Dunaújváros Hetilap

Tovább bővül a családi csődvédelem

doszerk - 2016. június 7. 7:50

Szeptemberi indulása óta némileg egyszerűsödött a családi csődvédelem rendszere, mi közben a kormányhivatalok jogköre bővült a témában.

Az érdeklődés minden bizonnyal jelentősen nőni fog októbertől, amikor már nem csak lakásra, hanem bármire vonatkozóan lehet igényelni a segítséget. A magáncsőd rendszeréről, a beadási és elbírálási folyamatokról, valamint a csokról Pálvölgyi Ákos, a fővárosi kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője beszélt a Rádió Orientnek.

Megszűntek a határidők, és most már folyamatosan lehet igényelnie annak a támogatást, akinek nincs köztartozása, veszélybe került a hitellel terhelt ingatlanja, a tartozása pedig meghaladja az ingatlan értékét, de nem haladja meg a 60 millió forintot. A kezdeti mérsékelt érdeklődés egyik oka lehet a korábbi hosszú, 100 és 400 oldal közötti terjedelmű anyag, ami azóta már jóval rövidebb lett, és a formanyomtatvány is egyszerűsödött. Pálvölgyi Ákos elmondta, hogy az elején bizonytalanság is övezte az addig ismeretlen intézményt, ma azonban már kevésbé tapasztalható ez, köszönhetően annak, hogy a kormányhivatal és a hitelintézetek munkatársai is beletanultak az eljárásba.

A kormányhivatalok szerepe nőtt az eljárások melegindításában, így a főosztályvezető mindenkinek azt javasolja, hogy inkább náluk nyújtsák be kérelmeiket, és ne a bankokban. Közgazdászok, jogászok segítenek elkészíteni a kérelmet a kormányhivatalokban, akik mostanra már komoly rálátást nyertek a témára, és életszerű tanácsokkal tudják ellátni nem csak azokat, akik jogosultak a családi csődvédelemre, de azokat is, akik egyéb hitelproblémával fordulnak hozzájuk. A bizalom növekedését jelzi, hogy míg kezdetben a telefonos érdeklődés volt jellemző, most már egyre többen jelennek meg személyesen.

A fővárosban jelenleg 91 folyamatban levő ügyről tud a kormányhivatal, 649-en keresték meg őket személyesen, és több mint 1400-an telefonon. A visszajelzések pozitívak, panasszal egyelőre nem szembesültek a hivatal munkatársai.

A Nemzetközi Valutaalap is dicsérte az eljárás bevezetését, melyről a főosztályvezető elmondta, hogy mindenki érdekét szolgálja, a hosszú időtartam - akár öt éves is lehet a folyamat – pedig sok mindenre elég kell, hogy legyen. A kérelem benyújtása után a hitelbírálat következik, és előfordul, hogy környezettanulmányt kérnek a hitelintézetek, amit a kormányhivatal végez, jegyzők közreműködésével. Pálvölgyi Ákostól azt is megtudhattuk, hogy sokan már most októberre készülnek, ahogy feltehetően jó páran térnek majd vissza hozzájuk azok közül is, akik az ingatlanjukra már megkapták a támogatást.

A csokkal kapcsolatban Pálvölgyi Ákos elmondta, hogy ha országosan nem is feltétlen ez a jellemző, náluk jelentős emelkedés tapasztalható a kérelmek számában. Tavaly májusban 1800-an igényelték náluk a kedvezményt, idén májusban pedig már 2800-an. Jellemzően a plusz szolgáltatás a népszerűbb, és a bankok is ezt preferálják, korosztályt és gyermekszámot tekintve vegyes az érdeklődés, de a főosztályvezető úgy látja, hogy a legfiatalabbak a legbátrabbak, azonban a 3 vagy többgyerekes szülők körében is egyre nő az érdeklődés.

A leggyakrabban arról érdeklődnek az emberek, hogy mi szükséges az igazolások beszerzéséhez, de az ingatlannyilvántartásba bejegyzett jelzálog törlésével kapcsolatban is jellemzőek a kérdések. Ez utóbbihoz a kormányhivataltól kell engedélyt kérni, amihez a hitelintézettel kötött szerződésre és a különböző, az ingatlannal kapcsolatos szerződésekre, engedélyekre van szükség. Sűrűn felmerül még egy-egy elutasított csok kérelem kapcsán a felülvizsgálat lehetősége. Ezt a kormányhivataltól, majd újabb nemleges válasz esetén illeték megfizetése után a kincstárnál is lehet kérvényezni.

Pálvölgyi Ákos kiemelte az e-mailes tájékoztatást, mely által a legegyszerűbben meg tudnak válaszolni minden kérdést, de telefonon és személyesen a kormányhivatalokban is készségesen állnak a kérelmezők rendelkezésére.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.