Dunaújváros Hetilap

Időközi választás - Összefoglaló a szavazásról

doszerk - 2016. június 5. 7:28

Este hét órakor bezártak a szavazókörök és ezzel befejeződött a voksolás városunk 4-es számú egyéni választókerületben kiírt időközi önkormányzati képviselő választáson. Huszonegy óra után sajtótájékoztató keretében jelentik be a végeredményt, melyről azonnal beszámolunk olvasóinknak.

19:20 - Vége, jöhetnek az eredmények

Hét órakor véget ért a voksolás a mára kiírt időközi önkormányzati képviselő választáson a 4-es számú választókerületben. Várjuk a végleges részvételi adatokat, 21 óra után pedig a végeredmény hivatalos bejelentését.

 

 

 

 

 

 

 

18:00 - Elfáradt szavazók?

Befutottak a 17:30-as részvételi adatok is. Délután fél hatig a szavazásra jogosultak 29,83 százaléka adta le szavazatát. Ez átlagosan 5 százalékkal kevesebb, mint két évvel ezelőtt.

 

15:30 - Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztatót tartott Vargáné Dr. Sürü Renáta jegyzőasszony, a Helyi Választási Iroda vezetője, melynek keretében ismertette a legfrissebb részvételi adatokat. 15 óráig a választásra jogosultak 25,2 százaléka adta le voksát, ez 1,6 sázalékkal kevesebb, mint a 2014-es önkormányzati választáson volt hasonló időpontban.

Szavazókör Leadott szavazatok száma (15:00)
6-os szavazókör 167
13-as szavazókör 207
14-es szavazókör 224
15-ös szavazókör 202
17-es szavazókör 125

Mint elmondta, a mai nap eddig zökkenőmentesen zajlott, egy rendkívüli esemény történt csak, egy választópolgár lett rosszul a 17-es szavazókörben, más kirívó esemény nem történt. A Választási Bizottség egy kifogást tárgyalt, melyet formai okokra hivatkozva elutasított. Maga a kifogás nem a mai napra vonatkozott, a beadványt jegyző személy véleménye szerint több esemény kampánysértő volt a közelmúltban, többek között a Modern Városok Program keretében tett miniszerelnöki látogatás is.

A mozgóurnás szavazás folyamatosan működik, többen is kérték ezt a szavazási módot még a mai nap folyamán is. Eredményhirdetésre sajtótájékoztató keretében kerül majd sor 21 órakor.

14:00 - Kevesebb, mint két éve

Újabb részvételi adatokkal tudunk szolgálni. Az első délutáni számok szerint 13 óráig a választásra jogosultak 19,53 százaléka ment el a szavazókörökbe és adta le a voksát. Két évvel ezelőtt, az önkormányzati választáson való részvételi arány ugyanebben az időpontban 22 százlék körül alakult.

11:30 Mint két évvel ezelőtt

A 11 órás részvételi adatok szerint a választásra jogosultak 15,77 százaléka járult az urnákhoz, ami nagyságrendileg megegyezik a 2014-es - szintén 11 órakor mért - önkormányzati választási adatokkal. Számszerint: a 3671 választásra jogosult polgárból eddig 579-en adták le szavazatukat.

10:03 - Visszatekintő

A Helyi Választási Irodában éppen üléseznek, ezért nem kaptunk információt az aktuális részvételi arányt illetően, de a tanácskozás végeztével értesítést kapunk. A 2014-es önkormányzati választás idején mért választói hajlandóság adatait nézve ebben a körzetben a 11 órási adatok akkor átlagosan 16 százalékos részvételi arányt mutattak, a 15-ös szavazókörben ugrott ki kicsit ez az adat, majdnem elérte a 20 százalékot. Reményeink szerint nemsokára kiderül, mit hozott eddig a mai nap a részvételt illetően.

7:50 - Problémamentes kezdés

Információink szerint mind az öt szavazókörben problémamentesen indult el a voksolás, sehol nem történt szabálytalanság.

7:00 - Egy lelkes választópolgár

Reggel hat órakor kinyitott mind az öt szavazókör, lepecsételték az üres urnákat, ezzel kezdetét vette a voksolás. Az első részvételi arányról szóló adatok még váratnak magukra, de nagyjából a szokásnak megfelelő alacsony hajlandóságra kell számítanunk a korai órákban. Érdekesség, hogy volt egy lelkes városlakó, aki a Béke városrészből érkezett, hogy szavazni szeretne, persze ezt nem tehette meg, mivel lakcíme szerint nem volt jogosult voksának leadására a 4-es számú választókerületben.

 

 

 

 

 

 

 

 

Amit a szavazásról tudni kell

Az nyeri el a képviselői mandátumot, aki a szavazatok egyszerű többségét megszerzi. A választás egyfordulós lesz, szavazni 6 és 19 óra között lehet majd azoknak az érintett körzetlakóknak, akiket már előzetesen értesített a Helyi Választási Iroda.

A 4-es számú egyéni választókerült összesen öt szavazókörből áll össze (6-os, 13-as, 14-es, 15-ös és 17-es).

Ez az öt szavazókör pedig a következő házakat érinti: Erkel kert 16-21-ig, a teljes Liszt Ferenc kert, Vasmű út 16. páros végig, a teljes Vigadó tér, Apáczai Csere János út páros 4., 6., a teljes Domanovszky Endre tér, Martinovics Ignác utca 1-13-ig, 13/a., 13/b. páratlan, Váci Mihály utca 8-tól páros végig, Apáczai Csere János út 5., 7. páratlan, Apáczai Csere János út 9. folyamatos, Római körút 2-6-ig páros, Váci Mihály utca 2-6-ig páros, Váci Mihály utca páratlan 1-11-ig, Római körút páratlan 1-7-ig, 9/a., 9/b., 9/c., 9/d., 11-15-ig páratlan, Vasmű út 59-től páratlan végig, Vasmű út 43-57-ig páratlan.

A szavazáshoz érvényes személyi igazolványra és lakcímkártyára van szükség.

A kilenc képviselőjelölt:

Orha Zoltán (független)

Gebei Bálint (független)

Selyem József (Magyar Szocialista Párt)

Balogh Péter (Munkáspárt)

Barta Endre (Jobbik Magyarországért Mozgalom)

Dr. Huszti Zsolt (Demokratikus Koalíció)

Pappné Grabant Ilona (Párbeszéd Magyarországért)

Harsányi Péter (Szociáldemokrata Párt)

Lassingleitner Fruzsina (FIDESZ)

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.