Dunaújváros Hetilap

Jó a város környéki gabonatermés

2016. augusztus 15. (hétfő) 7:45 - Pálinkás István

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei elnöke, Kiss Norbert Ivó jól tudja, hogy a nyár sem számít alvó szakasznak a növénytermesztésben, hiszen a még fejlődő termények, és a már learatottak után is van éppen elég munka a földeken.

A későbbi napraforgóknál még kell gombaölő szert használni, a learatott helyeken pedig a parlagfűre kell ügyelni. Az eddigi betakarítások  jó eredményt mutatnak:   

-Egész jól alakultak a mennyiségi és minőségi paraméterek a betakarítások során.Igaz, a minőség az országos átlagnak mondható malomi minőségű búza lett Dunaújváros környékén is .Mennyiségre jók az idén nyáron betakarított növények. A kenyér árába ez nem szól bele, nem kell vele riogatni a vásárlókat. Az árak alacsonyan vannak. A takarmánybúza ára 3200 forint piacon. A malomiért sem kínálnak többet 4200-4300 forintnál. Ami termett, az elég a hazai fogyasztás kielégítésére, a malmok pedig ilyenkor vásárolják fel az éves készleteiket.

Maradt-e még a raktárakban búza?

-A tavalyi készletek kimentek, értékesítették őket. Ugyanakkor árcsökkenés tapasztalható, áll a takarmány, a búza ára, mert nincs kereslet, nem mozog a piac jelenleg. Sokan kutatják az okát, hogy ez külső hatás, vagy ennyire tele vannak a határainkon kívüli raktárak, nem tudjuk. Vagy egész egyszerűen csak spekuláció, megint játszik a tőzsde.

Az olajos magvakat illetően, például a repce termesztése hogy alakult?

-A repce nagyon jó volt, ezt a gazdák is megerősítették. A napraforgó, a repce, a kukorica a környékünkön jól értékesíthető. Dunaújváros környékén repcéből 4,3 tonna környékén alakult a mennyiség. Az időjárási viszonyoknak megfelelően, látszik a kukoricán és a napraforgón, hogy erős, jó termés várható térségünkben. Nagyon szépek, a gazdálkodók megfelelő időben tették meg a növényvédelmet. Termésbecslésbe ilyenkor még nem bocsátkozom, de ami látszik, az nagyon biztató.

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

2020. július 10. (péntek)

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.