Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A sárpentelei „Bózsi” törpeautója

Várkonyi Balázs - 2016. május 31. 16:00

111 éve ezen a napon a fővárosi Ganz gyárból kigördült az első magyar automobil. Ettől számíthatjuk a magyar autógyártás kezdetét. Az iparkrónikában Sárpentele is szerepet kapott…

Apró, de különös szerepet: egy tehetséges fiatalember sárpentelei háza az 50-es években vázlatokkal volt tele. Műhelye örök kísérletezőről árulkodott. Horváth “Bózsi” József egy magyar kisautó tervein dolgozott.

A KGST feladatmegosztása szerint hazánk személyautót nem gyárthatott. Az iparirányítás ezt úgy próbálta megkerülni, hogy 1953-ban szabványon kívüli törpeautók tervezését határozta el. Horváth József „cserkész” módjára egymaga kezdett munkába.

1955-ben a szakminisztérium három neves konstruktőrt delegált Székesfehérvárra, hogy a városi Motorjavító Vállalatnál megkezdődjék a mintapéldányok kikísérletezése. Józsefnek épp a fehérvári üzem volt a munkahelye – bevitte hát a terveit. Sikert aratott, és a következő évben a Horváth-csapat keze alól kikerült az Alba Regia. Egy másik kisautó is született, a Zappel „Csöpi” József vezetésével készült Balaton. Az 1956. május elsejei felvonuláson láthatta először a közönség a város két autóját.

Ugyanakkor vonult fel a Debrecenben készített, majd Fehérvárra került Úttörő, és a német BMW Isetta is – amelyről egy szakértő azt mondta: úgy néz ki, mintha egy hűtőszekrény és egy motor vadházasságának lenne a gyümölcse… A fehérváriak tetszését persze leginkább a két „saját” márka nyerte el. Az elfogultság érthető volt: a város büszkeségeként emlegették a vállalatot, ahonnét a kisautók kikerültek. Ez a repülőgép javító üzem utódja volt, ahol olyan kiváló szakembergárda dolgozott, hogy érdem volt oda bekerülni.

A magyar törpeautók sorsát egy 1957-es döntés pecsételte meg: az iparirányítás sokkal inkább a mopedgyártásban látott fantáziát, s annak fejlesztését határozta el. A kisautókaland így véget ért.

Az évfordulóhoz visszatérve: az 1905. május 31-én az első útjára indult jármű a legendás Csonka János tervei szerint készült postaautó volt. A kiváló konstrukció megbízhatóságáról a postások szava szól: Doxának becézték. Hatvanhat darab készült belőle, és a legtöbb még huszonöt év múlva is kiválóan teljesített.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!