Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az utolsó alkotás

Várkonyi Balázs - 2016. augusztus 27. 8:06

A régi iskolája előtt járt. Gondolt egyet, a bejárat felé vette az irányt. Nagyon távolinak tűnt, amikor kiszakadt az egykori közösségből. Tizenkét évesen állította válaszút elé az élet. Osztályfőnöke győzködte: menjen át egy erős, hatosztályos gimnáziumba.

Ő vacillált, mi lesz, ha nem sikerül. Ha nem jut túl a felvételin, a kudarc bélyegével kell beülni ismét a régi iskolapadba, s az osztály rajta röhög majd.

Szüleinek mondta az osztályfőnök: a fiú kiemelkedő képességű, néha csak unatkozik, mert már rég kész a feladattal, míg a többiek még küzdenek, versenyhelyzet kell neki, hogy kibontakozzék. A gyermek szabódott. A tanárnő biztatta, és valóban, a legelsők között jutott be a patinás gimnáziumba.

Az osztályfőnöknek megvoltak a napi harcai a kemény kis fickóval, de a képessége meg a kedvessége mindent feledtetett. Akkor miért nem tartotta vissza a srácot – tűnődött az apa –, miért mondott le önként egy sikeres diákról? Tudta, hogyne tudta volna a választ: a tanárnő nem ma kezdte a pályát, nem ma tanulta a pedagógiai egyszeregyet – hogy mindent a gyerekért. Ő is, a gyerek is megkönnyezte az elválást…

A fiú nem volt színjeles; ahhoz otthon is kellett volna egy keveset tanulni – de ő az eszéből élt, nem a szorgalmából. Sudoku-házibajnok volt, matematikai logikai feladatokat oldott meg biztonsággal, a diákszínjátszó napokon az ötletes szerepjátszásával tűnt ki, magyar dolgozatai föltűnést keltettek, egy kislánnyal koprodukcióban képregényt készítettek arról, hogyan kesereg a kukorica a szomorú sorsa fölött – de a siker különösképp nem érdekelte.

Most, sok év után, végigjárja a régi iskolát. Még csönd van, csak a gondnok ügyködik, hogy szeptemberre minden a helyén legyen. Emlékidéző fényképek a körfolyosón. Fegyelmezett kisdiákok régről, kontrasztként ott a közelmúltbeliek tablói. Életképek, a nagyszünetben meg kiránduláson ellesett pillanatok. Fölfedezi a saját fotóját is. Komolyan néz a fényképezőgép lencséjébe. Tiszta kihívás a tekintete, látszik, az „ide nekem az oroszlánt is” önbizalmával indul a világba. Pedig – mérnökjelöltként ma már tudja – hosszú az út, és a leginkább háborítatlan évei itt szaladtak el.

A falon körben alkalmi tárlat, hajdani diákok munkái, Ilyés Dorottya, Hernádi Nóra, Hajdú Tamás, Mensáros Dóra és más régiek remek rajzai. Az „ismeretlen festő” képe is kiállítva – az alkotás túlélte a hosszú időt, de a név elkallódott. A kisgyerek is tán „elveszett” már abban, aki közben felnőtté érett. De ha szerencséje van, megmaradt benne valami a gyerekemberből. És tán az iskolája emléke is, az útravalóul kapott tudással, a mintával, az életeszmény-recepttel.

A saját rajzai jutnak az eszébe. Szinte minden rajzversenyt megnyert. Emlékezett: egyszer a díjnyertesek képei szép sorban állnak, fölöttük egyedül a fődíjas, az ő festménye. Egy napig volt ott. Másnapra eltűnt. Döbbenten nézte a hiányzó képe helyét. Nem tudta feldolgozni az irigységleckét. Az eltűnt kép lett az utolsó munkája. Soha többé egyetlen rajzot sem készített…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!