Dunaújváros Hetilap

Egyedülálló műtéti eljárás a dunaújvárosi kórház szemészetén

2016. június 28. (kedd) 12:26 - doszerk

Az országban először végzett endoszkópos vitrectomia műtéteket a Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán dr. Radó Gábor szemsebész. Az egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Különleges szemműtéteket hajtottak végre hazánkban először a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán: endoszkóp segítségével olyan területet is láthatóvá tettek a szemsebész számára, amelyet eddig nem tudtak vizualizálni. A június 23-án végrehajtott egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Az egyedi technikájú, szembe vezetett optikával végrehajtott műtéteket az új eljárásokat kereső dr. Radó Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent László és Szent István Kórház szemészeti osztályvezető főorvosa, a mikrosebészeti eljárások specialistája végezte el. A beavatkozások kulcseszköze egy ritka szemészeti endoszkóp: a főorvos tudomása szerint a közép-kelet-európai térségben mindössze két gépet használnak, ezekből az egyiket sikerült bevetni a dunaújvárosi műtétekhez. A műszer nem az eddig alkalmazott hagyományos módon, vagyis a szaruhártyán, pupillán keresztül vizualizálja a szem hátsó területeit a szemsebész számára, hanem endoszkóppal, amivel gyakorlatilag mindent láthat a sebész. Ráadásul a szemnek van egy olyan szerve, ami csak ezzel az optikával válik láthatóvá: ez pedig a sugártest, aminek a szemnyomás szabályozásában van döntő szerepe. A sugártesten direkt módon műtétet végezni csak ezzel a műszerrel lehet, és most először Magyarországon három betegen is alkalmazta dr. Radó Gábor a műtéti eljárást: a szembe vezetett optikának köszönhetően a csarnokvíztermelést akadályozó gyulladásos hártyát le tudta húzni. Két másik beteg esetében épp ellenkezőleg: a csarnokvíztermelést csökkenteni kellett, ami a sugártest direkt lézerezésével érhető el. A műtét másnapján valamennyi operált szem békés volt.

Dr. Radó Gábor (Képek forrása: pantaleon.hu)

Korábbi tapasztalatai is ezt erősítik: az így műtött szem másnap totálisan békés, szemben a kívülről lézerezettel, amely még izgatott állapotban van. Ez a különbség nagyon fontos a szem további sorsa szempontjából is, hiszen miután a szem visszanyeri természetes feszülését, lehetővé válnak további látásjavító műtétek a betegek számára.

A dunaújvárosi szemészeti osztály egyik specialitása a vitrectomia vagy más néven üvegtest sebészet. Mint dr. Sebestyén Margit osztályvezető főorvos elmondta, a térségben egyedül itt végeznek ilyen beavatkozásokat, így regionális ellátóhelynek tekinthető az osztály: Fejér, Bács-Kiskun, Tolna megyéből ide járnak a betegek műtétre. Dr. Radó Gábor szerint a dunaújvárosi kórházban ideálisak a körülmények, nagyon jól felszerelt szemészeti osztállyal rendelkezik az intézmény, amelynek főigazgatója, dr. Mészáros Lajos nyitott volt a kezdeményezésére, felismerte a beavatkozás jelentőségét, és támogatta a szemészeti osztály törekvését a betegek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében.

Forrás: Szent Pantaleon Kórház

A rovat további hírei: Közélet

Kálló Gergely: "Remélem, ez a példa ragadós lesz!"

Kálló Gergely: "Remélem, ez a példa ragadós lesz!"

2020. április 08. (szerda)

Jelentős sikerrel győzött az időközi országgyűlési választáson, és lett Fejér megye 4-es választókerületének képviselője Kálló Gergely. Exkluzív (chates) interjúnkban a megválasztás óta eltelt időszak eseményeire és a jelen kihívásaira fókuszáltunk.

Piszkos trükkökkel próbálkoznak a csalók

Piszkos trükkökkel próbálkoznak a csalók

2020. április 08. (szerda)

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban egyre több a koronavírusos csalás: az átverők hivatalos személynek adják ki magukat és azt hazudják, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Katonai járőrök– már Dunaújváros utcáin is

Katonai járőrök– már Dunaújváros utcáin is

2020. április 07. (kedd)

Dunaújvárosban is megjelentek a katonai rendész járőrök mától, adta hírül a város hivatalos weboldala. A cél a biztonságérzet növelése, írják.

Együttműködést kérnek a kormánytól a szabad városok

Együttműködést kérnek a kormánytól a szabad városok

2020. április 07. (kedd)

Negyvenegy város-, illetve kerületi vezető, köztük Pintér Tamás polgármester tiltakozott közös nyilatkozatban a kormány önkormányzatokat sújtó pénzelvonási diktátuma ellen. Összegzés a hajtás után.

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

2020. április 06. (hétfő)

Rendkívüli húsvéti akciót hirdetett, maszkdíszítésre buzdít Pintér Tamás polgármester, a Maszkvarró Manufaktúra (MaMa) programja is csúcsra jár e napokban. A "jószolisok" is segítettek – hírcsokor a hajtás után.

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

2020. április 05. (vasárnap)

A járványügyi helyzet miatt csökkent forgalmat kihasználva a következő hetekben zajlik a város útjainak tavaszi nagytakarítása. Az autósoktól türelmet kérnek!

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

2020. április 05. (vasárnap)

Dunaújváros büdzséjét is érzékenyen érinti a kormányzati terv a gépjárműadó átcsoportosításáról – szeretett városunk mintegy 120 millió forinttal járul hozzá az állami védekezéshez, írta az Alfahír hírportál. Városi vonatkozások és hatékony költés követelése Pintér Tamás polgármestertől a hajtás után.