Kulcsszó: mezőgazdaság

A parlagfüves területet kizárják a támogatásból

A parlagfüves területet kizárják a támogatásból

2018. augusztus 16. (csütörtök)

A parlagfűvel szennyezett területet kizárják az agrártámogatásból, ha a támogatási szerv tudomására jut a nem megengedett mértékű fertőzöttség, például a helyszíni ellenőrzések során - közölte Nagy István agrárminiszter a parlament honlapján.

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

Véget ért a dinnyeszezon Fejérben

2018. augusztus 11. (szombat)

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében, a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség is megviselte a termést - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete pénteken az MTI-vel.

Óriási támogatás az agrárium számára

Óriási támogatás az agrárium számára

2018. március 29. (csütörtök)

Közel 1800 gazdálkodó számára újabb mintegy 30 milliárd forint vidékfejlesztési forrás odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség. A támogatás többek között az öntözésfejlesztési és élelmiszer-feldolgozási beruházások megvalósítását, valamint a fiatal mezőgazdasági termelők indulását is segíti.

Rekordszintű agrárfejlődés

Rekordszintű agrárfejlődés

2018. február 13. (kedd)

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik, rekordértéket ér el a mezőgazdaság, a magyar agrárium, a gazdák által megtermelt javak értéke az Európai Unió egyik legjobbja.

Nagy galibát okozhat a mezőgazdaságban a tavaszias tél

Nagy galibát okozhat a mezőgazdaságban a tavaszias tél

2018. január 09. (kedd)

A szokatlanul meleg időjárás jót tesz a háztartásoknak az alacsonyabb fűtésszámlák miatt, azonban a mezőgazdaság szereplői számára napról napra több veszélyt rejt magában. Ha ugyanis több hétig még maradna januárban az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás, az megváltoztatná a növények normális életritmusát.

Átlagos év a mezőgazdaságban

Átlagos év a mezőgazdaságban

2017. december 11. (hétfő)

A tavalyi kimagaslóan jó évhez képest idén 6,1 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátása, a növényi termékek termelése 8,6 százalékkal, az állattenyésztés teljesítménye 3,2 százalékkal maradt el az elmúlt évitől - jelentette első becslése alapján hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A hivatal értékelése szerint ezzel átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben.

Habó Győző kétkerekűekre váltott

Habó Győző kétkerekűekre váltott

2017. augusztus 21. (hétfő)

Igazi országjáró Habó Győző, a Pécsett született vállalkozó végül Fejér megyében ért révbe. A mezőgazdasági szakember bejárta a környező megyék településeit, és idővel kerékpárjavító műhelyében megtalálta a számításait.

Mirelit nyár

Mirelit nyár

2017. április 20. (csütörtök)

A rendkívüli idő a gyümölcsösöket sem kímélte: az eper, a kajszi és a szőlő is megsínylette a hirtelen hideget. Több gazda azt mondta, a teljes idei termése odalehet. Sokan próbálnák füstöléssel védeni a növényeket, csakhogy a hatalmas szél miatt ez esélytelen.

Remek évet zárt a mezőgazdaság

Remek évet zárt a mezőgazdaság

2017. január 02. (hétfő)

Kiemelkedő évet zárt a magyar mezőgazdaság, a növénytermesztés rekordteljesítménye mellett, idén is folytatódik az állattenyésztés termelésének bővülése, valamint emelkedik a termelés jövedelmezősége - közölte a Földművelési Minisztérium.

Kemény évet zártak a kertészetek

Kemény évet zártak a kertészetek

2016. december 28. (szerda)

„Dolgos év volt”- így jellemezte a 2016-os esztendőt Csizmadia György kertészettulajdonos. A tavaszi fagyok megviselték a gyümölcsfákat a csapadékmennyiség azonban megfelelő volt.

Itt a szőlőszezon

Itt a szőlőszezon

2016. augusztus 31. (szerda)

Az alma és a körte mellett itt van a szőlő szezonja is. Idén is rengeteg fajtával találkozhatunk a piacokon, a választásban azonban a pénztárcánk dönt.

Elvetették a káposztarepcét

Elvetették a káposztarepcét

2016. augusztus 30. (kedd)

A tavalyinál nagyobb területen, 175 hektáron kezdték el termeszteni idén az őszi káposztarepcét, ugyanakkor a vetésnél nem remélt nehézségekkel is meg kellett küzdeniük a szakembereknek.

Megszűnik a málnatermesztés Magyarországon?

Megszűnik a málnatermesztés Magyarországon?

2016. augusztus 19. (péntek)

Ennek elsődleges oka, hogy itt túl meleg van, másrészt nálunk veszteséges az előállítás, Szerbiában és Lengyelországban az olcsóbb munkaerővel kifizetődőbb.

Agrárolló - Nehéz lesz eladni a gabonát?

Agrárolló - Nehéz lesz eladni a gabonát?

2016. augusztus 16. (kedd)

Az országos értékesítési helyzethez hasonlóan Fejér megyében is gondot okoz az őszi árpa és a búza értékesítése. A feldolgozóipar már felvásárolta azt a mennyiséget, amire szüksége van, így a fennmaradt mennyiség értékesítése komoly problémát jelent a mezőgazdászok számára.

Jó a város környéki gabonatermés

Jó a város környéki gabonatermés

2016. augusztus 15. (hétfő)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei elnöke, Kiss Norbert Ivó jól tudja, hogy a nyár sem számít alvó szakasznak a növénytermesztésben, hiszen a még fejlődő termények, és a már learatottak után is van éppen elég munka a földeken.