Dunaújváros Hetilap

Jó a város környéki gabonatermés

Pálinkás István - 2016. augusztus 15. 7:45

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei elnöke, Kiss Norbert Ivó jól tudja, hogy a nyár sem számít alvó szakasznak a növénytermesztésben, hiszen a még fejlődő termények, és a már learatottak után is van éppen elég munka a földeken.

A későbbi napraforgóknál még kell gombaölő szert használni, a learatott helyeken pedig a parlagfűre kell ügyelni. Az eddigi betakarítások  jó eredményt mutatnak:   

-Egész jól alakultak a mennyiségi és minőségi paraméterek a betakarítások során.Igaz, a minőség az országos átlagnak mondható malomi minőségű búza lett Dunaújváros környékén is .Mennyiségre jók az idén nyáron betakarított növények. A kenyér árába ez nem szól bele, nem kell vele riogatni a vásárlókat. Az árak alacsonyan vannak. A takarmánybúza ára 3200 forint piacon. A malomiért sem kínálnak többet 4200-4300 forintnál. Ami termett, az elég a hazai fogyasztás kielégítésére, a malmok pedig ilyenkor vásárolják fel az éves készleteiket.

Maradt-e még a raktárakban búza?

-A tavalyi készletek kimentek, értékesítették őket. Ugyanakkor árcsökkenés tapasztalható, áll a takarmány, a búza ára, mert nincs kereslet, nem mozog a piac jelenleg. Sokan kutatják az okát, hogy ez külső hatás, vagy ennyire tele vannak a határainkon kívüli raktárak, nem tudjuk. Vagy egész egyszerűen csak spekuláció, megint játszik a tőzsde.

Az olajos magvakat illetően, például a repce termesztése hogy alakult?

-A repce nagyon jó volt, ezt a gazdák is megerősítették. A napraforgó, a repce, a kukorica a környékünkön jól értékesíthető. Dunaújváros környékén repcéből 4,3 tonna környékén alakult a mennyiség. Az időjárási viszonyoknak megfelelően, látszik a kukoricán és a napraforgón, hogy erős, jó termés várható térségünkben. Nagyon szépek, a gazdálkodók megfelelő időben tették meg a növényvédelmet. Termésbecslésbe ilyenkor még nem bocsátkozom, de ami látszik, az nagyon biztató.

A rovat további hírei: Közélet

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

2021. jún. 11.

A Kertváros, a Bagolyvár és a Barsi Dénes utca kerül sorra – ráadásul az utóbbi két gyűjtőponton elektromos hulladék konténere is várja a használaton kívüli holmikat!

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

2021. jún. 10.

Az alaphírt már megírtuk, ezúttal a város hivatalos oldalán megjelent összegzés ajánlásait vesszük sorra  a ma este kezdődő szúnyoggyérítés  kapcsán. Vízgyülem a hajtás után.

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

2021. jún. 09.

Orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére és felújítására nyert összesen 196,74 millió forint európai uniós támogatást a város önkormányzata. Közlemény.

DSTV: jeles napi visszanéző

DSTV: jeles napi visszanéző

2021. jún. 09.

Pedagógus életpályákat mutat be a DSTV ünnepnapi összeállítása. Tanári pályafutás, pedagógusi szerepvállalás, hivatástudat és jó értelemben vett megszállottság – a jelen különleges kihívásainak tükrében. Hangkép.
 

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

2021. jún. 08.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ. 

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

2021. jún. 08.

Az országos merítésből kimaradt, az önkormányzat saját forrásból végezteti a vegyi irtást. Sötétedés után, mert minden rovarra veszélyes – a méhészeket külön is értesítik, árulta el kérdésemre Mezei Zsolt alpolgármester.

DSTV: újra látogathatók a betegek

DSTV: újra látogathatók a betegek

2021. jún. 08.

A korlátozások enyhítésével komoly korlátozásokhoz kötve, de újra látogathatóak a kórházi betegek, derül ki a DSTV összegzéséből. Az aktuális szabályokról dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon kórház intézményvezetője számolt be. Hangkép.