Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Értékőrzés = városszeretet

Várkonyi Balázs - 2016. július 10. 16:31

Műveltségátadók: a szellemi tűzhely őrzői. Egykor, a falvak kis világában a tanítók voltak ennek legfőbb támaszai. Ma kulturális műhelyek a felelősei. De az egyéniség jelenti a garanciát.

Ma volt húsz éve, hogy a városi képviselőtestület megalapította a Pro Cultura Intercisae díjat. Az ősi település hagyományőrzőit, kulturális önazonosságának megóvóit és megújítóit kívánták jutalmazni az elismeréssel. A két évtized során hatvanhárman érdemelték ki a megtisztelő elismerést: művészek, alkotóközösségek, pedagógusok, helytörténetírók, kultúrmunkások – hosszú a sor.

Kit is választhatnánk ki közülük most, az évfordulón? A sok érdemes közül legyen olyan valaki, aki az út kezdetén állt – ott, ahol minden eldől: Jakóné Fekete Teréz (képünkön jobbról a második helyen áll) tanárként terelte a múlttisztelet, az értékőrzés felé a fiatalokat. Ahogy a 2013-as díjátadón, a laudációban elhangzott: „… a kultúra elkötelezett híve. Tartalmas élete során mindent megtett és tesz, hogy az elődök által összegyűjtött tudás megmaradjon és továbbfejlődjön. Pályaválasztásában iskolai élményei és szülei iránymutatása játszott szerepet. Magyar-történelem szakos tanár lett. A Szórád Márton Általános Iskolában kezdte pályafutását. Felismerte a tehetséges tanulókat és külön is foglalkozott velük. Tanított a Rosti Pál Gimnázium, Általános és Szakképző Iskolában is. A hajdani dolgozók iskolájában kiállt amellett, hogy Pentele szülöttjének nevét, a fotóművész nagybirtokos Rosti Pálét viselje az intézmény. A névadóval kapcsolatos hagyományok őrzésében jelentős szerepet játszik. … Szülők és dédszülők nyugvóhelye című írásában a Kistemetőért emelt szót. Ezt a temetőt a mellette lévő bevásárlóközpont építésekor eldózerolták volna, de a penteleiek harcot indítottak őseik nyughelyéért. Valóban, a mai napig áll a sírkert. 2012 tavaszán az ő kezdeményezésére munkások szorgos keze nyomán újra méltó körülmények között állnak a sírok, újra olvashatóak a feliratok.

Fotó: dunaujvaros.hu

Küzd azért, hogy a mai fiatalok megismerjék Pentele méltán híres embereit. Fontosnak tartja, hogy utcák nevében is őrizzük meg őket, így is tisztelegve emlékük előtt. Szakmai munkáját az Oktatásügy Kiváló Dolgozója kitüntető jelvény, a Földes Ferenc emlékérem és a megyei Gróf Klebelsberg Kunó emlékérem adományozásával, közéleti tevékenységét Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címmel és Pro Pentele díjjal ismerték el. Jakóné Fekete Teréz közéleti ember, elhivatott pedagógus. Dunaújváros helytörténetének, helyi szokásai megőrzésének elkötelezett híve.”

Teréz tanárnő munkásságában meglelni mindazt, amit a Pro Cultura Intercisae díj szimbolizál: a helyi értékek őrzését, a hagyománytisztelet fontosságát. Másként – a város szeretetét.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!