Dunaújváros Hetilap

Több tízmillió forint útfelújításokra

Molnár Emese - 2016. május 19. 14:27

Útfelújításokról, pályázatokon való indulásról döntött többek között városunk képviselőtestülete a csütörtöki közgyűlésen.

A hivatal tájékoztatója alapján, az elmúlt egy hónap során mintegy 5,5 millió forint értékben javított ki a DVG Zrt. kétszáz darab kátyút városunk útjain az önkormányzat megrendelésére. Ezen kívül több felújítási munkát is elvégeztek. Többek között a Munkácsy utcában, a Mátyás király körúton helyreállították a beszakadt aknatetőt, a Szórád Márton út 29-31. között lévő buszmegálló, a Palme köz, az Október 23. téren, a Magyar úton, a Kölcsey Ferenc utcában, a Rákóczi Ferenc utcában a járdasüllyedését, útbeszakadásokat.

Az iparűzési adóbevallás beadásának határideje május 31-e. Az előző évekhez hasonlóan, eddig az adóalanyok csupán tíz százaléka nyújtotta be a bevallást az önkormányzathoz.

A Piac téri távhővezeték hibaelhárítási munkái során kiderült, hogy egy másik vezeték is korrodált, és szükség van annak cseréjére is. A DVCSH Kft. ezt a vezetéket is feltárja, így a munkálatok határideje június 30-ra módosul.

Ötven közmunkás ütemterv szerint végzi a várostakarítási munkákat, így például erdőterületek, övárkok, járdák, parkok rendbetétele. Hetente takarítják a szabadstrand, a Városháza tér és a Dózsa mozi körüli területeket is. Mindemellett folyamatosan végzik a zöldterületek karbantartását, gallyazási, metszési, virágültetési munkálatokat.

A Te Szedd! elnevezésű, országos szemétszedési akcióhoz idén is csatlakozott a hivatal környezetvédelmi osztályának dolgozói. Ők a Szalki-szigeten, a szabadstrand és a kikötő környékén gyűjtötték a hulladékot, a nap végére kilenc zsáknyi szemetet szedtek össze.
A pénzügyi osztályvezető a közgyűlésen arról tájékoztatta a testületet, hogy a városnak nincs szállítói tartozása. A kormány adósság-átvállalásának, és a pénzügyi lehetőségeknek köszönhetően van tartalék, amely a jövő évi költségvetéshez elegendő. Ezért szakértői vélemények alapján, arról döntöttek a közgyűlésen, hogy bizonyos összeget kamatozó kincstárjegyben kötnek le, féléves futamidőre.
A Dunaferr Repülő Klub június 9-én szervezi meg a repülőnapot a baracsi-kisapostagi reptéren. Az eddigi fő támogatók, Barcs, Kisapostag és Dunaföldvár önkormányzata városunk önkormányzatának segítségét is kérték az idei program megvalósításához. A képviselők százezer forintot szavaztak meg.

Újabb dunaújvárosi sportoló részesül önkormányzati támogatásban, ugyanis a Dunaferr SE kiváló tornásza, Kovács Zsófia április 17-én olimpiai kvalifikációt szerzett a sportágban. A rendelet értelmében havonta kétszázötvenezer forintban részesül a nyári játékok végéig.
Az önkormányzat immár második éve ír ki pályázatot a helyi kulturális, sport, civil szervezetek, alapítványok részére, amellyel támogatást nyerhetnek rendezvényeikre, programjaikra. Ezen a közgyűlésen az alapítványi támogatásokról szavaztak a képviselők. A Sándor Frigyes Zeneiskola kulturális programjaira 400 ezer, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes néptánctalálkozóra 513 ezer, a Jószolgálati Otthon a jövő évi Ragyogj kékben elnevezésű fesztiváljára 400 ezer, a Rudas iskola városismereti vetélkedőre 130 ezer forintot kap. A Modern Művészetek Közalapítvány 500 ezer forintban részesül Birkás István retrospektív kiállításának és katalógus megvalósítására, tovább 450 ezer forintot fordíthat múzeumpedagógiai foglalkozásokra.

Pályázatok

A Dunaújváros Egyetem egy olyan kiírásra szeretne pályázni, amellyel az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő, szemléletformáló programok valósulnának meg. Azért fordult az önkormányzathoz, hogy együtt, konzorciumként nyújtsák be a pályázatot. A képviselők támogatták az együttes indulást.

Az önkormányzat pályázni kíván épületek energetikai korszerűsítését célzó kiírásra az Integrált Területi Programja alapján. Öt projektre nyújtana be pályázatot, a Dózsa, a Petőfi, a Vasvári iskola, a Dunaújvárosi Óvoda két tagóvodájának, a Bánki iskola volt épületének energetikai felújítására.

A gyermekek átmeneti gondozását szolgáló, önkormányzati tulajdonú intézmény fejlesztésére, felújítására vonatkozó pályázat előkészítéséről is döntött a közgyűlés. A város az Útkeresés Segítő Szolgálat Frangepán utca 54. szám alatt lévő, Családok Átmeneti Otthona fejlesztésére kíván pályázni. A projekt tervezett költsége mintegy 21 millió forint, amelyhez az összeg felét, 10,5 millió forintot önrészként kell biztosítani az önkormányzatnak.

Szintén ötven százalékos támogatottságú pályázattal valósulhatna meg a Vasmű út egy részének, a Városháza és a Kossuth Lajos utca közötti szakaszának felújítása. Jelenleg ilyen elnyert támogatásból újítják fel az Építők útját. A hivatal tájékoztatása alapján, a Béke tér után a második legnagyobb helyi, távolsági és helyközi buszforgalom a Vasmű úton bonyolódik le. Ezért is pályáznak ezen rész felújítására is, és mintegy 80 millió forintból az aszfaltburkolatot teljes szélességében kicserélnék.

A Pest Megyei Önkormányzat az ügyben kereste meg városunk önkormányzatát, hogy társuljunk, partnerként vegyünk részt a DANUrB című projektben, amely olyan célkitűzéseket fogalmaz meg, mint a Duna mentén kulturális hálózatok létrehozása, transznacionális területfejlesztési program kidolgozása és tematikus útvonalak fejlesztése a Duna menti városokon belül és a városok között. A projektben való részvétel jól illeszkedik olyan kezdeményezésekhez, mint a limes vagy a Mária út fejlesztése, a közgyűlés kinyilvánította részvételi szándékát.

Felújítások

A közgyűlés mintegy 40 millió forintot biztosít a DVG Zrt. részére a város területén lévő buszöblök megerősítésére, járdák akadálymentesítésére, vízelvezetési munkálatokra. A Babits Mihály utca 16-nál akadálymentesítik a járdát, az Osztrava tér 1-nél visszabontják a rossz aszfaltburkolatot, hogy a parkoló felé való lejtést alakítsanak ki. A Jászai téri szeméttárolónál szintén lejtés kialakításával oldják meg a vízelvezetést. Az erdei tornapályánál helyreállítják a megsüllyedt útpályát zúzottköves burkolattal. A 62-es számú főúton, a Sándorházánál lévő két buszvárót elbontják, és helyükre új buszváró pavilonokat helyeznek ki, olyanokat, amelyeket a Budai Nagy Antal útra is rendeltek. A legnagyobb tételt, mintegy 26,5 millió forintot tesz ki a költségvetésből a buszöblök burkolatának megerősítés, amelyekhez előre gyártott vasbeton útlapokat használnak majd.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.