Dunaújváros Hetilap

Vége a vasárnapi zárva tartásnak?

doszerk - 2016. április 11. 17:22

Hétfőn a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló szabályozás visszavonását javasolta a kormány az országgyűlésnek- jelentette be a rendkívüli kormányülést követően Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.Ha a parlament támogatja a kidolgozott javaslatot, már most vasárnap kinyithatnak a boltok.

A jogszabály egy éves évfordulója kapcsán áttekintette a kormány a vasárnapi munkavégzésről szóló törvényi szabályozást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az elemzésről elmondta, a boltzár hatására sincsen alapvető változás a kiskereskedelmi forgalom szerkezetében és növekedésében. "A 2015-ös évben 5,6 százalékkal bővült a forgalom. Az üzlettípusok döntő többsége emelte forgalmát" - hozzátette, az online kasszák is mutatják a legális kereskedelem gyarapodását.

A foglalkoztatásban szintén növekedést mutatott ki a vizsgálat: míg 2014-ben közel 183 ezren, addig 2015-ben több mint 187 ezren dolgozott a szektorban. Varga Mihály rámutatott, a foglalkoztatás növekedése ellenére is több mint hatezer betöltetlen álláshely van az ágazatban. A miniszter hozzátette, a vasárnapi boltzár hatására a nagyobb üzletek irányából a kisebbek felé tolódott a kereskedelmi forgalom.

"A 2015. március 15-én hatályba lépett jogszabály elérte az eredeti célkitűzéseit: növekedés volt a kiskereskedelmi szektorban, továbbá senkit sem kényszerítettek vasárnapi munkavégzésre" - mondta Rogán Antal.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kiemelte, ennek ellenére a vasárnapi boltzár igen megosztó kérdés. "A kormány mérlegelte ezeket a szempontokat és arra jutott, hogy nem érdemes milliárdokat költeni egy népszavazásra. A brüsszeli kényszerbetelepítés elleni küzdelem sokkal fontosabb kérdés" - hangsúlyozta, a kormány gyorsított eljárásban javasolja a 2015. március 14-ei állapot visszaállítását. "Amennyiben a parlament támogatja az NGM-mel közösen kidolgozott javaslatot, már egy héten belül hatályba léphet az új törvény" - zárta szavait a kabinetfőnök.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Vasárnap még nyitva, de hétfőn zár az élményfürdő

Vasárnap még nyitva, de hétfőn zár az élményfürdő

2024. aug. 30.

Az ok prózai: a jelentősen lecsökkenő látogatói szám miatt vállalhatatlan költségekkel jár az őszi üzemeltetés. Most vasárnap még lehet fürdőzni, de hétfőtől bezár a létesítmény.

Halaszthatatlan témák a rendkívüli közgyűlésen

Halaszthatatlan témák a rendkívüli közgyűlésen

2024. aug. 29.

Dunaújváros rendes közgyűlése csak szeptemberben lesz majd, de rendkívüli ügyek és rendkívüli témák bármikor rendkívüli ülés összehívását tehetik szükségessé. Így is történt.

Emelkedő lakásárak Dunaújvárosban is

Emelkedő lakásárak Dunaújvárosban is

2024. aug. 28.

Ingatlan- és albérletárak az egekben, hitelpiaci roham, lakhatási válság – mostanában ilyen és ehhez hasonló híreket hallhatunk a hazai ingatlanpiacról.  A Creditline elemzése nyomán arra kerestük a választ, ezekből a trendekből mi szűrődött le városunkba.

Boldog 90. születésnap a nagy család körében

Boldog 90. születésnap a nagy család körében

2024. aug. 27.

Újabb szépkorú polgárt köszöntött az önkormányzat: Siposné Jánvári Irén, Irénke néni 90 éves lett. A születésnapost Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte otthonában.

Tartsuk fenn, és amennyire lehet, növeljük is zöld értékeinket!

Tartsuk fenn, és amennyire lehet, növeljük is zöld értékeinket!

2024. aug. 27.

Városi zöldterületek Dunaújvárosban – a jelenlegi helyzettel és a változó klíma kihívásaival egyaránt  foglalkozik az a civil szervezésű program, amelynek a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) ad otthont csütörtökön. Nyitott program, aktuális téma, mindenkit várnak!

DSTV: már használható a játszótér

DSTV: már használható a játszótér

2024. aug. 27.

Még télen számolt be a DSTV a BIROK Szabó Magda Tagintézménye jótékonysági báljáról, amely nemes céllal, az iskola udvarán építendő játszótér létrehozásáért rendeztek. A közösségi kezdeményezés elérte a célját – megépült a játszótér. Hangkép.

Elismert lokálpatriótát ünnepeltek

Elismert lokálpatriótát ünnepeltek

2024. aug. 25.

Folytatódott a szépkorú köszöntések sora: Szloboda Lajos bácsit Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte a 90. születésnapja alkalmából otthonában. A nyugalmazott testnevelő tanár felesége társaságában fogadta a város jó kívánságait.