A sikerek kovácsa

Szárszó Lajos - 2016. június 25. 18:11

Az elmúlt szezonban Fehér Zsolt vezetőedző irányítása alatt a Dunaferr Renalpin FC csapata két ezüstérmet gyűjtött, mivel a bajnoki második hely mellett a Magyar Kupa végelszámolásánál is a dobogó második fokára állhatott fel.

Fehér Zsolt személyében eltökélt, a sportágára végletekig koncentráló, szakmailag kiválóan felkészült vezetőedző került az utóbbi bajnokság során a Dunaferr Renalpin FC csapatához, melynek gyorsan meg is lett az eredménye. Az új szakvezető feltörekvő fiatalokkal megerősítette az elmúlt évi gárdát, akik azonnal beilleszkedtek a dunaújvárosiak közé. Ennek első jelei már a bajnokság alapszakaszában érezhetőek voltak, majd a futsal Magyar Kupa során elért második hely bizonyította, sportolóink helyes úton járnak. A bajnokság felsőházába kerülés után aztán megjött a Dunaferr étvágya. Nagyszerű menetelés következett, sorra begyűjtve ellenfeleink skalpját, így jutottak fel az ezüstérmet jelentő második helyre. A bajnokság végén arra kértük Fehér Zsolt vezetőedzőt, értékelje a mögöttük hagyott szezont.

- Az elmúlt egy évben elért sikereket elsőként vezetőinknek és támogatóinknak szeretném megköszönni, akik megteremtették számunkra a kiváló, nyugodt körülményeket. A szezon nagyon nehéz és hosszú volt, hiszen mi többen, így Horváth Norbert, Hosszú Ádám, Klacsák Bence és én a válogatottnál is tevékenykedünk. A válogatott elfoglaltsága miatt több hosszú szünet volt beiktatva a bajnokságba, így amiatt, hogy én is többet voltam távol, nehéz volt tűzben tartani a csapatot. Ezt úgy sikerült kivédenünk, hogy Schrancz Balázs több esetben beszállt az edzői munkába, akinek nagyon sokat köszönhetünk. Az biztos, hogy a két ezüstéremmel magasra tettük a mércét, de bízom abban, hogy ezt a bravúrt jövőre meg tudjuk ismételni.

- Egy éve vagy nálunk, mely időszak alatt igazi dunaújvárosivá váltál.

- Ezt köszönöm, de ezért teszek is. Megpróbáltam elfogadtatni magam mind a csapatvezetőkkel, mind a szurkolókkal. Ennek érdekében más sporteseményeken is megjelenek, egyrészt azért, mert érdekel a városban folyó élet, másrészt azért, mert más sportágakat is imádok. Amikor Dunaújvárosba érkeztem, megvoltak a céljaim, hogy mit szeretnék megvalósítani. Igazság szerint ez sikerült, hiszen a csapatot mindenki megszerette, valamint betartottam ígéretemet, tehát trófeával, ráadásul kettővel zártuk ezt az évet.

- Ez a szezon számodra egyfajta kihívás volt?

- Tejes mértékben! Egy új közegben kellett megvalósítanom mindazt, amit kitűztem magam elé. Sikerült egy teljesen új csapatot építeni, melyben voltak olyan fiúk, akikkel már dolgoztam együtt, de a többségükkel nem. Ők mindannyian nagyszerűen dolgoztak, hiszen azonnal beálltak a munkába, majd közösen akarták azt a sikert, melyet sikerült elérnünk. Mindig bíztam bennük, de többször kijelentettem, hogy az eredményességhez a megfelelő munka elvégzése után vezet az út. Mi lettünk a legjobb magyar csapat, melyet büszkén jelentek ki! Az már most látszik, hogy a következő szezon nagyon nehéz lesz számunkra, melyet már a rájátszásban megérezhettünk, hiszen ellenfeleink nagyon készültek ránk. Várhatóan sok borsot próbálnak majd az orrunk alá dörgölni, hiszen valamilyen szinten kirakatcsapattá váltunk. Ennek megvan a jó, egyben a rossz oldala egyaránt. Sajnos olyan országban élünk, ahol több az irigy, mint a segítő szándék, így nekünk is sok irigyünk van. De állunk ez elé, mivel azok a játékosok, barátok, munkatársak, akik engem ismernek, akikkel együtt dolgozom, tudják, az ilyen kihívásokat nagyon szeretem. Ezeken a nehézségeken keresztül ismerszik meg a csapategység, hiszen ők a nehezebb pillanatokban kisegítenek engem, kisegítik egymást. Nap, mint nap beszélgetünk arról, hogy jövőre még nehezebb dolgunk lesz, de ott mutatkozik majd meg az, hogy hogyan tudunk egységesen, emberileg is megfelelni a kihívásoknak.

- Változik-e jövőre a csapat taktikai arculata? Kell-e azon változtatni, hogy jobban uraljátok a meccseket, vagy maradtok a biztos védekezésből indított kontrajátéknál?

