Dunaújvárosi sárkányhajósok a velencei fesztiválon

doszerk - 2016. május 19. 18:17

Európa legnagyobb vízi fesztiválján, a velencei Vogalongán vett részt hétvégén a dunaújvárosi Dragon Steel SE csapata, mely rengeteg élménnyel térhetett haza a megméretésről.

Dunaújvárost képviselve részt vett Európa legnagyobb vízi-karneválján, a velencei Vogalongán a Dragon Steel SE. Velencében évszázadok óta minden a vízről és a hajózásról szól, ezért ennél megfelelőbb helyszínt el sem lehet képzelni egy ilyen evezős rendezvény számára, melyről Tóth Edit, a Dragon Steel SE elnöke számolt be a DO-nak.

"A vízi-karnevált megelőző napon, gyönyörű szép napsütéses időben evezgethettünk a velencei lagúnákban. Így ismerkedésként, a motoros vízi járművek és gondolák sokaságában lavíroztunk a sárkányhajónkkal. A gyönyörű épületeket szemlélhettük, fotóztunk amellett, hogy nem kis veszélynek voltunk kitéve, de gyakorlott kormányosunk szépen megoldotta ezt az újszerű feladatot is, ezzel belekóstoltunk velencei vízi élet rejtelmeibe és másnap szép pirosra sülve álltunk a végetnemérő, zsúfolt felvonulás elé.

A 42. Vogalongát 2016. május 15-én, Pünkösd vasárnap rendezték meg és mint minden évben, úgy idén is több ezer résztvevő gyűlt össze, hogy a Szent Márk tér elől elindulva, megkerülve Burano és Murano szigetét, végig evezhessék a körülbelül 32 km-es távot és Velencébe visszaérkezve az utolsó néhány kilométert a motoros hajók elől lezárt Canal Grande-n tegyék meg. Kilenc órakor hatalmas ágyúdörgés jelezte az indítást, és a változatos mezőny nekivágott a távnak.  Sárkányhajósok, gondolások, kétpárevezősök, kajakosok, túrakenusok színesítették a mezőnyt, a beöltözött résztvevőkről, zenészekről nem is beszélve. Murano szigetét elhagyva, egy hosszabb tengeri szakaszt kellett teljesíteni, majd visszaérkezett a mezőny Velence „főutcájába”, a Canale Grande-ra. A fogadtatás zajos volt, hiszen a csatorna partján, a hidakról csüngtek a nézők, akik hangos éljenzéssel köszöntötték az előttük elhaladó evezősöket. Célba érve a műsorközlő még a résztvevők névsorát is felolvasta és minden evezős emlékérmet is kapott a túra végén, hogy emlékezhessen erre a nagyszerű élményre, ami komoly sportteljesítménnyel is párosult" - osztotta meg a dunaújvárosi különítmény velencei élményeit Tóth Edit.

"A Vogalonga egyébként több, mint 40 éves múltra tekint vissza, és mára már több a külföldi résztevő, mint az olasz. A tengeren, a lagúnákon és a szigetek között biztosított evezés lehetősége annyira vonzó, hogy a Vogalonga Európa evezős ünnepévé alakult át, ahová a világ minden részéről özönlenek a vizek szerelmesei, hogy részt vegyenek a „Hosszú evezésen”. Jellemző, hogy míg 1998-ban 1 110 hajóban 3710 résztvevő, addig 2007-ben 1 560 hajóban 5832, tavaly már jóval több, mint 7 000 résztvevő vágott neki a 32 km-es távnak, idén pedig 1 700 fölött volt a hajók száma és közel 10 000 evezős tette meg a különleges utat. A dunaújvárosi csapat nagyszerű élményekkel gazdagodott, és mint Dragon Steel Sportegyesület vitték jó hírünket Olaszországba. A hajónkban ült a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának volt vezető edzőnője és a Rácalmás SE Vízi-és Szabadidősport Szakosztály vezetője is" árulta el az egyesület elnöke.

Csapattagok: Bíró Andrea, Bölcskei Ferenc, Csonka Edit, Fehér Nárcisz, Illés Zsolt, Mester Zoltán, Mester Zoltánné, Dr. Mikulka Ivett Nóra, Mikulka Petra Dóra, Nagy Miklós Kristóf, Puskás Zsolt, Sártory Endre, Szatmári Csaba, Szvoboda Ferenc, Tóth Edit, Vajer Pál, Vasinka Karolina, Hubikné Tarján Éva, Jászainé Hajdú Rozália, Szabó Ildikó Julianna.

Képek: Dragon Steel SE

 

A rovat további hírei: Sport

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

2024. ápr. 15.

Kettő sima és egy szorosabb szettben szenvedett vereséget a DKSE röplabda csapata a TFSE vendégeként lejátszott bajnokin vasárnap este.

Nem borult a papírforma Iváncsán

Nem borult a papírforma Iváncsán

2024. ápr. 15.

Az éllovas Iváncsa félidőnként két-két gólt szerezve tartotta otthon a bajnoki pontokat a Dunaújváros FC elleni vasárnapi találkozón.

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

2024. ápr. 14.

A DKSE versenyzői közül Mayer Gréta három, Szij Emese hat dobogós helyezéssel zárta a tornászok 28. Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyét.

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

2024. ápr. 14.

A TFSE vendégeként folytatja az Extraliga alsóházának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata vasárnap este hat órától.