azonban a felemáskorlát lehet igazán a döntő a két versenyző között. Ezen a szeren viszont van lehetőség a javulásra, a fejlődésre. Mint azt Trenka János elmondta, a mostani 5,8 pontos nehézségű gyakorlatot fel tudnák tornázni egészen 6,3-ra, amely közel állna ahhoz a pontszámhoz, amely elég lehetne az egyéni döntőhöz.

- Mikor várható a végső döntés a szövetség részéről?

- Nem tudom megmondani azt, hogy pontosan mi alapján, és mikor fogja a végső döntést meghozni a szövetségi kapitány. Arra nagyon kell vigyáznunk, hogy sérülés nélkül tudjuk végigdolgozni az olimpiáig tartó időszakot. Az viszont biztos, hogy mi becsületesen elvégezzük azt a maximális munkát, amellyel - bármilyen döntés születik - azt mondhatjuk majd, mi a sikerért mindent megtettünk.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.