Dunaújváros Hetilap

Jó a város környéki gabonatermés

2016. augusztus 15. (hétfő) 7:45 - Pálinkás István

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei elnöke, Kiss Norbert Ivó jól tudja, hogy a nyár sem számít alvó szakasznak a növénytermesztésben, hiszen a még fejlődő termények, és a már learatottak után is van éppen elég munka a földeken.

A későbbi napraforgóknál még kell gombaölő szert használni, a learatott helyeken pedig a parlagfűre kell ügyelni. Az eddigi betakarítások  jó eredményt mutatnak:   

-Egész jól alakultak a mennyiségi és minőségi paraméterek a betakarítások során.Igaz, a minőség az országos átlagnak mondható malomi minőségű búza lett Dunaújváros környékén is .Mennyiségre jók az idén nyáron betakarított növények. A kenyér árába ez nem szól bele, nem kell vele riogatni a vásárlókat. Az árak alacsonyan vannak. A takarmánybúza ára 3200 forint piacon. A malomiért sem kínálnak többet 4200-4300 forintnál. Ami termett, az elég a hazai fogyasztás kielégítésére, a malmok pedig ilyenkor vásárolják fel az éves készleteiket.

Maradt-e még a raktárakban búza?

-A tavalyi készletek kimentek, értékesítették őket. Ugyanakkor árcsökkenés tapasztalható, áll a takarmány, a búza ára, mert nincs kereslet, nem mozog a piac jelenleg. Sokan kutatják az okát, hogy ez külső hatás, vagy ennyire tele vannak a határainkon kívüli raktárak, nem tudjuk. Vagy egész egyszerűen csak spekuláció, megint játszik a tőzsde.

Az olajos magvakat illetően, például a repce termesztése hogy alakult?

-A repce nagyon jó volt, ezt a gazdák is megerősítették. A napraforgó, a repce, a kukorica a környékünkön jól értékesíthető. Dunaújváros környékén repcéből 4,3 tonna környékén alakult a mennyiség. Az időjárási viszonyoknak megfelelően, látszik a kukoricán és a napraforgón, hogy erős, jó termés várható térségünkben. Nagyon szépek, a gazdálkodók megfelelő időben tették meg a növényvédelmet. Termésbecslésbe ilyenkor még nem bocsátkozom, de ami látszik, az nagyon biztató.

A rovat további hírei: Közélet

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.