Dunaújváros Hetilap

A zöld SZTK és az élményfürdő felújításával indul a Modern Városok Program

2016. június 4. (szombat) 15:51 - doszerk

Városunk harmincegymilliárd forintot kap a Modern Városok Program keretében különböző fejlesztésekre. Szepesi Attila, gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester a DO-nak elmondta, hogy Dunaújvárosban elsőként a zöld SZTK és az élményfürdő visszavásárlásával, felújításával indulhatnak a beruházások.

Múlt héten jár városunkban Orbán Viktor miniszterelnök, aki Cserna Gáborral, városunk polgármesterével aláírta a közel 31 milliárd forintról szóló városfejlesztési megállapodást, melyben tizennégy fejezet rendelkezik arról, hogyan is áll össze ez az anyagi keret, milyen fejlesztések, beruházások valósulnak meg városunkban 2020-ig.

Szepesi Attila, gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester is részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetségének eheti ülésén, ahol megerősítették, hogy ötvenmilliárd forintból már idén gazdálkodhatnak a városok, nem kell megvárni a 2017-es év kezdetét. Szepesi Attila kérdésünkre elmondta, hogy ebből a keretösszegből azok a városok részesülnek először, melyek már rendelkeznek előkészített projektekkel és ezek közé tartozik Dunaújváros is. A zöld SZTK és az egykori élményfürdő esetében ugyanis már megszületett a megállapodás a vételárról, és ha a héten a Miniszterelnökségen alá tudják írni a megállapodást, akkor elindulhat a folyamat. Az alpolgármester nyomatékosította, hogy azt szeretnék, hogy legelőször a zöld SZTK helyzete oldódjon meg, az élményfürdő pedig a megfelelő felújítási munkálatok után jövő év júniusában meg tudja nyitni kapuit a városlakók előtt. Szepesi Attila azt is elmondta, hogy minden egyes beruházást komoly előkészületek vezetnek be, majd következnek a közbeszerzési eljárások és ezek után indulhat a megvalósítás.

A tervek szerint a zöld SZTK-t megvásárolja a kormány, és a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Dunaújvárosi Járási Hivatal szervezeti egységei költöznének oda (például a munkaügyi kirendeltség), illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerülete. Az egykori élményfürdőt szintén megvásárolja a kormány, aminek telkét egyesítik a Fabó Éva Sportuszodával, felújítják mindkét épületet, és az így létrejövő fürdőcentrumot a város fogja üzemeltetni. Erre a beruházásra 3 milliárd forintot fordítanak.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos ülése utáni sajtótájékoztatón kiemelte: 2000 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg 2020-ig a megyei jogú városokban a Terület és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), valamint a Modern városok programban szereplő uniós és hazai források felhasználásával.

Hangsúlyozta: a tervezett beruházások nem csupán a megyei jogú városokat szolgálják, hanem az egész országot. Szita Károly elmondta: 2017-ben a Modern városok program finanszírozására 452 milliárd forint áll rendelkezésre, amely szerepel a jövő évi költségvetésben.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára megerősítette: az idei költségvetés módosításával ötvenmilliárd forint áll majd rendelkezésre az útépítéseken túli, a Modern Városok Programban meghatározott fejlesztések hazai finanszírozására.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV | Halászati perspektívák

DSTV | Halászati perspektívák

2020. augusztus 15. (szombat)

A Horgászegyesületek Velencei-Tavi és Dunamenti Szövetsége, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség szakembereit látta vendégül a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület. A regionális megbeszélés témáját többek között természeti kincseink és a halállomány állapotának felmérése, fejlesztése, és a horgászokkal való közös együttműködés adta.

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

Duna Dog Center Alapítvány: a cél a felelős állattartással kapcsolatos hiteles információk megosztása

2020. augusztus 14. (péntek)

Második alkalommal szervezte meg gyermektáborát a Duna Dog Center Alapítvány: a szervezet bevallott célja, hogy már fiatal korban megismertesse a későbbi kutya tulajdonosokkal a felelős állattartással kapcsolatos fontos és hasznos tudnivalókat. Ebben a kezdeményezésben Dunaújváros önkormányzata is partner, így egyebek amellett, hogy óvodákba és általános iskolákba is ellátogatnak majd az alapítvány tagjai, egy médiakampányban is megosztják majd tudásukat, tapasztalataikat a szakértők.

DSTV | Szükségszerű lépések

DSTV | Szükségszerű lépések

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A felhalmozódott hulladék miatt a rendszeres takarítás mellett rendkívüli tisztításra is szükség volt a Városháza téri szökőkútban. A DVG. Zrt. szakembereinek a szivattyút is ki kellett cserélnie. Mezei Zsolt alpolgármester elmondta: a jelentős költségekkel járó munkálatok megelőzhetőek lennének, amennyiben a szökőkutat teleszemetelő polgárok több felelősséget mutatnának.

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

Koronavírus/Pollenhelyzet - A jellemző tünetekről tájékoztattak

2020. augusztus 13. (csütörtök)

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tett közzé tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán.

Ki kapja a rangos elismerést?

Ki kapja a rangos elismerést?

2020. augusztus 13. (csütörtök)

2020. szeptember 20-ig bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított.

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

Újra nyit az uszoda – várhatóan már szombaton

2020. augusztus 12. (szerda)

Jelenleg is gőzerővel folynak a DVG Zrt. szakemberei által végzett helyreállító munkálatok a Fabó Éva Sportuszodában. A létesítmény szauna részlegében még augusztus 1-jén, szombaton hajnalban keletkezett tűz – de várhatóan szombaton újra átadhatják a nagyközönségnek a sportbázist, adta hírül a város hivatalos oldala.

Az ablakon dobálták ki a szemetet

Az ablakon dobálták ki a szemetet

2020. augusztus 12. (szerda)

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.