Dunaújváros Hetilap

Minden iskola állami fenntartású és működtetésű lehet?

doszerk - 2016. május 23. 6:39

Kedden adták be azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében 2017-től minden iskola működtetését is az állam látná el, júliustól pedig kialakulhat már az oktatás felügyeletének új struktúrája. A tervezett változásokról Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár beszélt a Rádió Orientnek.

A közoktatási kerekasztallal folyamatos egyeztetésben készült el a javaslat, amit valószínűleg május 23-án kezd majd el vitatni a parlament. A 2011-es köznevelési törvény szerint a 3000 fő alatti településeken az állam, a többin pedig az önkormányzat köteles elvégezni a működtetési feladatokat, ha csak nem vállalja azt át a másik fél, az új törvénnyel azonban minden általános és középiskola az állam által lenne működtetve. Így számos nyitott kérdés is megszűnne, vagy egyértelművé válna, s az önkormányzatok közti aránytalanságok sem okoznának problémát. Az ingatlanok kérdésében biztos, hogy együtt kell működnie az államnak és az önkormányzatoknak, de amúgy is szükséges lesz egy egészséges együttműködés köztük -tette hozzá Sipos Imre.

A tervek szerint július elsejétől az eddigi egy költségvetési szerv – mely 198 tankerülettel működött – helyett 56 új területi központ alakul ki, amiket egységesen irányít majd a Klebelsberg Központ. Az önálló költségvetéssel rendelkező területi központok feladata lesz az illetőségük alá tartozó iskolák szakmai és gazdasági irányítása.

Július elsejétől az igazgatók jogkörét is kibővítenék. A tervek szerint beleszólhatnak majd a költségvetésbe, és egy saját keretet is kapnának, amiből gazdálkodhatnak, a tankerület vezetők pedig csak az ő javaslatukra foglalkoztathatnának pedagógusokat. Szakmai és tanügyi téren nem várható változás, egy belső érdekeltségi szabályzást azonban terveznek még, mely a saját bevétel bizonyos százalékának a felhasználásáról rendelkezne.

A nyugdíjazással kapcsolatban a minisztérium kérése, hogy egy adott pedagógiai szakasz végéig, legfeljebb két évig alkalmazhatóak legyenek nyugdíjhatáridejük után is a tanárok. A nemzeti alaptanterv is változni fog, a hosszú távú koncepció év végére fog elkészülni, és valószínűleg a 2018/19-es tanévben kerül bevezetésre, szűkebb távon azonban már dolgoznak a diákok túlterheltségének csökkentésén. Bizonyos óraszámokat csak szülői hozzájárulással lehetne majd megnövelni, s a tananyag mennyiségét is csökkentik a tanmenetben, a 4. és 8. évfolyamok kimenetelére pedig standardokat dolgoznak ki. Célkitűzés a könnyítés, az első két évfolyamban pedig a 45 perces tanórákba 15 perc szabadabb, játékosabb foglalkozás beiktatása. A jövőben komolyabb kihívás lesz a tantárgyak közti kapcsolat kialakítása, addig pedig egységesem húzzák összébb minden tárgynál az új javaslatot.

A tankönyvkiadással kapcsolatban a helyettes államtitkártól megtudhattuk, hogy folytatódik a már megkezdett fejlesztési folyamat, és az új alaptantervhez, és annak módosításaihoz illesztett tankönyvek kiteljesítése. A tartós tankönyveket inkább a nagyobb korosztály számára vezetnék be, az első két évfolyamban pedig ingyenes, saját könyvek járnának a gyerekeknek. Jelenleg a rászorulók és az első 4 évfolyam, mintegy 780.000 diák jut ingyen tankönyvhöz, a de napirendre kerül hamarosan a digitális eszközök kérdése is.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.