- Ellenfeleink mindent kiismerhetnek, de akkor azon kell dolgozni, hogy olyat találjunk ki, amivel meg lehet lepni őket. A mi csapatunknak megtaláltuk a fazonját, emellett rengeteg olyan dologgal kísérleteztünk, melyeket kisebb nagyobb sikerrel megvalósítottunk. Gondolok itt az alapszakaszban elér sok gólos meccsekre, ahol bátrabb támadójátékot vállaltunk fel, viszont amikor élesedett a helyzet, átváltottunk egy másik szisztémára, más játékrendszerre. Véleményem szerint csapatom mindkettőre alkalmas. Bízom abban, hogy a következő szezonra sikerül megerősítenünk a keretet, és abban, hogy azok a játékosok, akik eddig kitették szívüket, lelküket a pályára, jövőre ezt még jobban megteszik.

- Mire gondolsz, amikor az erősítésről beszélsz?

- Természetesen ugyanazt a vonalat fogjuk képviselni, mint eddig. Nem szeretnénk külföldi játékost igazolni! Olyan magyar játékosokkal szeretném megerősíteni a jelenlegi keretet, akik valóban erősítést jelentenek számunkra. Ha csúnyán szeretném ezt kifejezni, perememberekre nincs szükségünk! Azon dolgozunk, hogy olyan minőségi játékost, játékosokat igazoljunk, akik több csapatnál bizonyították, hogy védekezésben, vagy támadásban is képesek a vezéri szerepre. Szeretném, ha olyan fiatal érkezne hozzánk, aki a jövő sikereinek a záloga lehet, mint a jelenlegi együttesben például Klacsák Bence, aki szinte a semmiből érkezett hozzánk, majd olyan szezont zárt, hogy bekerült a nemzeti válogatottba.

Képek: DO-archív

- A válogatott és a klub szemszögéből mennyire nézed kettős szemüvegen keresztül a dunaújvárosi futsalt?

- Nincs semmilyen megállapodás a szövetségi kapitány és köztem, hogy a Dunaferr játékosai más elbírálás alá essenek, mint a többi csapaté, vagy azt a játékrendszer játsszuk Dunaújvárosban, mint amit a válogatott. Az azonban sokat segít, hogy nemzetközi szintű mérkőzéseket láthatok, melyekből sokat tanulok. Bízom abban, hogy sportágunkba egyre több fiatalt tudunk bevonni, mely felé jó úton járunk. Ezt támasztja alá, hogy nemrég volt egy dunaújvárosi toborzó, ahol sok fiatal jelent meg. Mind nekik, mind a nálunk játszó fiataloknak felhívtam a figyelmét arra, hogy az a sportoló, aki ebben a sportágban alázatos és komolyan beleteszi a tudáshoz szükséges munkát, akkor könnyebben el tudja érni a válogatott szintet, mint nagypályán. Most is arra bíztatom a dunaújvárosi fiatalokat, jöjjenek, próbálják ki magukat, legyenek részesei sportágunknak, majd érjenek el minél több, minél szebb eredményt.

A rovat további hírei: Sport

Élesedik a harc a Dunaújváros Kupáért

Élesedik a harc a Dunaújváros Kupáért

2024. máj. 13.

Már a legjobb négy közé jutás lesz a tét a kispályás labdarúgók számára a Dunaújváros Kupa következő fordulójában.

Életben maradtak

Életben maradtak

2024. máj. 13.

Remek második félidei játékkal aratott megérdemelt, 2-1-es győzelmet az Érd elleni hazai bajnokin a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap este.

Egri öröm Dunaújvárosban

Egri öröm Dunaújvárosban

2024. máj. 12.

A DFVE és az Eger idei ötödik csatáját is a vendégcsapat nyerte, így női vízilabdázóink a negyedik helyen fejezték be a bajnoki küzdelmeket.

Új lehetőségek a tengerentúlon

Új lehetőségek a tengerentúlon

2024. máj. 12.

Hat szezon után távozik a dunaújvárosi labdarúgás mindennapi életéből a helyi nevelésű Garda Bálint, akinek kezei alatt számtalan gyermek sajátíthatta el a sportág alapjait.

Közel volt a bravúrhoz a Kohász

Közel volt a bravúrhoz a Kohász

2024. máj. 12.

Ötven percig reális esélye volt a pontszerzésre a DKKA női kézilabda csapatának a Vác otthonában, de a hajrát a hazaiak bírták jobban.

DSTV: a mozgás kedvéért

DSTV: a mozgás kedvéért

2024. máj. 11.

Ha nem is május elsején, de néhány napra rá hétvégén ismét megrendezték a Május 1. Kupát Dunaújvárosban. Tóth Kálmán önkormányzati képviselő szervezője és ötletgazdája a megmérettetésnek, elmondása szerint jó látni képesek mozgásra bírni az idősebb korosztályt is – s persze a hangulatra sem volt panasz. Hangkép.

Hajdu Jonatánék parádés bronzérme a Világkupán

Hajdu Jonatánék parádés bronzérme a Világkupán

2024. máj. 11.

Óriási hajrával végzett a kenu kettesek ötszáz méteres döntőjének harmadik helyén Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a szegedi Világkupán.