Dunaújváros Hetilap

Időközi választás - Összefoglaló a szavazásról

2016. június 5. (vasárnap) 7:28 - doszerk

Este hét órakor bezártak a szavazókörök és ezzel befejeződött a voksolás városunk 4-es számú egyéni választókerületben kiírt időközi önkormányzati képviselő választáson. Huszonegy óra után sajtótájékoztató keretében jelentik be a végeredményt, melyről azonnal beszámolunk olvasóinknak.

19:20 - Vége, jöhetnek az eredmények

Hét órakor véget ért a voksolás a mára kiírt időközi önkormányzati képviselő választáson a 4-es számú választókerületben. Várjuk a végleges részvételi adatokat, 21 óra után pedig a végeredmény hivatalos bejelentését.

 

 

 

 

 

 

 

18:00 - Elfáradt szavazók?

Befutottak a 17:30-as részvételi adatok is. Délután fél hatig a szavazásra jogosultak 29,83 százaléka adta le szavazatát. Ez átlagosan 5 százalékkal kevesebb, mint két évvel ezelőtt.

 

15:30 - Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztatót tartott Vargáné Dr. Sürü Renáta jegyzőasszony, a Helyi Választási Iroda vezetője, melynek keretében ismertette a legfrissebb részvételi adatokat. 15 óráig a választásra jogosultak 25,2 százaléka adta le voksát, ez 1,6 sázalékkal kevesebb, mint a 2014-es önkormányzati választáson volt hasonló időpontban.

SzavazókörLeadott szavazatok száma (15:00)
6-os szavazókör167
13-as szavazókör207
14-es szavazókör224
15-ös szavazókör202
17-es szavazókör125

Mint elmondta, a mai nap eddig zökkenőmentesen zajlott, egy rendkívüli esemény történt csak, egy választópolgár lett rosszul a 17-es szavazókörben, más kirívó esemény nem történt. A Választási Bizottség egy kifogást tárgyalt, melyet formai okokra hivatkozva elutasított. Maga a kifogás nem a mai napra vonatkozott, a beadványt jegyző személy véleménye szerint több esemény kampánysértő volt a közelmúltban, többek között a Modern Városok Program keretében tett miniszerelnöki látogatás is.

A mozgóurnás szavazás folyamatosan működik, többen is kérték ezt a szavazási módot még a mai nap folyamán is. Eredményhirdetésre sajtótájékoztató keretében kerül majd sor 21 órakor.

14:00 - Kevesebb, mint két éve

Újabb részvételi adatokkal tudunk szolgálni. Az első délutáni számok szerint 13 óráig a választásra jogosultak 19,53 százaléka ment el a szavazókörökbe és adta le a voksát. Két évvel ezelőtt, az önkormányzati választáson való részvételi arány ugyanebben az időpontban 22 százlék körül alakult.

11:30 Mint két évvel ezelőtt

A 11 órás részvételi adatok szerint a választásra jogosultak 15,77 százaléka járult az urnákhoz, ami nagyságrendileg megegyezik a 2014-es - szintén 11 órakor mért - önkormányzati választási adatokkal. Számszerint: a 3671 választásra jogosult polgárból eddig 579-en adták le szavazatukat.

10:03 - Visszatekintő

A Helyi Választási Irodában éppen üléseznek, ezért nem kaptunk információt az aktuális részvételi arányt illetően, de a tanácskozás végeztével értesítést kapunk. A 2014-es önkormányzati választás idején mért választói hajlandóság adatait nézve ebben a körzetben a 11 órási adatok akkor átlagosan 16 százalékos részvételi arányt mutattak, a 15-ös szavazókörben ugrott ki kicsit ez az adat, majdnem elérte a 20 százalékot. Reményeink szerint nemsokára kiderül, mit hozott eddig a mai nap a részvételt illetően.

7:50 - Problémamentes kezdés

Információink szerint mind az öt szavazókörben problémamentesen indult el a voksolás, sehol nem történt szabálytalanság.

