Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gyorsjárattal kórházba, temetőbe…

Várkonyi Balázs - 2016. augusztus 6. 9:01

Robbanásszerű nevetés szakítja szét a koraeste csöndjét, a házból jön, az asszony, aki az udvaron tesz-vesz, bevágtat, látja, hogy anyja könnyei potyognak, és csak nevet, nem képes abbahagyni, alig tudja kinyögni: nézd, lányom!

A „lányomnak” nevezett pedig néz. Az idejövet szerzett ajánló lapocskát látja. Amikor megállt a postánál, egy ismerős nyomta a kezébe, hátha jó lesz ez maguknak – mondta –, a mama miatt. Ő akkor épp csak belepillantott, nem olvasta végig, a szórólapon a szolgáltatását reklámozta egy vállalkozó, s a nő hamar fölfogta: nagy terhet venne le a válláról az a valaki, ha élnek az ajánlattal. Mert ötven kilométerről jár vissza szinte naponta az ősi házba. A mamát kell istápolnia.

A nyolcvanöt éves nénét nemrég nagy csapás érte: elesett, karját törte, beütötte a fejét meg a térdét is, mentő vitte el. Két nap múlva hazakerült. De a baj csak nem eresztette el, szédülés, fejfájás, a törés utóhatásáról nem is beszélve. Ettől kezdve a lánya ingajáratban volt a várostól a faluig, aztán vissza a munkába, majd megint az anyjához. Közben két forduló között odahaza is volt ezernyi tennivaló, kert, kutya, macska, miegyéb, s az ő nagylánya is épp lábrögzítővel bicebócáskodott, mert azt meg egy szabálytalanul elé vágó kerékpáros a bicikliútról egyenest a sürgősségi osztályra utalta. A gond nem jár egyedül…

Az idős nő a bajban sem veszítette el jókedvét. Világéletében mindig humorra kész volt. Tavaly az unokája esküvőjén, amikor a menyasszony a csokrát hátrarepítette, az öreganyó is beállt a szépreményű lányok közé. A násznép dőlt a röhögéstől. A héten is okozott meglepetést a lányának. Egy nap hamiskás mosollyal fogadta: jaj, jaj, mi lesz velem százhatvan év múlva nélküled…? Olvasta ugyanis a hírt, hogy a tudósok szerint egy aszteroida a távoli jövőben olyan közel kerül a Földhöz, hogy akár be is csapódhat, elpusztítva bolygónkon az életet. Addig kitalálunk valamit – mondta a lánya, nem volt ekkor épp vevő a viccre. De az öreglány csak nevetett, mint szokott.

Két-háromnaponta vinni kellett hol ide, hol oda, átkötözésre az egyik orvoshoz, egyensúlyvizsgálatra a másikhoz, fülészetre, szemészetre, és a lánya hősiesen helytállt, fuvarozta rendületlenül, aztán megfőzött, rendbe rakta a lakást, majd usgyi, rohant haza, hogy a munkahelyén is helytálljon, meg az édes gyermekét is ellássa. Így teltek a napok. És akkor jött a megváltásnak tűnő megoldás, a posta előtt, a kis szórólapon. Most, a nagy nevetőgörcs múltával végre elolvasta, mi is áll pontosan a lapocskán.

Az élelmes vállalkozó fölcsapott betegszállítónak, idős embereknek ajánlotta: szerény díjazásért elviszi őket, ahová csak kell, megvárja, hazafuvarozza – a lány ezt eddig is tudta, de most végigolvasta: „Elviszem bárhová, az orvoshoz, vagy a városi szakrendelőbe, a kórházba…” – és a felsorolás végén: „a temetőbe.” Ekkor belőle is elemi erővel szakad ki a nevetés…

A derű tartott meg minket a nehéz időkben – emlékezett a nő a nagyapja egykori szavára.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.