Dunaújváros Hetilap

Még az idén megkezdődhet a Modern Városok Program végrehajtása

doszerk - 2016. június 3. 17:07

Várhatóan még az idén megkezdődhet a Modern városok program végrehajtása - mondta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere pénteken Szombathelyen, a szervezet kétnapos ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) kiemelte: 2000 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg 2020-ig a megyei jogú városokban a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), valamint a Modern városok programban szereplő uniós és hazai források felhasználásával.

Hangsúlyozta: a tervezett beruházások nem csupán a megyei jogú városokat szolgálják, hanem az egész országot. Szita Károly elmondta: 2017-ben a Modern városok program finanszírozására 452 milliárd forint áll rendelkezésre, amely szerepel a jövő évi költségvetésben.

Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a következő évtizedben olyan nagy ívű gazdasági fejlődésre számíthatnak a régiók, a megyék és azokon belül a megyei jogú városok, amelyek azt eredményezhetik, hogy Magyarországon mindenki dolgozhat, aki akar, és a munkájával találhatja meg a saját maga és családja boldogulását.


Dunaújváros 31 milliárd forintot kap a Modern Városok Program keretében

Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), az MJVSZ társelnöke, Székesfehérvár polgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a megyei jogú városok Magyarország gazdasági fejlődésének a motorjai, akár a foglalkoztatás, akár a gazdasági növekedés, akár az államháztartás kérdéseiről beszélünk, elképzelhetetlen bármelyik is e városok fejlesztése és fejlődése nélkül.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a TOP keretében címkézetten állnak rendelkezésre a fejlesztési források, erre korábban nem volt példa. Tájékoztatása szerint a megyei jogú városoknak most van olyan keretük, amelynek a felhasználására maguk tehetnek javaslatot.

Cser-Palkovics András szólt arról is, hogy az Országgyűlés előtt van a 2016-os költségvetés módosítása, ebben pedig önmagában is szerepel 50 milliárd forint a Modern városok program elindítására.

Közölte, tizenhárom megyei jogú város fogalmazott meg fejlesztési terveket, aki tehát a korábbi hónapokban oktatási, egészségügyi, gazdaságfejlesztési, környezetvédelmi és infrastrukturális fejlesztési kérdéseket vetett fel, annak most van lehetősége arra, hogy a városok mellé álljon és megszavazza a költségvetés módosítását.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere elismerően szólt az MJVSZ szövetségi politikájáról, jelezve: a 23 megyei jogú város a szövetségben hatékonyan és egyeztetett módon tudja képviselni az érdekeit, a kormányzat pedig partnernek tekinti őket és velük együttműködve eredményes vidékpolitikát tud kialakítani.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára megerősítette: az idei költségvetés módosításával 50 milliárd forint áll majd rendelkezésre az útépítéseken túli, a Modern városok programban meghatározott fejlesztések hazai finanszírozására.

Közölte: 2017-ben útépítésekre 280 milliárd forintot fordíthatnak majd, illetve az operatív programokba nem illeszthető, így uniós támogatásban nem részesülő fejlesztési célokra 152 milliárd forintot. A jövő évi büdzsé a megfogalmazása szerint nemcsak az adócsökkentés és az otthonteremtés, hanem a beruházások költségvetése is.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára elmondta: a szakképzés megfelelő átalakítása mellett a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felnőttképzésre is, mert a korábbinál sokkal gyorsabban kell reagálni azokra a problémákra, amelyeket egyes régiókban a munkaerőhiány jelent.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a sajtótájékoztató végén örömét fejezte ki, hogy a Szent Márton jubileum évben is Szombathely adhatott otthont az önkormányzati szövetség ülésének.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.