7:00 - Egy lelkes választópolgár

Reggel hat órakor kinyitott mind az öt szavazókör, lepecsételték az üres urnákat, ezzel kezdetét vette a voksolás. Az első részvételi arányról szóló adatok még váratnak magukra, de nagyjából a szokásnak megfelelő alacsony hajlandóságra kell számítanunk a korai órákban. Érdekesség, hogy volt egy lelkes városlakó, aki a Béke városrészből érkezett, hogy szavazni szeretne, persze ezt nem tehette meg, mivel lakcíme szerint nem volt jogosult voksának leadására a 4-es számú választókerületben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amit a szavazásról tudni kell

Az nyeri el a képviselői mandátumot, aki a szavazatok egyszerű többségét megszerzi. A választás egyfordulós lesz, szavazni 6 és 19 óra között lehet majd azoknak az érintett körzetlakóknak, akiket már előzetesen értesített a Helyi Választási Iroda.

A 4-es számú egyéni választókerült összesen öt szavazókörből áll össze (6-os, 13-as, 14-es, 15-ös és 17-es).

Ez az öt szavazókör pedig a következő házakat érinti: Erkel kert 16-21-ig, a teljes Liszt Ferenc kert, Vasmű út 16. páros végig, a teljes Vigadó tér, Apáczai Csere János út páros 4., 6., a teljes Domanovszky Endre tér, Martinovics Ignác utca 1-13-ig, 13/a., 13/b. páratlan, Váci Mihály utca 8-tól páros végig, Apáczai Csere János út 5., 7. páratlan, Apáczai Csere János út 9. folyamatos, Római körút 2-6-ig páros, Váci Mihály utca 2-6-ig páros, Váci Mihály utca páratlan 1-11-ig, Római körút páratlan 1-7-ig, 9/a., 9/b., 9/c., 9/d., 11-15-ig páratlan, Vasmű út 59-től páratlan végig, Vasmű út 43-57-ig páratlan.

A szavazáshoz érvényes személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség.

A kilenc képviselőjelölt:

Orha Zoltán (független)

Gebei Bálint (független)

Selyem József (Magyar Szocialista Párt)

Balogh Péter (Munkáspárt)

Barta Endre (Jobbik Magyarországért Mozgalom)

Dr. Huszti Zsolt (Demokratikus Koalíció)

Pappné Grabant Ilona (Párbeszéd Magyarországért)

Harsányi Péter (Szociáldemokrata Párt)

Lassingleitner Fruzsina (FIDESZ)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV | Szükségszerű lépések

DSTV | Szükségszerű lépések

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A felhalmozódott hulladék miatt a rendszeres takarítás mellett rendkívüli tisztításra is szükség volt a Városháza téri szökőkútban. A DVG. Zrt. szakembereinek a szivattyút is ki kellett cserélnie. Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: a jelentős költségekkel járó munkálatok megelőzhetőek lennének, amennyiben a szökőkutat teleszemetelő polgárok több felelősséget mutatnának.

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán.

Ki kapja a rangos elismerést?

Ki kapja a rangos elismerést?

2020. augusztus 13. (csütörtök)

2020. szeptember 20-ig bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított.

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

2020. augusztus 12. (szerda)

Jelenleg is gőzerővel folynak a DVG Zrt. szakemberei által végzett helyreállító munkálatok a Fabó Éva Sportuszodában. A létesítmény szauna részlegében még augusztus 1-jén, szombaton hajnalban keletkezett tűz – de várhatóan szombaton újra átadhatják a nagyközönségnek a sportbázist, adta hírül a város hivatalos oldala.

Az ablakon dobálták ki a szemetet

Az ablakon dobálták ki a szemetet

2020. augusztus 12. (szerda)

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.

DSTV: tudja, mi az izomdiszmorfia? Tessék!

DSTV: tudja, mi az izomdiszmorfia? Tessék!

2020. augusztus 12. (szerda)

Testsúly, testtömeg index és hasi zsír vizsgálatot is végeznek az Egészségfejlesztési Irodában, derül ki a DSTV egészségőr riportjából. Az összeállításban a leggyakoribb (és a ritka) testképzavarokról is szó esik. Tudja, mi az izomdiszmorfia? Itt a lehetőség!

DSTV: ünnepre hangolva mindennapi kenyerünkről

DSTV: ünnepre hangolva mindennapi kenyerünkről

2020. augusztus 11. (kedd)

Augusztus 20-ához közeledve évre év felmerülő kérdések; milyen lett a búzatermés és milyen lesz az új kenyér. A DSTV riportjában avatott szakértő válaszol.