Kézilabda: történelmi megállapodás a Viborggal

Szárszó Lajos - 2016. augusztus 12. 19:00

Mindkét csapat utánpótlás nevelése számára mérföldkő lehet a két nagy múlttal rendelkező kézilabda klub hosszú távú megállapodása.

A Kohász Kupa nyitómérkőzését követően került aláírásra az a megállapodás, melyet a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia részéről Szemenyei István, míg a Viborg oldaláról Heinrich Dohl ügyvezetők írtak alá. A történelmi jelentőségű megállapodás lényege, hogy ezzel egy olyan átjárható kapu nyílt meg a két klub utánpótlás játékosai számára, melyet a tehetséges fiatalok számára teremtettek. Így mind a magyar, mind a dán kézilabdázók fejlődése lett biztosított úgy, hogy ők akár egy, vagy több évet is tölthetnek a másik együttesnél, majd az ott tanultakat felnőttként ismét hazájukban kamatoztathatnak majd. Mint azt Heinrich Dohl elmondta, a legfontosabb, hogy a fiatalok tudása minél sokoldalúbbá váljon:

- Ezzel a megállapodással a képzett magyar fiatalok kaphatnak lehetőséget nálunk, illetve a mieink Dunaújvárosban. Ezáltal ők a jelenlegi tudásukat tudják fokozni. Az biztos, hogy számukra ez fokozott izgalmakkal jár, míg számunkra kiemelten fontos feladat, hiszen legfőbb célunk, hogy segíteni tudjuk a tehetségek fejlődését. A két együttes együttműködéséből mindkét klub tanulhat, fejlődhet, ezáltal új szemléletet vihet szakmai munkájába, ezzel együtt mindkét csapat utánpótlás bázisa erősödik majd.
Mint azt Szemenyei István ügyvezetőtől megtudtuk, a mostani aláírás előkészítése még évekkel ezelőtt kezdődött, amiben nagy segítséget adott az, hogy Bulath Anitának, aki egykor a Viborg játékosa volt, a mai napig jók a kapcsolatai a dán gárdával.

- A megállapodás egy személyes kapcsolat segítségével jött létre, hiszen Bulath Anita játékosként, míg férje, Horváth Tibor edzőként dolgozott Dániában, akik hazahozták azokat a személyes szálakat, amelyeket továbbfontunk. Az elmúlt években három, a Viborg által rendezett tornán is részt vettünk, ahol nagyon pozitív élményekkel gyarapodtunk. Ezeken mi vezetők is sokat beszélgettünk egymással, így alakult ki ez a mostani együttműködés.

Ennek egyik fontos eleme, hogy fiataljaink egymás országában fejleszthessék tovább tudásukat. Mától olyan játékosokat adhatunk kölcsön egymásnak, akik adott esetben akár a felnőtt csapatban is helyet követelhetnek maguknak, így erős bajnokságokban fejlődhetnek. Ez annak a kettő, három fiatal számára kitörési pontot jelenthet, akik hónapokra, vagy akár egy évre is belekóstolhatnak a dán, vagy a magyar kézilabda életbe. Ezzel óriási tapasztalatokat szerezhetnek, mellyel felvértezve térnek majd vissza saját klubjukba. Ez teljesen más filozófia, mint ha teletűzdelnénk idegenlégiósokkal a csapatunkat, majd ezzel elérni nemzetközi sikereket, hiszen ez most a jövőépítésről, az együttműködésről szól. A megállapodás nem csupán a magyar, hanem az európai kézilabdázásnak is érdeke, hiszen ezzel remélhetően tovább népszerűsödhet a sportágunk. Abban azonban reménykedünk, hogy ebből mi, magyarok jövünk ki a legerősebben, így idővel mindenkit le fogunk tudni győzni.
A megállapodás a mai naptól érvényes, melynek nincs végső lejárati határideje. Abban azonban megállapodtak a felek, hogy félévente felülvizsgálják azt, hogy az abban megfogalmazott célok miként teljesültek.

A rovat további hírei: Sport

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

Négy dunaújvárosi az Eb-csapatban

2024. ápr. 26.

A felnőtteknél és a junioroknál is két-két dunaújvárosi tornásznak szoríthatunk a Riminiban sorra kerülő női Európa-bajnokságon.

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

Elmarad a futsalosok mai bajnokija

2024. ápr. 26.

Nem tudnak elutazni Rácalmásra a sereghajtó érdiek, így elmarad a Dunaújváros Futsal csapatának ma este hét órára tervezett bajnoki találkozója.

Nehéz meccs vár a Kohászra

Nehéz meccs vár a Kohászra

2024. ápr. 26.

A dobogóra hajtó Mosonmagyaróvár otthonában folytatja a bajnokságot a Dunaújvárosi Kohász kézilabda Akadémia felnőtt csapata pénteken este hat órától.

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.

Hátrányban a DFVE

Hátrányban a DFVE

2024. ápr. 25.

Védekezésben nem ment női vízilabdázóinknak a Ferencváros ellen, így a zöld-fehérek kerültek előnybe a bajnoki döntőért vívott párharc első felvonásán a fővárosban.

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.