Dunaújváros Hetilap

Horgász-, Halászlé- és Halfőző verseny Dunaújvárosban

Pálinkás István - 2016. június 19. 11:30

A Szalki-sziget horgászturizmusának nyitórendezvénye lehet a június 25-i Horgász- és Halászléfőző Verseny. Az ország több városából vett számos példa alapján született meg az ötlet ehhez a rendezvényhez, melyre örömmel jönnek majd a meghívott vendégek.

Dr. Szűcs Lajos a MOHOSZ elnöke, országgyűlési képviselő, dr. Urbányi Béla professzor a Gödöllői Szent István Egyetem halgazdálkodási tanszékvezetője, valamint Siklósi Béla a Velencei tavi és Dunamenti Horgászegyesületek elnöke is részt vesz a június 25-én Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten rendezendő Horgász, Halászlé és Halfőző versenyen – tájékoztatta lapunkat Somfai Rezső Rudolf, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, aki Hingyi László képviselővel egyeztetett a részletekről, aki szintén elkötelezettje a turisztikai fejlődésnek:

-Amikor 2012-ben az időszaki választás követően győztesként kezdtem képviselni a választókerületet, s mert itt élek, sokat beszélgettem az emberekkel. A jelzett igényeik alapján gondoltam, hogy mindenképpen olyan program összeállítására kell törekednünk a testületben is, hogy a város egyik legcsodálatosabb területén, a Szalki-szigeten, a Duna parton legyenek azok megvalósíthatók.

A faházak építése, legutóbb pedig a szauna-park kialakítása mutatják azt a szándékot, hogy újra élettel megtölthető, idegenforgalmi szempontból vonzó térség legyen a Szalki-sziget még a külföldiek számára is: 

-Dunaújvárosban nem csak zenei fesztiválok vannak, hanem gasztronómia is létezik. Az ország több városából vett számos példa alapján született meg az ötlet ehhez a rendezvényhez. Csodás Dunánk van, az ország legnagyobb és méltán híres Halászcsárdájával. A horgászegyesület vezetője nyitott volt, még egy horgászversenyt is meghirdettek erre a napra. Minden a halról, a halfogyasztásról és horgászokról szól majd, amit sok felmérő és adatgyűjtő munka előzött meg.

Az elmúlt időszakban megjelentek a minisztériumból is, hogy miként lehetne a horgászturizmust fejleszteni, s egyetlen percig nem vitatták, hogy az ország egyik legcsodálatosabb Duna menti helyével van dolguk. Hozzátéve, hogy mindenképpen fejleszteni kell tenni a térséget, mondta Hingyi képviselő:

-Hajózhatók vagyunk, kikötővel rendelkezünk, szálláslehetőség is van a városban. A Duna-part még vonzóbbá tételhez azonban infrastruktúra és még több beruházás kell, amit önkormányzatunk önerőből nem tud megcsinálni. Miniszterelnök úr ittjártakor is látta ezt a csodás területet, s biztatást adott a tervek előkészítésére. Méltán hiszem, hogy európai rangú horgászközponttá tehető a Szalki-sziget.

A városvezetők megbeszélésen rögzítették, hogy bár nem könnyű a feladat, ám a vízművekkel, építési osztállyal egyeztetve, közművek elhelyezésének megvizsgálásával, majd pedig racionális elgondolásokkal fognak csak munkához, hangsúlyozta Hingyi László:

-Ezt az öblöt ki kell kotorni ahhoz, hogy egyáltalán járni és horgászni lehessen itt.  A két patak iszapfogóját meg kell csinálni a hordalék lerakódásának megakadályozása miatt.  A Szalki-szigeti tóból az öbölbe való vízátvezetés megoldása is cél, de lesz egy vízbővítés, egy hínárosítás elleni eljárás is. Rengeteg előzetes munka folyik és még több vár még ránk, ezek befejezése után lehet majd beruházásról beszélni.

A rovat további hírei: Közélet

Most érdemes napelem rendszert telepíteni

Most érdemes napelem rendszert telepíteni

2021. aug. 04.

Egyre népszerűbbé válik napjaink fontos megújuló energiaforrása, a napelem rendszer. Összeállításunkban Vácz Ádám, az Innovatív Napelem Kft. ügyvezető igazgatója mesél az ügyfelek előtt kínálkozó lehetőségekről. (X)

Retró véradás is szerepel a kínálatban!

Retró véradás is szerepel a kínálatban!

2021. aug. 03.

A Dunaújváros 70 programsorozat keretében készülnek egy különleges közösségi kezdeményezésre a véradáshoz kapcsolódva: retró eseményt szervez az MMK-ban a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Vér, sör, virsli – mi kell még?

Táblapótlás a KRESZ-parkban

Táblapótlás a KRESZ-parkban

2021. júl. 31.

Sajnos nemcsak a gyerekek első közlekedési tudnivalói, de a rongálások is jellemzik a Béke városrészi KRESZ-parkot – az eltűnt, eltört közlekedési táblákat tegnap délután pótolták a mini útvonalon.

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

DVG kontra DVCSH: fontos döntés után fontos információk a lakosság számára is

2021. júl. 30.

Fajsúlyos kérdések dőltek el a közelmúltban, így fontos tudnivalókról tájékoztatta a távhőszámlák kapcsán is a lakosságot a DVG Zrt. és az önkormányzat. Számlázás, adatszolgáltatás, munkavállalók, ügyfélszolgálat; hosszú, de fontos összegzés a hajtás után!

DSTV: javában tart már az aratás

DSTV: javában tart már az aratás

2021. júl. 30.

Eltolódott az aratási szezon, derül ki a DSTV összegzéséből. A hagyományos Péter-Pál időszak helyett később kezdődött a betakarítás, és a szélsőséges időjárás sajnos okozott meglepetést a földeken. Hangkép.

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

Ideiglenesen zárva tart a szabadstrand

2021. júl. 29.

A hirtelen megemelkedett vízszint miatt az árhullám levonulásáig, illetve az ilyenkor esedékes takarítási és mérési munkálatok befejezéséig zárva a szabadstrand. A részletekről Mezei Zsolt alpolgármester, és Arnold Miklós, a DVG ágazatvezetője számolt be. 

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

Már igényelhető az iskolakezdési támogatás

2021. júl. 29.

A feltételekről és tudnivalókról részletes összegzés jelent meg a város hivatalos oldalán.