Dunaújváros Hetilap

Végösszeg - Több mint harmincmilliárd jut a fejlesztésekre

Molnár Emese - 2016. június 1. 14:34

Harmincegy milliárd forint. Összeadva minden tételt, ekkora összeget fordíthat a város fejlesztésekre, amelyről tegnap kötött megállapodást Cserna Gábor polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében.

A részletekről Cserna Gábor polgármester számolt be mai sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az elképzeléseik szerint a zöld SZTK-t megvásárolja a kormány, és a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Dunaújvárosi Járási Hivatal szervezeti egységei költöznének oda (például a munkaügyi kirendeltség), illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerülete.

A terv az, hogy a kormány megvásárolja az egykori élményfürdőt, aminek telkét egyesítik a Fabó Éva Sportuszodával, felújítják mindkét épületet, és az így létrejövő fürdőcentrumot a város fogja üzemeltetni. Erre a beruházásra 3 milliárd forintot fordítanak.

Kutatóközpontot alakítanak ki az egyetemen, és nagy hangsúlyt kap az elektromobilitás, az ez irányú fejlesztések, amelyre 1,3 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A gépjárműpark fejlesztés összesen huszonkét autóbusz cseréjét érinti városunkban. Az új típusú, elektromos buszokra, és hozzá töltőállomás kialakítására 2,1 milliárd forintot fordítanak.

Nagyvenyim határánál egy áruforgalmi csomópontot, egy logisztikai központot hoznak létre 12 milliárd forintból.

A múzeumot átköltöztetik az óvárosi Monbach kúriába, a múzeum helyén pedig egy szállodát fognak kialakítani. Ez a költöztetés, felújítás 3 milliárd forintból valósulhat meg.

Útfelújításra 4 milliárd forintot fordítanak. Ez a Dunaújváros-Mezőfalva-Sárbogárd összekötő út felújítását jelenti. Cserna Gábor polgármester elmondta, ahhoz, hogy a Hankook abroncsgyár a negyedik ütemét megvalósíthassa, szüksége lenne további munkaerőre a környékről. Így merült fel ezen útszakasz felújítására.

3 milliárd forintból költöztetnék át a Béke téri autóbuszpályaudvart a vasútállomásra. Ebből az összegből egy gyalogos aluljárót is építenek a Béke városrész felől, hogy ne a sínek mellett kelljen közlekedni az állomásig. Továbbá felújítják az épületet, a peront, a parkolót, kihelyeznek biciklitárolókat, és egy menetrend tájékoztató táblát is.

1,2 milliárd forintból a víziközművet, a meglévő csáposkutakat újítják fel, továbbá egy új csáposkutat is építenek.

A baracsi úti arborétumnál az önkormányzati vendégházat átalakítják egy képzési központtá száz millió forintból. Az épület a kiránduló csoportoknak, látogatóknak kínál majd pihenőrészt, kiskonyhával, szállással, tűzrakó hellyel.

A Szalki-szigeten a műszaki, gátat érintő munkálatok mellett új szabadtéri színpadot, éttermet építenek, kikotorják a mederfenéket, felújítják az öltözőket, a vizesblokkot 900 millió forintból.

A volt vidámparkot kalandparkká alakítják kerti mozival egyetemben, amely munkálatok 400 millió forintból valósulhatnak meg.

A radari sporttelep komplett felújítást kap 610 millió forintból.

Egy új kézilabda munkacsarnok épület 2 milliárd forintból, amely már szerepel a jövő évi költségvetési tervben is.

- Sikeres volt a tegnapi egyeztetés. Azt látom, hogy már az idén elkezdődhetnek a fejlesztési munkálatok. Az Előttünk a város, mögöttünk a kormány jelmondattal, egy még sikeresebb várossá válhatunk- hangsúlyozta a polgármester.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.